Közélet
(FILES) In this file photo taken on February 12, 2014 people go to work while sunrise on river Seine, ile de la Cite, Sainte Chapelle, French Academy and the Notre Dame de Paris Cathedral. - A huge fire swept through the roof of the famed Notre-Dame Cathedral in central Paris on April 15, 2019, sending flames and huge clouds of grey smoke billowing into the sky. The flames and smoke plumed from the spire and roof of the gothic cathedral, visited by millions of people a year. (Photo by Ludovic MARIN / AFP)

Mi maradt egy ekkora tűz után a Notre-Dame-ból?

A Notre-Dame szerkezetében és belső terében is hatalmas pusztítást végzett a hétfő estétől hajnalig tomboló tűz, mint ahogy az ezeken a képeken is látszik. A jelentős károkat látva nyilvánvalóan leginkább két kérdés érdekel mindenkit:

  • Mi történt a 800 évesnél idősebb főtemplom kincseivel, történelmi emlékeivel?
  • Újjáépíthető-e a katedrális, és ha igen, akkor hogyan és mikorra?
The Notre-Dame cathedral. Paris (IVth arrondissement). Postcard.
A Notre-Dame egy régi képeslapon. – Fotó: Léon et Lévy / Roger-Viollet

Az újjáépítés évekig tarthat, de menni fog

Utóbbi kérdésre már a tragédia estéjén válaszolt Emmanuel Macron elnök:

Újjáépítjük a Notre-Dame székesegyházat

– ígérte hétfőn röviddel éjfél előtt, hozzátéve, hogy nemzetközi adománygyűjtésbe kezdenek.  Még 24 óra sem telt el a tűz fellobbanása óta, de már most rengetegetn jelezték, hogy segíteni fognak. Magyarország kormánya, Szeged és Székesfehérvár városa, és a MAZSIHISZ is ott van a támogatók között.

És persze a világ többi része is azonnal ugrott:

egy napnál rövidebb idő alatt már több száz millió eurónyi adomány gyűlt össze.

Az újjáépítésről azt nyilatkozták különféle lapoknak szakértők, építészek, hogy a teljes rekonstrukció évekig is el fog tartani.  A tűz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetőszerkezete. A tüzet végül hajnalra sikerült teljesen eloltani, néhány órával korábban akkor fékezték meg a lángokat, amikor azok már az épület homlokzatán elhelyezkedő két, ikonikus harangtornyot veszélyeztette.

The steeple of the landmark Notre-Dame Cathedral collapses as the cathedral is engulfed in flames in central Paris on April 15, 2019. - A huge fire swept through the roof of the famed Notre-Dame Cathedral in central Paris on April 15, 2019, sending flames and huge clouds of grey smoke billowing into the sky. The flames and smoke plumed from the spire and roof of the gothic cathedral, visited by millions of people a year. A spokesman for the cathedral told AFP that the wooden structure supporting the roof was being gutted by the blaze. (Photo by Geoffroy VAN DER HASSELT / AFP)
Szívszorító videó: így omlott le a Notre-Dame tornya
A főtemplom 850 éven át mindent túlélt.

Az világhíres párizsi katedrális építési munkálatai még 1163-ban kezdődtek, az azóta eltelt több mint 800 év során több pontján is megsérült, majd javításra szorult, de az épület legtöbb része sértetlen tudott maradni. Ez változott meg tegnap. Azonban az épülethez korábban is hozzáépítettek – például a XIX. században a hétfőn leomlott huszártornyot –, sokszor kellett cserélni, javítani a az épület különböző elemeit, tehát túlzás azt állítani, hogy végleg elvesztek több százéves emlékek, és már nem lesz ugyanaz a Notre-Dame, mint volt. Hiszen valóban nem lesz pontosan ugyanaz, de az épületet már korábban is többször szorult újjáépítésre, még ha nem si ekkora volumenűre.

A munkálatokban nagy segítséget nyújthat a 2018-ban elhunyt Andrew Tallon művészettörténész, aki 2015-ben lézeres szkennelési technológia segítségével elkészítette a székesegyház rendkívül részletes 3D-s modelljét. Az eljárás korábban már több gótikus katedrális restaurációját segítette, mivel elképesztően pontos 3D-s modelleket képes előállítani az épületekről.

Az épület annak köszönhetően rekonstruálható, hogy miközben a tető leégett, a boltozatot sikerült megmenteni. Tehát a falakhoz csatlakozó, súlyos kőmennyezet nem omlott be, bár megsérült. Ez annak volt köszönhető, hogy a tűzoltók életüket kockáztatva az épületen belülről is oltották az épületet.

Mivel jól dokumentált épületről van szó, ezért az épületben történt károk – úgy mint például a huszártorony, ami leomlott – orvosolhatóak a tervek alapján.

Van, ami végleg elpusztult

A másik nagy kérdés, hogy mi történt azzal a rengeteg, felbecsülhetetlen értékű műtárggyal, kinccsel, amit a templomban őriztek. Párizs alpolgármestere, Emmanuel Grégoire még a tűzvész közben a műalkotások megóvását nevezte az egyik legfőbb célnak. A műalkotások megmentésére külön csapatot állítottak össze, de egyelőre nincs pontos hír arról, hogy mi az, ami elpusztult, mi rekonstruálható, és mi menekült meg. Bár a tűzoltóság közlése szerint az egyházi kegytárgyak és művészeti alkotások nagyobb részét sikerült kimenteni a lángoló épületből, és biztonságos helyre szállították őket.

Patrick Palem, expert of the heritage restoration, walks by the statues which sat around the spire of the Notre-Dame cathedral in Paris and removed for restoration, stored in SOCRA workshop in Marsac-sur-Isle near Bordeaux, on April 16, 2019. - Paris was struck in its very heart as flames devoured the roof of Notre-Dame cathedral, causing a spire to collapse and raising fears over the future of the nearly millenium old building and its precious artworks. The sixteen statues which sitted around the spire of the cathedral, 12 apostles and the 4 evangelists commisioned in the 1860s during the great restoration of the cathedral by Viollet-le-Duc, have been removed in April to be sent in southwest France for restoration. (Photo by GEORGES GOBET / AFP)
Fotó: GEORGES GOBET / AFP

A fent látható szobrokat épp a tűz előtt nem sokkal szállították el a felújítás miatt, ezért menekülhettek meg. Ez a tizenhat rézszobor díszítette a tető azon részét, ami porrá égett. Azonban nem minden műalkotásnak, kegytárgynak volt ekkora szerencséje.

A sajtóban a legnagyobb figyelmet Jean-Marc Fourniert kapta, akit hősként ünnepelnek a franciák és kis túlzással a fél világ. Ő most a párizsi tűzoltók káplánja, és azzal vívta ki sokak nagyrabecsülését, hogy a tűzoltókkal bement a lángokban álló katedrálisba és kihozta Krisztus töviskoronáját.

Smoke and flames rise during a fire at the landmark Notre-Dame Cathedral in central Paris on April 15, 2019, potentially involving renovation works being carried out at the site, the fire service said. - A major fire broke out at the landmark Notre-Dame Cathedral in central Paris sending flames and huge clouds of grey smoke billowing into the sky, the fire service said. The flames and smoke plumed from the spire and roof of the gothic cathedral, visited by millions of people a year, where renovations are currently underway. (Photo by Hubert Hitier / AFP)
A notre-dame-i hős: a káplán, aki kihozta a töviskoronát, pár éve pedig a párizsi mészárlás helyszínére sietett
A kétezres években pedig katonák mellett szolgált, az ellenség tőrbe csalta csapatát és tíz ember meghalt.

A Reuters arról írt, hogy a kimenekített műtárgyakat a Louvre-ba szállítják, ahol addig őrzik, ameddig nem kerülhetnek vissza a katedrálisba.

A pontos károkról egyelőre értelemszerűen nincs teljes lista, de az Index nagyjából összeszedte, hogy mivel kell számolni. Mint a cikk írja, a szent ereklyéket, a szószéket, és a szentély szobrászati együttesét sértetlenül sikerült kimenekíteni.

És a korábbi hírekkel ellentétben a 8000 sípos nagyorgona is megmenekült.

A katedrális szintén híres rózsaablakai, valamint a templomban lévő barokk festmények sorsa azonban kétséges. Előbbiek biztosan a sérültek, a pótolhatatlan festmények közül többet viszont úgy tűnik, csak a füst károsított. Összefoglalva: a félelmetesnek tűnő tűzvész ugyan az épületben és a műtárgyakban, kegytárgyakban is okozott károkat, de a veszteségek nem olyan hatalmasok, mint a riasztó képek alapján gondolhattuk volna.

Azonban most egy hosszú és költséges rekonstrukció áll a franciák előtt, annyi bizonyos.

Kiemelt kép: Ludovic MARIN / AFP

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Image: 73883444, A tÌzgyermekes JoÛb M·rton Ès csal·dja. Hatalmas logisztik·t igÈnyel a 10 gyermekes JoÛb csal·d utaztat·sa a hÈtkˆznapokban. Az apuka, JoÛb M·rton ñ h·romszoros kenu vil·gbajnok ñ el·rulta, h·zass·guk kezdetÈn 5-6 gyermeket terveztek, de most, a 10. baba ÈrkezÈse ut·n sem szeretnÈnek meg·llni., Place: Szeged, Hungary, Model Release: No or not aplicable, Property Release: Yes, Credit: smagpictures.com
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.