Kultúra

Sört, kenyeret és paprikát a népnek!

Május 16-19. között rendezik meg a Millenárison a kilencedik Gourmet Fesztivált, Gerendai Károly szerelemprojektjét, amihez kivételesen még maradt némi köze a szigetes rendezvények közül (a főszervező viszont már Nemes Richárd). Minden évben találnak a szervezők a séfekkel együtt valami témát, ami volt már az eper és mangalica, pezsgő és kaviár, most pedig a paprikára, a serclire és a sörre esett a választás. Ez  mondjuk nem azt jelenti, hogy minden étteremnek kutya kötelessége az ételekbe passzírozni mindhárom hozzávalót, de legalább rá lehet csodálkozni, hogy mit tud a kenyér, vagy hogy mennyi arca van a sörnek. Mehetünk fesztiválozni a várható NER-lovagokért, a közepesen és különösen ismert magyarokért vagy egyszerűen csak a kajáért is a Millenárisra. Ha az elmúlt évekből indulunk ki, mindegyikből akad majd bőven.

Összesen több mint kétszáz fogás lesz, a kenyérből lesz morzsa és fagyi is, jönnek séfek Moszkvából és Szöulból, valamint egy extra vacsorát ad a két Michelin-csillagos bécsi séf, Konstantin Filippou május közepén. De ha valamiért igazán érdemes kinézni, az az, hogy meg lehet kóstolni egy-egy mini fogást a legjobb hazai helyekről. Az esemény sajtótájékoztatóján két séf, a hamarosan Budapesten éttermet nyitó, konyhafőnökös Rácz Jenő és a nemrég csillagot szerzett Babel kreatív atyja, Veres István mutatta meg, hogy nagyjából mire lehet számítani tőlük. A Babelt pedig egyszer muszáj kipróbálni, egy vacsorára szánt több tízezer forint helyett itt lehet a legközelebb kerülni a konyhájukhoz. Főleg, hogy a legtöbbször a séfek is kint vannak a bódékban.

Rácz Jenő és Veres István Fotó: Marjai János / 24.hu
Rácz Jenő: Most jött el az idő, hogy Magyarországon éljek
A Konyhafőnök VIP séfje Sanghajban már bizonyított, most viszont itthon építi tovább a karrierjét. Rácz Jenővel beszélgettünk az ázsiai konyháról, a vegyes magyar emlékekről, és a következő lépésről.

Nem kell érteni sem a fine dininghoz, hogy rájöjjünk Veres István polipja még a hitetleneket is meggyőzi. A menü a Millenárison változni fog, de ha az fele olyan érdekes lesz, mint hétfőn kitálalt morzsás, balzsamecet-fátyolos, szalonnás polip, akkor már nyert ügyünk van.

A Millenárisra minden meghatározó magyar étterem és street food kilátogat, választhat bárki kedvére, de ha már kifizetjük a 4600 forintos (máig 3900 forint és 9300 helyett 7900 forint a bérlet) jó húzós jegyet, akkor ne kezdjünk impulzusvásárlásba, hanem fontoljuk meg, hogy mi éri meg a legjobban, mi az, amit nem kóstolhatunk meg egy sima hétköznapon, és nem ennyiért. A Michelin-csillagos konyhák ugyanolyan minőséggel dolgoznak, mint az étteremben, ez egy szakmai találkozó, úgyhogy őket, és a különlegesebb fine dining-kínálatot érdemes először felkeresni. Mondjuk a Babelt, a Standot, az Onyxot, a két Costest vagy a Borkonyhát.

Galéria
Marinált lazac édeskömény, zöldalma salátával. Fotó: Marjai János / 24.hu

Szerencsére Magyarország a desszertekben igyekszik évről évre fejlődni, és behozni a lemaradást, aminek az egyik legjobb jele a hirtelen elterjedt Desszert Neked a Paulay Ede utcából. Ahhoz képest, hogy pár éve nyíltak, már ők képviselték hétfőn is a Gourmet Fesztivál sütiszekcióját. Nem szokványos tortáik vannak, hanem a magyar hagyományokat keverik a francia cukrászattal. Borszéki-Ékes Beáékat tényleg muszáj kipróbálni, akár a rozskenyeres, karamellás sörös tányérdesszertjüket, akár bármelyik nap a VI. kerületben a kínálatukat, mert tényleg nincs – még – sok hozzájuk hasonló törekvés, egyelőre még mindig elnyeli az országot a hatalmas margarintenger.

Félhet a dobostorta a francia sütiktől?
Tényleg annyira a béka feneke alatt van a magyar cukrászat, mint ahogy a szakértők állítják? Erről és az első pop-up műhely ötletéről beszélgettünk a toplistás Desszert Neked lelkes tulajdonosaival.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik