Kultúra

Larry, a Downing Street macskája szívesen lenne Theresa May utódja

Pénteken mi is megírtuk, hogy lemondott Theresa May brit miniszterelnök, aki június 7-én távozik a kormány és a Konzervatív Párt éléről, ügyvezetőként utóda megválasztásáig ellátja a kormányfői feladatokat. Fél nap sem telt el, valaki máris bejelentkezett May utódjának. Larry, a Downing Street híres macskája, akit még David Cameron hozott a házhoz, a Twitteren jelentette be indulását.

A Downing Street főegerésze élőben nem tekinthette meg, ahogy gazdája lemond, mert pont előtte markolták fel és vitték be a házba:

A Downing Streeten már VIII. Henrik idejében is alkalmaztak egérfogó macskákat, de hivatalos cicája az Egyesült Királyság mindenkori kormányának csak 1929-ben lett, a miniszterelnökségen A.E. Banham engedélyezte a „készpénzkasszából napi egy penny elköltését egy hatékony macska eltartására”. Azóta megugrott a főegerész eltartása, ma már legalább évi 100 fontot költenek az állatra, írja a hvg.hu.

A tisztséget eddig leghosszabb ideig egy Wilberforce nevű cica viselte, aki 18 évig szolgált a Downing Street 10. szám alatt, többek között Margaret Thatcher miniszterelnöksége alatt is egerészett.

Kiemelt kép: TOLGA AKMEN / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik