Kultúra

Meghalt György István filmrendező

A Magyar Filmművészek Szövetsége közölte az MTI-vel, hogy 94 éves korában meghalt György István Balázs Béla-díjas filmrendező.

A rendező pályája alatt 204 rövidfilmet, hosszú ismeretterjesztő és dokumentumfilmet, 4 rövid játékfilmet és 3 játékfilmet forgatott. Ezek közül összesen 36 kapott valamilyen elismerést külföldi vagy magyarországi fesztiválokon. György István 1953-ban diplomázott le a Színház- és Filmművészeti Főiskola rendezői szakán. Nem sokkal később, 1958-ban Gerhardt Pállal és Markos Miklós rendezővel alapították a Balázs Béla Filmstúdiót, ami 1960-ban megrendezte az első hazai filmfesztivált. A miskolci rövidfilmek seregszemléje három évtizeden a város fontos eseményének számított, és György István meg is kapta a Miskolc Díszpolgára címet. A rendező vezette a Népszerű-tudományos Filmstúdiót, a Nemzetközi Tudományos Filmszövetség elnökségének tagja volt, és irányította az Uránia Filmműhelyét is.

1968-ban Balázs Béla-díjat, 1969-ben SZOT-díjat kapott. A karrierjét 1975-ben Érdemes Művész címmel, 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrendjével honorálták. A 2006-ban, a 37. Filmszemlén életműdíjban részesült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik