Kultúra filéző

Az ország tortájával nincs semmi gond, csak a hasra esés hiányzik

A hétvégétől lehet kapni a nyertes tortákat, de mi már megkóstoltuk, hogy elmondhassuk, szerintünk, milyen volt a Boldogasszony csipkéje és a Kicsi gesztenye.

Az augusztus 20. egy ideje nemcsak egy hosszú hétvégét és a tűzijátékot jelenti, hanem az ország tortájának közönség elé kerülését is: a bejelentés mindig július végén, augusztus legelején esedékes. Az idén tizenharmadszorra választotta ki a magyar cukrászok ipartestületének szakmai zsűrije a legjobbakat: egy hagyományosat és egy hozzáadott cukor nélkülit. A tavalyi körtés ízvilágot most a málna váltotta fel: a Boldogasszony csipkéje nyert Tóth Norbert dunaföldvári cukrász alkotásában. A diétásat, a Kicsi gesztenyét pedig Gyuris László álmodta meg Szegeden. Mielőtt a Magyar Ízek utcáján, a nemzeti ünnep hétvégéjén meg tudnánk kóstolni az ország tortáját, szereztünk egyet-egyet belőlük, hogy megversenyeztessük őket a szerkesztőségi kontrollcsoportunkkal. Összességében meglepően pozitív volt a málnás süti visszhangja, csak szegény cukormentes kapott élesebb kritikákat és gyengébb pontokat. De mindenekelőtt kicsit magyarázzuk előre a sütiverseny bizonyítványát.

Pont tavaly írtunk hosszabban a témáról, mikor Szücs Árpád, a Gresham-palota cukrásza akadt ki, hogy lehet az akkori győztest, a Komáromi kisleányt az ország tortájának nevezni. Nem először hangzott el hasonló kritika, és a magasabb szintet képviselő mesterek évről-évre kérdőjelezik meg a verseny létjogosultságát. A magyar cukrászat amúgy is lemaradásból dolgozik, csak az utóbbi években hajrázik. Ennek a munkának nem tesz jót, ha Magyarország sütije leszerepel. Teljesen jogos kívánalom, hogy az országot képviselő torta legyen kirobbanó, és ne egy oké szintet érjen el, hanem ott táborozzon a csúcson. Legyen izgalmas, meglepő és finom. Ám mindezzel egyidőben az is feltétel, hogy minden cukrászda el tudja készíteni, a végeredmény pedig minőségi, de megfizethető legyen. Hogy az ipartestület egyszer és mindenkorra lezárja a vitát, ebben az évben csak az év végén adják ki a receptet, addig csak a lecsekkolt, megbízható tagok árusíthatják a tortákat. Ha pedig ez a színvonal és a követelmények emelkedését jelenti, akkor nekünk is nagyobb lehet a szánk az elvárásoknál. A szerkesztőségünkben tizenöten teszteltünk és pontoztunk íz és külalak alapján.

Már nem először kezdik ki az ország tortáját
A Four Seasons cukrásza belerúgott egyet a Komáromi kisleányba, de nem ő az első, aki kritizálja az éves versenyt. A rendszernek vannak hibái, de a szervezők próbálják kiszűrni a csalókat.

Mit, mikor, mennyiért?

Az ország tortáját augusztus 18-tól lehet megvásárolni a Magyar Ízek utcáján a Várkert Bazárnál a hosszú hétvégén. A Boldogasszony csipkéje 800 forintba fog kerülni, a Kicsi gesztenye 850 forintba, amiből 50 forint az Egy Csepp Figyelem Alapítványhoz megy. A cukrászok ipartestülete közzétette a hivatalos viszonteladókat, ezeken a helyeken kóstolhatjuk még meg a sütiket augusztus 20. körül.

Boldogasszony csipkéje

Leglelkesebb értékelés: „Ez egy nagyon gazdag süti, de szerencsére nem kelt émelyítően gejl hatást, csak a szelet végére érve éreztem, hogy pont elég volt. A málnapürével dúsított tészta visszafogottabb és kellően könnyű, ami pont jó, mert amúgy elég sok textúra és íz van benne.”

Legrosszabb értékelés: „Nem rossz, de semmi különös, klasszik málnás tortának hatott.”

Az elmúlt évek legnépmesésebb fantázianevét kapta a rózsaszín réteges süti, és még jobb, hogy a Boldogasszony csipkéje régen tényleg a málnát jelentette. A gyümölcsös, könnyű íz is a fő irány, és tényleg minden elemben ott a málna, nem lehet kikerülni. A hivatalos leírás alapján egy roppanós rétegen (ebben is éreztünk liofilizált málnát) fekszik egy málnával átitatott piskóta, erre jön egy málnás fehércsokis krém. A tetején a csipkét egy citromos, bazsalikomos ganache-sal (csokikrém franciául) nyomták ki, ebben ül a málnalekvár. Az egészet egy liofilizált (fagyasztva szárított) málnával megszórt meringue (habcsók) és egy élénk fűzöldre színezett fehércsokoládé-lapka koronázza meg.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Nem volt túl édes, ami pozitív, sőt, egy picit savanykás gyümölcsös íze volt, ami különlegessé tette. A legérdekesebb része az alja volt, mintha karamellizált málnát ettem volna

– írta az egyik kolléga és nagyjából ez is volt az általános vélemény. Egy tisztességes málnatorta jó aljjal, szinte mindenki ezt emelte ki. Maximum annyi volt a kritika, hogy annak ellenére, hogy a többség nem találta gejlnek, hamar eltelítette, megfeküdte az ember gyomrát egy egész szelet.

A fehércsokit kevesek érezték ki, és a bazsalikomot is elnyomta az a tengernyi málna, ami olyan mélypuncsra színezte a tortát. A málna árnyalatát csak a majdnem neonos csokoládédísz törte meg, és egyben belerondított a természetes, gyümölcsös összképbe. De a hivatalos képeken is hasonló a levél, úgyhogy nagyon valószínű, hogy ez a koncepció része. „Szép, elegáns, nem túl csicsás, nem is túl minimál, passzol a tradicionális ünnepi vonalhoz. Ha nem ilyen rémes neonzöld lenne a csokilevél, tökéletesre pontoztam volna a külalakot. Belülről nem túl extra, de rendben van a rétegezés. Az íz összhatásra friss, harmonikus, nem túl édes, nem túl savanykás, könnyű, a tésztát a legalján a ropogós réteg teszi emlékezetessé, ez messze az a legjobb dolog az egész sütiben. A habcsók nagyon sokat hozzátesz a külalakhoz, ízre viszont nagyon sok és túl édes. Összességében ízlik, csak a hiányzó wow-faktor miatt nem adtam rá maximális pontszámot” – mondta egy másik teszter, és talán még azt a reakciót is a pozitívak közé sorolhatjuk, ami egy tiszteletre méltó málnatortának titulálta a Boldogasszony csipkéjét:

bármelyik decens, körúton kívüli cukinak a büszkesége lehetne.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Bármennyire is sznobnak hangzik, ennél többet ne várjunk az ország tortájától. Egy jó ötlet az államalapítás emlékére, de nem fogja soha bejárni a világot a málnás sütink vagy a Komáromi kisleány híre. Az viszont szuper, hogy egyre több technikát pakolnak a cukrászok a tortákba, már csak az hiányzik, hogy ott legyen az i-n az a pont. Hogy ne csak papíron hangozzon jól az a bazsalikomos, citromos pláne, hanem tényleg megtámogassa valami erősen a málnát, ne egymagában nyomja el az ízt a szánkban a délután további részére.

Külalak: 3,9/5 (58/75)

Íz: 4/5 (59,5/ 75)

Kicsi gesztenye

Leglelkesebb értékelés: „Sokkal szebb, mint a málnás, felvágva is különlegesebb, főleg közte az áfonyacsík.”

Legrosszabb értékelés: „Ha nem tudom, hogy gesztenyés, soha nem jöttem volna rá. Inkább mogyorósnak tűnik. Tök jellegtelen az egész, ízetlen és nem venném.”

