Kultúra

A nejem addig csiklandoz, míg sikítok, majd péppé ver, és ezt mindketten élvezzük

Többek között erre is megtanít, ha dominát fogad az ember, legalábbis a Netflix új sorozata alapján. Bonding kritika.

Azt már többször leírtuk, elmondtuk, megénekeltük, hogy mennyi lehetőséget nyitott a film- és sorozatkészítők előtt, hogy a Netflixhez hasonló szolgáltatásoknak nem kell nagyon aggódniuk a korhatárbesorolás miatt. Így ugyanis belefér sok olyan téma és stílus, ami nem kimondottan családbarát, és mint ilyen, rontaná a produkció marketingerejét, ha klasszikus moziforgalmazásban vagy tévécsatornán próbálnák eljuttatni a nézőkhöz. Nem feltétlenül a vértől tocsogó képsorokra gondolok itt, és nem is arra, hogy hurrá, végre szoftpornó lehet minden sorozatból, a dolog pozitívumai ugyanis jelen állás szerint nem a megjelenítésről szólnak – épeszű ember nemigen ágál több vérért és genitáliáért a mozgóképes alkotásokba –, sokkal inkább a feldolgozható témákról. Mert egy tizenkettes karikás filmben, sorozatban nem fogunk olyan karcosabb témákról érdemben szót ejteni, mint például a tinik szexuális frusztrációi – amint azt a szintén netflixes, remek Sex Education tette – vagy arról, hogy miért kap stigmát a szexmunka, ha ekkora igény van rá. Utóbbit a Netflix új sorozata, a Bonding boncolgatja.

Még rejszolni sem tud, de ő adja a legjobb szextanácsokat
Aki nem tudja, tanítja – tartja a pikírt mondás, a Netflix körberajongott új sorozata, a Sex Education esetében pedig ez szó szerint értendő. Mi is imádtuk, spoiler nélkül elmondjuk, miért.

Persze nem ennyire direkten, sőt: a sorozat első, második, de még harmadik látásra is szitkomnak tűnik, és meg is adja a poénkodásnak, ami jár neki. De egyszerűen – csak úgy, mint a jó szitkomok – tovább megy a szimpla ökörködésen, és a nevettetésen túl mond valamit, ha nem is viszi túlzásba. A sorozat nem sokat variál az alaphelyzet felfestésével, in medias res tudjuk meg, hogy főhősünk, Tiffany (Zoe Levin) – aki napközben posztgraduális képzésben pszichiáternek tanul – szokatlan mellékállással keresi a tandíjra valót, és ebbe legjobb barátját, Petert (Brendan Scannell) is beszervezi. A megbízható, ártalmatlan és szuperkedves meleg fiú ugyanis maga a megtestesült biztonság. Hősünknek jól jön mindez, mivel a munkája rejt magában némi kockázatot: Tiffany domina, egy tipikus szexbarlangban kötözi, alázza, korbácsolja a klienseket, akik boldogan fizetnek kisebb vagyonokat a szolgáltatásért. De azért mégiscsak nagyobbak és erősebbek a madárcsontú Tiffnél, így jól jön egy asszisztens, aki szükség esetén lábikrán szúrja a pofátlan vendéget.

Fotó: Netflix

Peter született jófiú, eleinte idegenkedik, ám a pénz nagyon kell, mert anyuék már nem támogatják, és a kávézós munkája sem fizet eleget, hogy a borsos New York-i albérletárakat megfizesse, pedig nem épp egy Hiltonban lakik. Amibe alig akar belemenni, arról lassan kiderül, hogy tulajdonképpen egészen fekszik neki, viszont a gondtalan együttdolgozást nehezíti, hogy párosuknak hosszú és bonyolult története van, külön-külön sem egyszerű esetek, valamint a világ, amiben boldogulniuk kell sem olyan problémamentes. Tiffanynak mindehhez ott van a doktori, ahol stréber csoporttársak, egy nyomuló pasi és a tenyérbemászó professzor is nehezíti a dolgát, nem beszélve arról, hogy mindent meg kell tennie, hogy ne lepleződjön le. Akármilyen progresszív hely egy New York-i egyetem pszichiátriai képzése, a szexmunka stigmája azért aligha tenne jót az egyetemi előmenetelének.

Fotó: Netflix

A Bonding – aminek annyira tökéletes a címe, és annyira lefordíthatatlan, hogy csak drukkolni tudok, hogy a kedves olvasó tudjon annyira angolul, hogy értse a poént – a klasszikus szitkomos húzásokat és a humort kombinálja mindazzal a viccforrással, amit a szexuális perverziók témája kínál, mindezt úgy, hogy megjelenésében teljesen ártatlan. Még egy cici se látszik, és ehhez kever a sorozat kevés mélységet, illetve aktualitást. Tényleg keveset, éppen annyit, amitől a Bonding nem lesz ostoba, olcsó és fárasztó, hanem egy nagyon vicces, de azért emberi, gyarlóságokat, problémákat, a végén még egy potenciális bűnügyet is fel-felvillantó komédia kíméletesen rövid, alig negyedórás epizódokkal. Üdítően friss arcok jönnek szembe olyan könnyedséggel, hogy különösebb szellemi igénybevétel nélkül le lehet pörgetni mind a hét epizódot. És miközben elheherészünk a párocskán, akiknek egy domina kellett ahhoz, hogy rájöjjenek, hogyan tudják mindketten élvezni a szexet, vagy a pasin, aki a pingvinekre izgul, azért el lehet gondolkodni azon is, hogy egyébként mi mennyire vagyunk őszinték magunkhoz és a párunkhoz ezen a fronton, és hogy mennyire kötnek gúzsba – hehe – a konvenciók.

A Bonding első évada hét résszel már nézhető a Netflixen, a cég lokalizációs törekvéseinek jegyében már magyar felirattal is. 7/10

Ajánlott videó

Olvasói sztorik