Kultúra

Film készülhet az ikerpár szerelmi háromszögéről

Csütörtökön tartották a fiatal filmeseket első nagyjátékfilmjük elkészítésében támogató 4. Inkubátor Program döntőjét, ahol tíz alkotó mutatta be filmtervét. A döntősöknek öt hónap állt a rendelkezésükre, hogy megírják a forgatókönyveket, a nyilvános pitchfórumon pedig öten kaptak gyártási támogatást. A nyerteseket ezúttal is a szakmai zsűri és a szakmai közönség választotta ki.

A nyertes filmek gyártására pályázati úton a játékfilmeknél 62 millió, a dokumentumfilmeknél 22 millió, az animációs filmeknél pedig 82 millió forintig nyújt támogatást az Inkubátor Program. A fiatal alkotóknak a Filmalap a filmkészítés során az anyagi támogatás mellett szakmai támogatást is nyújt.

Az öt nyertes és filmterveik:

Mayer Bernadette: Szemem fénye – Egy érettségi évében járó fiú szimbiózisban él fiatalos anyjával, ám életük felborul, amikor a nő megvakul. Egyre fojtóbban ragaszkodó anyja mellett családfenntartóvá, ápolóvá kell válnia, míg sorra veszíti el a számára fontos dolgokat. Ebben a présben egyszer csak már nem lehet megmaradni.

Dér Asia: Nem haltam meg – Az életimádó műkincskereskedő 51 évesen megtudja, hasnyálmirigy rákja van. A túlélés esélye alig 5%, ő mégis megváltásként tekint betegségére – hiszi, ha megváltozik és új emberré válik, túléli.

Csáki László: Kék Pelikan – Mit ér a szabadság, ha nem lehet vele élni? Az animációs-dokumentumfilm a ’90-es évek nemzetközi vonatjegy-hamisítási lázát mutatja be, három barát történetén keresztül, akik meghackelik a rendszert. De vajon mindenki megússza szárazon?

Fazekas Máté Bence: Kilakoltatás – Egy fiatal elszánt bírósági végrehajtó és egy elkeseredett, kilakoltatás előtt álló öreg néni heroikus küzdelme egy napba sűrítve.

Szilágyi Fanni: Veszélyes lehet a fagyi – Egy egypetéjű ikerpár mindkét tagja ugyanabba a férfiba szeret bele, aminek hatására kénytelenek az addig jól palástolt, hétköznapi nyomorultságukkal szembesülni.

Az Inkubátor Pogram támogatásával készült el eddig Szilágyi Zsófi Cannes-ban FIPRESCI-díjat nyert Egy nap című filmje, a Csuja László rendezte, Karlovy Varyban díjat nyert Virágvölgy, valamint Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje.

Kiemelt kép: Magyar Nemzeti Filmalap

Ajánlott videó

Olvasói sztorik