Az már valami, hogy a TNT odáig jutott, hogy egy tortát is megihletett, és ez az retróláz igazi bizonyítéka. A cukormentes verziót minden évben a cukrászok ipartestülete az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal közösen hirdeti meg, hogy a cukorbetegek is bátran választhassanak egy sütit augusztus 20-án és utána. Ahogy telnek az évek, úgy kap a hozzáadott cukor nélkül készülő torta egyre nagyobb figyelmet, már egyre inkább alap, hogy egy cukrászda mentes sütit készít, legyen az állati eredetű hozzávalóktól, gluténtól, laktóztól vagy cukortól mentes. Nem lehet már kifogás az íztelenségre, hogy ez valami nélkül sült, akkora a választék: egy vegán, nyers falat is lehet ugyanolyan, vagy közel olyan gazdag, mint egy normális torta. Éppen ezért hagyott némi hiányérzetet maga után a Kicsi gesztenye, pedig külalakban verte a Boldogasszony csipkéjét. A tesztnél mindenkinek összefutott a nyál a szájában, és valami gazdag, mogyorós, gesztenyés, karamelles ízre számított. Ehelyett az áfonyát csak a színe emlékeztette a savanykás gyümölcsre és a gesztenyehab sem kavarta fel az állóvizet.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Ehhez a közepes értékeléshez mondjuk nagyban hozzájárult, hogy a málnás után próbáltuk, és a cukorhoz szokott nyelvünk értetlenül állt a gesztenyés történet előtt, amiben a legizgalmasabb a mogyorós alj volt. Amikor viszont ebéd után is nyomtunk egy tortakört, és a gesztenyéssel kezdtünk, egészen nagy volt a különbség, nem tűnt olyan unalmasnak Dobrády Ákos lehetséges kedvence. Ennyit a profi stábunkról.

Nem bánom, ha egy torta cukormentes, de ebből nagyon hiányzott valamilyen határozott íz, akár a gesztenyés, akár az áfonyás rész lett volna az erősebb. A legalsó mogyorós réteg itt is finom volt, de nem tudom elképzelni, hogy egy szeletért ebből közel ezer forintot fizessek.

Fotó: Marjai János / 24.hu

Azt szintén említsük meg, hogy egy szelet csupán 14,9 grammnyi szénhidrátot tartalmaz, ami meglehetősen szép szám egy átlagos édességhez képest, a napi cukorbevitelünkbe nem rúg akkorát a Kicsi gesztenye. És itt jöhetne, hogy ha már ezt a mogyorós, gesztenyés, karamellt idéző világot célozták meg, akkor nyugodtan kísérletezhettek volna a datolyával is, amiből a legjobb vegán sós karamell születik (lásd: Naspolya nassolda a Káldy Gyula utcában), de a datolya drágább, az íze nagyon ingadozik attól függően honnan vesszük, és helyette akár kockacukrokat is szopogathatnánk, olyan sok benne a fruktóz. Ettől függetlenül nyugodtan belenyúlhattak volna egy erősebb fűszeres zacskóba, ami mindenért kárpótol. Mind a mogyoró, mind a gesztenye elbírja a határozott ízeket. „Nagyon szép, ránézésre ez volt a vonzóbb a két torta közül, kívülről is gyönyörű a máz, a kis csoki dekor, az áfonya, és belülről is nagyon látványos a rétegezés, a habos réteg és a lila áfonyacsík is klasszul néz ki. Viszont ez után a külső után az íz csalódás, összességében semmilyen, pedig külön-külön vannak jó részei. A gesztenye ízt szinte egyáltalán nem érezni, és a szerkezet is csalóka, ránézésre habosabbnak látszik, mint amilyen. Az áfonyacsík már jobb, bár eléggé elüt a többitől, de legalább annak van íze. A legjobb ebben a tortában is az alsó réteg, a tészta fölötti mogyorós, ropogós rész. Összességében nem rossz, de azért egy ország tortájától énnél többet várnék” – szólt az egyik legrészletesebb vélemény.

Külalak: 4,4/5 (66,5/75)

Íz: 2,7 (40/75)

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik