Kultúra

Így biztosan nem mennénk el közömbösen a klímaváltozás mellett

Egyetlen perc alatt is óriási víztömegek olvadnak meg a világ gleccserein. Az emberek jó részét mégis mindez hidegen hagyja, pedig jókora gondunk lesz belőle.

A dél-afrikai fővárosban, Fokvárosban élő Dillon Marsh az elmúlt években számos gondolatébresztő fotósorozattal próbálta felhívni az emberek figyelmét az emberiség által végzett pusztítás egyértelmű nyomaira. Legújabb munkája, a Counting the Costs darabjain is ezt a szokását viszi tovább, középpontba állítva a globális klímaváltozás okozta gleccserpusztulást.

Mi történik?

Az elmúlt negyven évben erőteljes olvadásnak indult gleccserek a tengerszint-emelkedés növekvő gyorsulását hozhatják, veszélybe sodorva a víz mellett született nagyvárosokat, de csökkentik a vízkészletet, illetve vesztik el miattuk élőhelyeiket a jégárakban élő állatok és növények.

Marsh tipikus indiai utca- és városképeket használt, melyekre az ország különböző gleccsereiből rövid idő – egy, harminc, vagy épp hatvan perc – alatt távozó vízmennyiséget helyezte, sugallva, hogy a képen szereplő embereket az orruk előtt álló óriási probléma sem érdekli.

92,58 köbméter – a Neh Nar hatvan perc alatti vesztesége

Fotó: Dillon Marsh

7,06 köbméter – a Naradu gleccser egyetlen perc alatt keletkező olvadéka

Fotó: Dillon Marsh

62,15 köbméter – a Tipra Bankról félóra alatt lecsorgó vízmennyiség

Fotó: Dillon Marsh

18,64 köbméter – a Chhota Shigri egy perc alatti jégvesztesége

Fotó: Dillon Marsh

A teljes sorozat a művész Bëhance-oldalán látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik