Kultúra filéző

Zsidai Roy szerint a Jamie Oliver-lánc összeomlása egy folyamat eredménye volt

Kedden írtuk meg, hogy bezár Jamie Oliver nyolc londoni és tizenöt egyéb, nagy-britanniai étterme és így több mint ezer ember munkahelye került veszélybe. Budapesten (és Bécsben) a Zsidai Csoport viszi tovább Oliver nevét a Budai Várban és a Gozsdu-udvarban, de őket nem érinti a csőd. Zsidai Zoltán Roy a Forbes-nak adott interjút, melyben elmondta, hogy az angliai éttermek bezártak, a Gattwick repülőtéren lévő hármat kivéve, mert azokat egy másik társaság üzemelteti.

Zsidai kinti kollégák Whatsapp-üzeneteiből és a Jamie Oliver teljes cégcsoport CEO-ja által küldött e-mailből értesült a hírről kedd délelőtt.

Mindenki akkor tudta meg, bár ez egy folyamat eredménye volt. Az egész brit étterempiac – erről már én is több helyen nyilatkoztam korábban – nagyon nehéz pályára került. Szerintem az elmúlt években nagyon rossz helyzet alakult ki ezen a piacon, különböző adózási és egyéb okokból rengeteg pénzügyi befektetés áramlott a high street casual dining, vagyis az alapvetően nagyobb vendégszámú éttermek piacára, ami miatt a teljes piac masszívan túlkínálatos lett, ennek következtében elszálltak a bérleti díjak, a bérek; és erre jött még rá a Brexittel járó bizonytalanság, ami miatt a kereslet mellett a munkaerő-utánpótlás is jócskán megcsappant

– mondta.

Elmondta azt is, hogy Oliver a saját pénzéből is sokat betett, de ennél nyilván többre volt szükség, friss tőke kellett, ezért kezdtek el befektetőkkel tárgyalni. Végül kedd reggel hozták meg azt a döntést, hogy egyik befektető sem megfelelő.

Nekünk mindig is ez volt ebben a kihívás, hogy megmutassuk, hogy egy ilyen szellemiségű étteremlánc is működtethető sikeresen, nemcsak az olyan gyorsétteremláncok, mint egy McDonald’s, részben az ő gasztronómiájuknak is köszönhető, hogy a ma születő gyerekek várható maximális életkora az USA-ban kevesebb, mint a szüleiké, hogy az elhízás ekkora probléma lett.

Kirúgták Zsidai Roy cégét az MNB várbeli épületéből
A doktori iskolát többszörös szerződésszegés miatt kellett elhagyniuk.

Korábban az első kerületben lakásbotrányba keveredő Zsidai a jövőre vonatkozva megjegyezte, hogy új lokációkat és lehetőségeket keresnek Jamiékkel együtt.

Haladunk előre, de az nagyon fontos, hogy ne kövessünk el olyan hibákat, amit mások elkövettek előttünk, hogy a növekedésnek meglegyen a ritmusa, de csak olyan lokációkra menjünk be, amik nagyon átgondoltak, amik biztosan jól működnek majd, és ahol a költségstruktúra lehetővé teszi a hosszú távú, fenntartható működést.

Kiemelt kép: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik