Kultúra a világ egy fura hely

Fenékbe rejthető szerszámkészlettel másztak ki a csávából a hidegháború titkosügynökei

A XX. században nem volt hiány fura kémkütyükből, de a CIA-nek mindenkit sikerült leköröznie.

A James Bond-filmeket, illetve az azok által életrehívott kémmozikat látva a legtöbbek fejében határozott kép él a hajmeresztő küldetésekre küldött titkosügynökökről, a valóság azonban sokszor jóval szürreálisabb a képernyőn látott jeleneteknél – hatványozottan igaz ez az elmúlt száz évben született kémkütyükre, melyek közt olyan csodákat találhatunk, mint a lőfegyverként használható zseblámpák, rúzsok, pipák, cigarettásdobozok és esernyők, vagy épp a titkosszolgálatok és hadseregek a hozzájuk fűzött reményeket igen kevésszer beváltó állati katonái.

A XX. század legfurcsább kémkütyüjei
James Bond kortársai kezében egy gyűrű, rúzs, esernyő vagy épp egy darab kutyagumi is fontos fegyver volt. Bemutatjuk a legmeglepőbb darabokat.
Kémmacskák és harci delfinek: állatok a modern kor harcmezőin
Az állatok mindig fontos szerepet töltöttek be a hadviselés évezredes történetében – hiszen elég csak Hannibál elefántjaira gondolnunk –, de teljesen a XX. század során sem sikerült nélkülöznünk őket a harctereken. Cikkünkben néhány példát mutatunk be ezekre.

A hatvanas években, a hidegháború csúcsán a CIA azonban mindenkit túlszárnyalt:

rektálisan felhelyezendő túlélőkészlettel ajándékozta meg a rizikós küldetésre indulókat.

Különösen fontos volt a tok finom megmunkálása, illetve annak jó záródása, hiszen az ügynökök egyáltalán nem örültek volna, ha a jókora kapszulára hasonlító fémrúd belső sérüléseket okoz az érzékeny területeken, vagy a felső rész leesése esetén egy komplett szerszámosláda kel útra az ember végbelében

mutatott rá a nehézségekre az eszes, de kimondottan ijesztő készletet állandó kiállításán bemutató Nemzetközi Kémmúzeum (International Spy Museum) kurátora, Vince Houghton.

A fúrófej, apró fűrész, kés, illetve zárak feltöréséhez használható apró eszköz jó eséllyel számos alkalommal tehettek kitűnő szolgálatot a kisebb-nagyobb akadályok által hátráltatott – így például egy nem túl kedves börtöncella mélyére került – hírszerzőknek, de ezeket a sztorikat sajnos (vagy épp szerencsére) még hosszú évtizedeken át, a titkosítás lejártáig a CIA zárt archívumában őrzik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik