Kultúra

Aki őrültnek akar látszani, az jobb, hogy ha csöndben marad

A Trónok harca befejező évada okozta hullámok lassanként csillapodni látszanak. Főleg, hogy túl vagyunk a felén, és teljes sötétségben néztünk végig egy több mint egyórás csatajelenetet. A sorozatkínálat még mindig nyögi Jon Snow uralmát, de azért van pár olyan produkció, ami a Trónok harca-tagadóknak és a szünetet tartó rajongóknak is belefér – úgyis már csak három hét van hátra. Az egyik legígéretesebb a George Clooney-val fémjelzett 22-es csapdája, melynek alapja a világirodalmi klasszikus szatíra a második világháborúról. Hónapról hónapra ajánlunk sorozatokat, amikből nem lehet kifogyni, ugyanis bármikor előhúzhatjuk az áprilisi felhozatalt.

Érdekel valakit más sorozat a Trónok harcán kívül? Mert lesz még jó pár
A hónap közepén jön a befejező évad, de nem csak ezért érdemes várni az áprilisi sorozatokat. Ott van mondjuk Bear Grylls hajmeresztő realityje, ahol mi döntünk a túlélő sorsáról.

A spanyol hercegnő (Spanish princess) S01, Starz

Május 5. 

A történelmi sorozat Aragóniai Katalin regényes életét követi végig. Katalint egészen kicsi korától arra nevelték, hogy az angol királyi családba házasodik majd, és VII. Henrik legidősebb fiához, a trónörökös Artúrhoz megy. Alig fél év házasság után viszont a királyné megözvegyült, a trón helyzete pedig kérdéses maradt. A spanyol hercegnőt Charlotte Hope alakítja, aki maradjunk annyiban, hogy a legkevésbé sem hasonlít az igazi Katalinra az utókorra maradt festmények alapján. Az HBO GO-ra jön a sorozat május 6-án.

Csernobil (Chernobyl) minisorozat, HBO

Május 7. 

Az atomkatasztrófát minden szemszögből megvizsgáló produkció újra visszarepít minket az 1986-os Szovjetunióba. Végigéljük az áldozatokon, a mentőcsapatokon, a döntéshozókon és az orosz tudósokon keresztül, hogy mi zajlott a nukleáris baleset idején. Jared Harris, Stellan Skarsgård, Emily Watson, Paul Ritter és Jessie Buckley is feltűnik az ötrészes sorozatban.

Egy házasság helyzete (The State of the Union) minisorozat, SundanceTV

Május 6. 

„Miért nem szexelünk? És miért nem beszélünk arról, hogy már nem szexelünk? Egy pár vagyunk még? Meg akarjuk menteni a házasságunkat?” Ehhez hasonló kérdéseket és problémákat feszeget Nick Hornby és Stephen Frears szituációs sorozata tízperces részekkel. A pár minden héten a terápia előtt jön össze, hogy megnézzék, hányadán állnak. A pláne az egészben, hogy az eddig főleg vígjátékokból ismert Chris O’Dowd (KoszorúslányokRosamund Pike-kal (Holtodiglan) állt össze. Május 7-én jön az Egy házasság helyzete az HBO GO-ra naponta két résszel.

Easy S03, Netflix

Május 10. 

Az Easy nem most kezdődött, de pont az a sorozat, amibe sosem késő belekezdeni. Tét nélküli, szórakoztató. Romantikus, párkapcsolatos, viszont nem drámai. Dave Francótól (Szemfényvesztők) Jake Johnsonig (New Girl) megszámlálhatatlan az ismert név. Az első évadban még Orlando Bloom is vendégeskedett az Easyben.

The Society S01, Netflix

Május 10. 

Misztikus, középiskolás, ármánykodós, kavarós, szerelmes. Valahogy így lehet összefoglalni a Netflix legújabb young adult-tartalmát, amiben a tinik veszik át a hatalmat egy elszigetelt kisvárosban. Maguk alakítják ki a szabályokat, és a törékeny békét egyből meg akarja bolygatni egy tesztoszterontól túlfűtött kamasz.

A 22-es csapdája (Catch-22) minisorozat, Hulu

Május 17. 

Joseph Heller szatirikus, második világháborús regénye azt a logikai buktatót festi le, amiből nem kerülhetünk ki győztesen. Aki őrült, leszerelhet. Nem kell hát mást tenni, mint kérni a leszerelést, de akkor kiderül, hogy egy igazi őrült nem kérne ilyet. De akkor mi a kiút a háborúból? Erre keresi a választ az 1961-es könyv alapján George Clooney, aki két rendezett is. Mellette Christopher Abbott játssza a főszerepet – akit többek között a Csajokban láthattunk – és Kyle Chandler, aki Leonardo DiCaprio oldalán, A Wall Street farkasában tette fel magát ismét a térképre. A Hulu minisorozatát nálunk az HBO GO adja az amerikai premierrel egy időben, május 18-tól.

Fleabag S02, Prime Video

Május 17. 

Az Angliában díjazott színházi monodrámából fejlesztett sorozat már a második évadnál tart, és egy szexfüggő, összezavarodott londoni nőről (Phoebe Waller-Bridge) szól. Mindenki utál egy kicsit mindenkit, senki sem olyan őszinte, amit abból is tudunk, hogy Fleabag folyamatosan kiszól a nézőkhöz, megállás nélkül tájékoztat bennünket az igazi érzéseiről.

Évek alatt (Years and Years) S01, BBC

Május 22. 

Az előzetes alapján az Évek alatt egy brit Távkapcsra sikerült mínusz egy Adam Sandlerrel. A jelent gyorsító és átugró távirányító helyett itt a manchesteri család megtudja, hogy mi vár rájuk tizenöt évvel később. Bekövetkezett minden, amitől tartottak. Emma Thompson lesz az egyik főszereplő, úgyhogy túl rossz nem lehet a vége.

She’s Gotta Have It S02, Netflix

Május 24.

A Netflix csodálatos találmány, csak éppen akkora a merítés, hogy sokszor marad a horgunkon szemét. Elég egy-két meggondolatlan döntés, és máris csupa ciki tartalommal lesz tele a kezdőoldalunk. Pedig a töménytelen mennyiségű értékelhetetlen hulladék közt ott egy rakás arany, de ember legyen a talpán, aki mind kikaparja. Tudta például, hogy az Oscar-díjas Spike Lee (Csuklyások – BlacKkKlansman) is összehozott egy girl power-sorozatot a Netflixen? Most tartunk a második évadnál, a szálak pedig nem valószínű, hogy egyhamar kisimulnak. Az alaptörténet szerint Nola Darling (DeWanda Wise) nem éri be egy férfival. Minden szeretője más és más: vicces, gyengéd, figyelmes, szellemes, okos vagy határozott. Nola összegyúrta magának a tökéletes társat, de muszáj vigyáznia, hogy ügyesen zsonglőrködjön. A második évadhoz egyelőre csak egy teaser jött ki, úgyhogy itt az első kedvcsinálónak.

What / If S01, Netlfix

Május 24.

Amióta csak az eszünket tudjuk, Renée Zellweger maga Bridget Jones. Jó, játszott még pár közepes vígjátékban, de mégiscsak Jones maradt meg mindenkiben. Most majd kiderül, hogy Zellweger mennyire tud kiszakadni a brit karakterből. A Netflix forgatott vele egy egyelőre rejtélyes sorozatot, ami a hónap végén jön ki. A What / If egy élő, emberi társasjáték, ahol bármit lehet, és bármi megtörténhet.

Kiemelt kép: HBO

Ajánlott videó

Olvasói sztorik