Kultúra ismeretlen budapest

Hetvennégy évvel Budapest ostroma után is golyónyomok borítják a házfalakat

Máig fővárosi házak ezrei úszták meg a felújítást. Egy blog ezeket gyűjtötte össze.

1944. november harmadikán egy szovjet páncélos jelent meg Budapest határában, ezzel pedig kezdetét vette a végül a szovjetek győzelmével végződött küzdelem, Budapest százkét napon át tartó ostroma, melynek során a város fegyveres harcok és zsidók után kutató nyilasok által gyérített lakosságának kitelepítésére senki sem gondolt.

Zeneszóra ölték a magyarokat Budán
Egyes visszaemlékezések szerint az oroszok a „Hiba futsz,hiába menekülsz” című slágert bömböltették hangszórókból, miközben Budapest védői mészárszékre rohantak a kitörés során 1945. február 11-én.

A szovjetek nyolcvanezer katonát vesztettek, további negyedmillióan pedig nagyobb sérüléseket szenvedtek, a német és magyar erők soraiból pedig százezren hiányoztak a fegyverek február 13-i elcsendesedésekor.

„Gyerekjáték lesz a kitörés!” - Budapest, 1945
Budapest német parancsnoka 1945. február 11-én parancsot adott a kitörésre, maga pedig az Ördög-árok csatornájában, a föld alatt próbálta elkerülni a tűzvonalat.

Azóta több mint hetvennégy év telt el, a kortársak által a sztálingrádi csatához hasonlított ostrom nyomai azonban ma is láthatók a város utcáin.

Az ötvenes években az ingatlanok kezelését végző IKV lakóházainak 31 százaléka teljes, 23 százaléka pedig részleges felújításra szorult volna, a homlokzatok azonban számos esetben inkább egyszerűsödtek, vagy a felelősök a felújításokat minél kisebb pénzmagból próbálták megoldani – a golyónyomok így maradtak, mindössze az omlásveszélyes részeket javították, illetve a lakások élhetőségét nagy mértékben befolyásoló tényezőket (ld. hiányzó falrész) küszöbölték ki.

Ezeket a nyomokat gyűjti össze a három és fél éve született Golyószórta falak nevet viselő blog, ami kerületenként listázza a háború utolsó hónapjainak ma is látható mementóit.

Vérfürdő után szabadrablás folyt Budapesten
Szovjet díszsortűz jelezte 1945. február 13-án délben, hogy Budapest elesett. A fővárosiak számára ezzel a háború véget ért, ám a "felszabadításban" nem volt köszönet. 

Ezek közül gyűjtöttük össze a legbeszédesebbeket.

I. Batthyány utca 61.

Az 1956-os nyomokat is őrző Magyar Nemzeti Levéltár, I. Bécsi kapu tér

I. Ostrom utca 1.

Az öt éve felújított, az 1956-os eseményekre is emlékeztető II. Retek utca 15. földszinti kőburkolata

V. Papnövelde utca 3.

VI. Andrássy út 47.

VI. Weiner Leó utca 13.

VIII. József utca 14.

VIII. Mária utca 54.

Ismeretlen Budapest: Évszázados kereskedőudvar az Iparművészeti Múzeum árnyékában
A város szívét egykor raktárak és gyárak borították el. Bemutatjuk az egyik nagy túlélőt.

IX. Mátyás utca 15.

XII. Kiss János altábornagy utca 49.

A jól láthatóan javított, de a nyomokat így még láthatóbban viselő XII. Magyar jakobinusok tere 7.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik