Kultúra

Fogadjuk el, hogy Ed O’Neill nem csak Al Bundy miatt szerethető

Egészen hihetetlen, hogy itthon Ed O'Neill egyenlő Al Bundy, amiben persze vastagon benne van az Egy rém rendes család kultusza — tekintve, hogy a '90-es évek óta nincs olyan hosszabb időszak a magyar tévézésben, amikor ne tűzték volna képernyőre a csóró cipőbolti eladó történetét. Ezzel persze nincs baj, hiszen abban a kultúrában élünk, ahol Bud Spencer és Terence Hill mellett már csak a Csengetett, Mylord? számlál nagyobb rajongótábort. Viszont ne gondoljuk azt, hogy O'Neill munkássága kizárólag a kultikus szitcomra korlátozódik: sok éve meghatározó a Modern család főszereplőjeként, emellett istenien tud bánni a celebekkel — főként, hogy többnyire nem is ismeri őket.

Ellenben őt mindenki ismeri. Emlékezetes sztori pár évvel ezelőttről, mikor a színész éppen a reptéren várakozott az átszállásra, és egy kedves, fiatal, szőke hajú hölgy közös képet akart vele készíteni. A fotó elkészült, a nő hálálkodott, O’Neill pedig csak később látta viszont az elkészült képet: Britney Spears akart szelfizni a legendás sorozatsztárral, és csak a több ezer lájk keltett gyanút Al Bundy megformálójában, hogy bizony épp egy másik hírességgel fényképezkedett.

Az  Egy rém rendes család kétségtelenül meghatározta az amerikai televíziózást, hiszen hosszú ideig sugározta a Fox, világszerte megőrültek érte az emberek, mert O’Neill szerepe tényleg olyasmi volt, amivel a hétköznapi emberek is tudtak azonosulni: Al Bundy munkája katasztrofálisnak tűnt, átlagos házban élt, anyagi problémák határozták meg az életét, és lényegében úgy tűnt valódinak, közelinek ő és családja élete, hogy kicsit sem volt reális. Mindenesetre kajálta az egész világ, számtalan feldolgozása született a sorozatnak (köztük a megbocsáthatatlan magyar verzió), O’Neillt pedig (sok sorozatsztárral egyetemben) durván bestkatyulázták, és a ’90-es évek legvégén nem lehetett látni, hová fut majd ki a színész karrierje. 

Korábban amúgy sörreklámban is feltűnt, 1983-ban. Még a Saturday Night Live színpadán is szerepelt egyszer, a monológját rögtön azzal kezdte, hogy akiknek nincs Fox csatornájuk otthon, ne gondolják azt róla, hogy valami nyugalmazott operatőr, akit engedtek egy kicsit stand-upolni. Majd mesélni kezdett arról, hogy a SNL-ot és az Egy rém rendes családot mennyi támadás érte akkoriban a trágárságuk miatt, de a két műsor így is töretlen népszerűséggel futott. Majd felsétált a színpadra a SNL két szerkesztője, hogy az est sztárja ne nagyon emlegesse egy kalap alatt a két műsort. O’Neill-en persze már röhögött a közönség, végül a Foxtól is érkezett egy fejes, hogy elmondja, picit vissza kellene venni a szitcom esetében a poénokból.

O’Neill egy szkeccsben is szerepelt a SNL-ban, akkor egy férjet alakított, aki későn esik haza a munkából, de a feleségét ez csöppet sem érdekli, mert keresztrejtvényt fejt. A színész jelenetet rendez, de csak magát okolja minden aznapi gondjáért, míg a neje tulajdonképpen semmit nem figyel az egészből.

1997-ben, Al Bundy szerepét otthagyva, nem pihent sokat: epizodista is volt néhány komolyabb nagyjátékfilmben, de tulajdonképpen O’Neill mindig is karakterszínész volt, akiről sem a kilencvenes években, sem azután nem lehetett leszaggatni a cipőboltos béklyókat. Hogy ebből kissé kiszabaduljon, elvállalta a Dragnet — Gyilkossági akták című bűnügyi sorozat főszerepét, amiben sok más filmjéhez hasonlóan ismételten zsarut alakított, viszont a széria hangvétele nem engedett meg magának semmifajta humort, így a színész 22 epizódon keresztül egészen más oldalát mutatta meg.

Nagy sikerrel, egyben hitelességgel.

Később feltűnt az HBO-n, Luke Perry mellett, mikor a John Cincinnatiből című sorozatban vállalt szerepet. Mivel a nézettség nem úgy alakult, ahogy a stúdió elvárta, lelőtték a sorozatot, O’Neill pedig az ABC látókörébe került: leszerződtették a Modern család egyik főszerepére, ami szintén egy szitcom, csak nem azzal a fajta humorral, amit Al Bundy szerepében megszokott. A készítők mindenképp O’Neillt akarták húzónévnek, ezt összegben is kifejezték: ötször annyit keresett, mint a sorozat többi, öt legjobban fizetett tagja együttvéve.

Sorozatbéli feleségével, Sofía Vergarával – Fotó: Steve Granitz/WireImage

A Modern család humora kétség kívül nem annyira univerzális, mint amilyen a Rém rendesé volt, de hatalmas fogyasztói réteget kiszolgál: 22 Emmy-díjat zsebelt be 2009-es indulása óta, O’Neill négy tévés díjat is besöpört Jay Pritchett szerepéért. Érdekesség, hogy az Emmy-t nem sikerült megnyernie, ahogy korábban a két Golden Globe-ot sem, amire Bundy karaktere miatt jelölték.

Szerintem a Rém rendes egy kicsit polgárpukkasztóbb, a Modern család stílusosabb, még inkább reálisabb. Előbbi sokszor már meseszerű volt. És persze Al is jóval fiatalabb volt, mint Pritchard. Azaz, én voltam jóval fiatalabb

–  fogalmazott pár éve a színész, az új szerep után pedig Ed O’Neill neve ismét jól csengett, frissességgel töltötte el a tévénézőket, hogy régi kedvencüket új szerepben látták, ami baromi nagy ellentéte volt a cipőbolti eladó silány életének. A siker kapcsán O’Neill feltűnt különböző beszélgetős műsorokban is, számtalanszor bizonyítva, hogy a leghíresebb szerepén kívül is egy tök szerethető ember. Ellen DeGeneres műsorában például előjött, mennyire nem ismeri a többi sztárt. A Spears-incidens után a műsorvezető arra kérte a színészt, képek alapján nevezze meg a mutatott hírességeket, ez pedig látványosan nem ment a 72 éves O’Neillnek.

Beyoncét egy Kardashian-tagnak nézte, Ryan Goslingot valamelyik Jonas-fivérnek, de Chris Hemsworth-szel is meggyűlt a baja, őt Brad Pittnek gondolta. Persze közben nem feledkezett meg Thor kapcsán a közönségben ücsörgő lányáról sem.

Ezt tudnom kéne, a lányom odavan a srácért!

Végül még egy tök jó sztori kikerekedett a beszélgetésből: egy Meghan hercegnét ábrázoló fotóról egyből beugrott O’Neillnak, hogy a kis Meghan Markle folyamatosan ott volt az Egy rém rendes család forgatásán, ugyanis az apja operatőrként dolgozott a szitcomban.

A Modern család a 11. évaddal befejeződik majd, O’Neill jelenleg egy YouTube-ra készült sci-fi sorozatban vállalt szerepet (egy epizód erejéig), amit egyébként az a Jordan Peele álmodott meg, akinek a Tűnj el! és a Mi című pszicho-thrillereket is köszönhetjük. A Weird City legelső részében egy meleg pár egyik tagját alakítja O’Neill — ezt amúgy teljesen ingyen meg is lehet nézni a videómegosztón.

Visszakanyarodva a beskatulyázásra, ezt sok-sok sorozatsztár átélte már, és át is fogja. Említhetjük Neil Patrick Harris Barney Stinsonját, David Schwimmert a Jóbarátokból, de talán Andrew Lincolnt is idevehetjük, aki ugyan már kilépett a Walking Deadből, de kérdés, képes lesz-e érvényesülni karakterén kívül. Ez főként a hozzájuk hasonló színészeknél komoly probléma, akik világhírnévre tettek szert egy tévésorozatban, ami ráadásul évekig futott. Ed O’Neillnál viszont azért érdekes a szerepeit illető egyoldalúság, mert a Rém rendes család tíz évig futott, a Modern család pedig már épp átlépte a kerek évfordulót. Ergo, akár meghatározóbb szerepe is lehetne a 72 éves színésznek Jay Pritchard karaktere. Viszont a kultuszban, a kultuszteremtésben a magyar tévécsatornáknak van leginkább szerepük — O’Neill esetében mindenképp. Nem lehet megszámolni, hányszor tűzték képernyőre Al Bundy mindennapjait, amitől nyilvánvalóan keletkezik egy becsípődés a tévénézőknél. Nem elhanyagolandó, hogy emiatt a poénok kiismerhetővé, unalmassá, ezerszer látottá válnak, így akár a sorozat megítélése is romolhat.

Emiatt viszont O’Neill-lal kapcsolatban ne legyenek előítéleteink: ő nem Al Bundy, de nem is Jay Pritchard, sőt egyik szerepe sem. Egy nagyszerű színészről beszélhetünk inkább, aki sorozatokon, filmeken kívül is egy szerethető embernek tűnik.

Fotó: Alberto E. Rodriguez/Getty Images for Disney

Kiemelt kép: Daniel Zuchnik/WireImage

Ajánlott videó

Olvasói sztorik