Szórakozás

A YouTube dalfelismerőrendszere alapján nem plagizált Petruska

Petruska ugyan bejutott az ide Dal döntőjébe, de onnan idő előtt kizárták, mivel a dala a szakértői vélemény szerint elég egyezést mutatott egy Vampire Weekend-számmal, hogy plágiumról lehessen beszélni.

A YouTube Content ID rendszere ugyanakkor nem talál elég egyezést a két dal között ahhoz, hogy blokkolja azt. A videómegosztó a kalózkodás megelőzésére fejlesztette ki dalfelismerő rendszerét, ami minden feltöltést ellenőriz automatikusan, hogy az egyezik-e valamilyen jogvédett tartalommal. Petruska dalát a rendszer viszont eredetinek találja – hívja fel a figyelmet a Közösségi Média Mindenkinek blog, bővebb magyarázatot kínálva a Content ID működéséről. A blog megkérdezte a WMMD ügyvezető igazgatóját, Gallasz Enikőt is, aki a következőt mondta az esetről:

A lényeg az, hogy a fenti bizonyítás igazából elsősorban az eredeti hangfelvétel felhasználásának kapcsán állja meg a helyét. Tehát az, hogy a Content ID nem talált a Vampire Weekend dallal egyezést, hanem a mi claimünk van a videón a Petruska dal alapján, az azt mutatja, hogy a Petruska hangfelvételben nem került felhasználásra a White Sky hangfelvételből semmilyen részlet.

Petruskát egyébként érték már hasonló vádak a 2016-os Dal során, de akkor a csatorna nem állapított meg plágiumot.

A Dal: Felléphet a plágiumgyanús Petruska
A szakértő szerint a két szám szinte ugyanaz, Petruska viszont nem emlékszik a Bigyó felügyelőre.

Kiemelt kép: 24.hu / Pál Anna Viktória

Ajánlott videó

Olvasói sztorik