Kultúra

Havas Jonra a Falon túl talált rá a szerelem

„Nem tudsz te semmit, Havas Jon” – Ygritte gyakran idézett mondatára mindenki emlékszik, de mi történt még a Trónok harca második évadában? Miben utalt például előre a sorozat, és voltak-e a sok vérengzés közé ékelődő vicces pillanatok? Segítünk mindezt röviden felidézni az április 15-én induló finálé előtt. Trónok harca gyorstalpaló, második évad.

Mi is volt a nyitójelenet?

A nyitó képsorok nem feltétlenül tartoznak a Trónok harca ikonikus, sokat emlegetett jelenetei közé, ezért izgalmas visszatekinteni és elgondolkozni azon, hogy miért pont úgy kezdődött egy adott évad, ahogy:

Az első, amit megpillantunk ebben az évadban: Véreb kutya alakú sisakja – a Clegane-ház címere ugye három véreb, mert Sandor és Gregor apja a Lannisterek kennelmestere volt, nekik köszönhetik házzá avanzsálásukat, azért is olyan hűségesek az aranyhajú famíliához. A nyitójelenetben a Véreb épp Joffrey névnapján küzd egy szerencsétlennel a szadista uralkodó szórakoztatására. A kutya aztán még ebben az évadban otthagyja gazdáját: Véreb meglép Királyvárból.

Fotó: HBO

Amit csak később értettünk meg

Újranézve könnyebben ki tudtuk szúrni a rejtett utalásokat, ezekből gyűjtöttük össze a legizgalmasabbakat:

  • „Jó esély van arra, hogy életem végéig bolondnak és eunuchnak tartson a népem” – mondja Theon, miután megszökik tőle a Bran, Rickon, Hodor, Osha csapat, megjósolva ezzel saját kasztrálását és azt, hogy félig beleőrül Ramsay kínzásaiba.
  • Előre utalásnak is beillik Varys és Tyrion beszélgetése, amelyben előbbi kifejti, hogy világéletében gyűlölte a harangokat, mert mindig szörnyű dolgokat jeleznek: a király halála, ostrom… Itt az Ördögfióka a harangok védelmére kel és megemlíti, hogy esküvőkkor is felcsendül a hangjuk, mire Varys sötét tekintettel csak annyit felel: pontosan. Ekkor még hihetjük, hogy a Pók csak szimplán nem házasságpárti, de a későbbiek fényében jövendölésnek is beillik, hiszen sok boldog végkimenetelű esküvőt nem sorakoztatott fel a széria (hogy csak a legszörnyűbbet említsük: Vörös Nász).

Amire már nem is emlékeztünk

Az alábbiakban bevalljuk, mi volt az a néhány dolog, amire már nem is emlékeztünk a sorozatból, így az újranézésnél rá tudtunk csodálkozni:

  • Yorentől, az Éjjeli Őrség toborzóemberétől veszi Arya az ötletet, hogy ellenségeinek nevét, mint egy imát mondogassa lefekvés előtt.
  • Jaime diszlexiás volt kiskorában. Tywin meséli el Aryanak, hogy a fia felcserélte a betűket a fejében, de ő napi 4 órát foglalkozott vele, így végül megtanult rendesen olvasni.
  • Theon miután nem találja meg Brant és Rickont, megöl két árva kisfiút, aztán a testüket elégeti, hogy elhiggyék, a Stark-gyerekeket végezte ki. A következő részben Varys elmondja, hogy Északon is vannak kismadarai, de nem hallotta őket csiripelni, mióta Theon Greyjoy bevette Derest – első nézéskor nem biztos, hogy összekötöttük a két eseményt, pedig bizony már ekkor kitalálható lett volna, hogy a Pók kémjei árva gyerekek, Északon például ez a két farmerfiú (is) az volt.
  • Jaime elmeséli, hogy Ser Barristan Selmy fegyverhordozója volt, és a lovag olyan harcos volt, mint egy művész, aki csak vörössel fest (ezt a nagyszerű katonát küldte nyugdíjba és így közvetve Daenerys szolgálatába Cersei).

Fotó: HBO

Apró cukiságok

Az amúgy meglehetősen sötét és vérgőzös széria szerencsére időnként engedi nézőit levegőhöz jutni, alább a kedvenc aranyos, vicces vagy más okból lelkesítő pillanatokat elevenítjük fel:

Stannis nem bírja a hibás nyelvtannal beszélőket, különösen ki van élezve a kisebb-kevesebb szavak helytelen használatára.

Ygritte szája sarkában bujkáló mosollyal mocorog a megfagyás elleni összebújásnál, hogy kínos helyzetbe hozza Jont.

Bronn és Tyrion a Stannis elleni harcra egy olyan könyv segítségével igyekszik felkészülni, ami borzasztóan hosszú, de legalább nagyon unalmas is, és egy kimondhatatlan nevű mester írta, amit mindketten másként ejtenek ki. Aztán megjelenik a színen Varys, akinek persze még a borítót se kell látnia, hogy tudja a szerző nevét és helyes kiejtést: „A Westerosi nagy ostromok históriája. Érdekfeszítő téma. Kár, hogy Ch’vyalthan nagymester nem volt jobb író.” Tyrion „na, tessék”-pillantása.

Megkoronázott kutya

A Trónok harca szinte minden epizódjában akadnak emlékezetes, jól idézhető mondatok, íme pár példa:

  • A hatalom azé, akiről az emberek azt hiszik, hogy birtokolja. A hatalom bűvésztrükk. Árnyék a falon. És egy nagyon kis ember is hatalmas árnyékot vethet. (Varys)
  • Ha azt kezded hinni, kiismerted ezt a helyet, végez veled. (Félkezű Qhorin az Örök Tél Földjéről)
  • Voltak gonosz királyaink és voltak ostoba királyaink, de nem tudom, volt-e olyan átkozott, aki a kettő egyszerre. (Tyrion Joffreynak)
  • Elveszem, ami az enyém. Tűzzel és vérrel elveszem. (Daenerys)
  • Kést rántottál rám az éjjel? (Ygritte így utal Jon reggeli ágaskodására)
  • Nem tudsz te semmit, Havas Jon. (Ygritte)
  • Nehéz pórázt rakni a kutyára, miután megkoronázta az ember. (Tyrion Joffreyról)
  • Ha eljön a nap, hogy megint meg akarsz találni, add oda az érmét bárkinek Braavosban és mondd neki: Valar Morghulis. (Jaqen H’ghar)
Fotó: HBO

Váratlan halálok

G.R.R. Martin történetfolyamában senki nincs biztonságban. Ebben a pontban a legmegdöbbentőbb halálokat gyűjtöttük össze:

  • A vörös papnő megszüli a Stannis-arcú árnyéklényt, ami aztán végez Renlyvel.
  • Theon halálra ítéli Ser Rodrickot, aztán a lovag szerencsétlenségére úgy dönt, hogy északi szokás szerint maga is hajtja végre az ítéletet – de a starkosított vas szülötte nem túl járatos a lefejezésben, így többször kell lesújtania.

Az a bizonyos 9. rész

A sorozat híres arról, hogy minden évad utolsó előtti epizódjára tartogatja az egyik legnagyobb tűzijátékot.

Röviden: Stannis flottája megtámadja Királyvárat, de a futótűz (a sorozat első rendes money shotja) és a Tyrell sereggel megtámogatott Tywin érkezése miatt vereséget szenved – közben számos fontos apróság történik. Meghal a Hagymalovag fia, Matthos. Bronn megmenti az őt gyűlölő Véreb életét, aki bármilyen ellentmondásosan is hangozzék, lefagy a tűztől. Mindezek után „fuck this shit” arccal nem csak a csatateret, de Királyvárat is maga mögött hagyja.  Tyrion a csatát megelőző stratégia kidolgozása után a harcból is kiveszi a részét: miután Joffrey lelécel, ő lelkesíti és vezeti a Lannister sereget, aztán Ser Mandon – mint később kiderül, a király utasítására – az életére tör, csak hű fegyverhordozójának, Podricknak köszönheti, hogy egy Zordonos heggel megússza az esetet.

Fotó: HBO

Zárójelenet

Trónok harca is elég ügyesen bánik az évad végi cliffhangerekkel, amivel tovább fokozza az egy éves várakozást a folytatásra. Az első évad zárása: Daenerys meztelenül térdel ott, ahol pár órája még Khal Drogo (meg az őt megmérgező boszorkány) testét elemésztő máglya lobogott. Nyakában Drogon, mellén és ölében pedig másik két sárkánygyermeke lóg. „Vér a véremből” – fogadja Jorah Mormont a lányt, és a megmaradt khalasarral együtt letérdel előtte.

Az Elsők Öklénél Sam, Grenn és Bánatos Edd épp állatürüléket kutatnak a hóban (fa híján csak azt tudják elégetni). Sam társai agyára megy azzal, hogy megállás nélkül Szegfűről ábrándozik, Grenn épp azzal szívatja, hogy szerinte csak azt találja a lányban olyan vonzónak, hogy szólt hozzá hat szót, amikor meghallják az első kürtöt. Azt hiszik, Jonék jöttek vissza, de aztán felharsan újra a kürt, ami veszélyt, pontosabban vadak érkezését jelzi. Amikor harmadszor is megszólal a kürt, megfagy az ereikben a vér: Mások! Rohanni kezdenek, a duci Sam lemarad, egy szikla takarásában keres menedéket. Elsétál mellette a Fal felé masírozó holtak serege, mi pedig a tévé előtt is vacogni kezdünk.

A Trónok harca 2. évada bármikor visszanézhető az HBO GO-n. Az első évad gyorstalpalója itt olvasható. Az új évad április 15-től látható.

Kiemelt kép: HBO

Ajánlott videó

Olvasói sztorik