Kultúra

Meddig lehet egyhuzamban sikoltani, hogy már jó?

Petruska András rövidesen megjelenő új lemezéről három dal szövegét is Grecsó Krisztián írta. Közülük az Égi gangon klipje most először a 24.hu-n látható.

Petruska András új nagylemeze március 12-én jelenik meg Reláció címmel, rajta 13 dallal. Az album – a korábbiakkal ellentétben – zenekari felállással készült, és három dalszövegét is az egyik legnépszerűbb kortárs író-költő, Grecsó Krisztián írta. A háromból az egyik az Égi gangon, melynek szövegében a figyelmes hallgató fellelhet pár utalást a magyar pop-rock klasszikus dalszövegeire, az Illéstől a Kispál és a Borzig.

„Popzenésznek tartom magam, sosem bonyolítottam jobban a műfaji besorolást” – így Petruska. „Felnőttebb, érettebb leágazása a Reláció, aminek szívét a világzenei elemek, a lelkét pedig a többrétegű, játékos szövegek adják.” Az énekes/gitáros/dalszerző szerint ezúttal az emberi kapcsolatok fűzik össze a dalokat:

Párkapcsolati, romantikus történetek épp úgy hallhatók ezen az albumon, mint a saját magammal vagy a világgal való viszonyról szóló szerzemények. Sok dalban egyszerre jelenik meg a személyes élmény és egy tágabb perspektíva, mintegy egymás metaforájaként. Ez talán nem véletlen, hiszen ugyanazok az emberek vagyunk, ugyanazokkal az érzésekkel akkor is, amikor társadalmakra ható, nagy tetteket hajtunk végre, és akkor is, amikor egy bensőséges pillanatban kizárjuk a világot. A szeretetet és a biztonságot keressük az élet minden területén.

Az énekes-dalszerző legutóbb azért került a hírekbe, mert kizárták A Dal döntőjéből, miután a csatorna szakvéleménye szerint plagizált egy Vampire Weekend-számot, ám Petruska tagadta a vádat. Azóta pedig mind a YouTube dalfelismerő rendszere, mind pedig Victor Máté, az Artisjus volt elnökének szakvéleménye is azt támasztotta alá, hogy nem történt plágium.

A lemezbemutató március 29-én lesz Budapesten, a Trip Hajón.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik