Kultúra

Demeter Szilárd, a Századvég tagja lett a Petőfi Irodalmi Múzeum ideiglenes főigazgatója

Az MTI írta meg, hogy Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztere Demeter Szilárd írót bízta meg a Petőfi Irodalmi Múzeum ideiglenes főigazgatói tisztségének ellátásával.

A végleges főigazgatót nyilvános pályázat elbírálása után választják ki, de addig is a kormányközeli Századvég Alapítvány kutató-elemzője kapta meg a pozíciót. A korábbi igazgatót, Prőhle Gergelyt azután menesztették, hogy a PIM a fideszes kultúrharc kereszttüzébe került. A Magyar Időkben Szakács Árpád a következőket írta Prőhléről:

Prőhle főigazgató úr műhelyében tobzódnak a magyarokat és Orbán Viktor miniszterelnököt gyalázó balliberális véleményformálók. És Prőhle úr fizeti a számlát, természetesen nem a saját zsebéből, hanem a magyar adófizetők pénzéből.

Az októberi hír után több író, Závada Pál, Dragomán György és Parti Nagy Lajos is nyilatkozott, és hangsúlyozták, hogy szerintük politikai okok állnak a kirúgás mögött.

Bojkottálnák a magyar írók Prőhle állítólagos utódját
Szerintük Prőhle Gergely kirúgása a Kádár-rendszert idézi.

Hétfőn a Népszavában jelent meg egy interjú Prőhle Gergellyel, de a PIM volt főigazgatója megerősítette, hogy nem mindenki akarta a kormány oldaláról eltávolítani, Szőcs Géza, a miniszterelnök kulturális főtanácsadója és Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter például kiállt mellette.

„Azért mentem a Petőfi Irodalmi Múzeumba, mert szekértáborok helyett irodalomban gondolkodtam. Esterházy Péter gyakran idézett gondolata, hogy talán hasznosabb, ha valaki íróként nem népben és nemzetben, hanem inkább alanyban és állítmányban gondolkozik. A múzeumot és az irodalmat érdemes mentesíteni az aktuálpolitikai vonatkozásoktól. Ettől még lehet értékelvű a megközelítésünk. Továbbra is úgy gondolom, hogy egy közintézménynek így kell működnie” – nyilatkozta Prőhle a lapnak.

Az új ideiglenes főigazgató, Demeter Szilárd a közlemény alapján 1976-ban született Székelyudvarhelyen. 1995-ben végzett a Benedek Elek Tanítóképzőben, és 1999-ben Kolozsváron a Babes-Bolyai Tudományegyetemen filozófusi diplomát szerzett. Később három évig a Korunk kulturális folyóirat filozófiai szerkesztője volt, és a Partiumi Keresztény Egyetem oktatójaként létrehozta és sok évig vezette az egyetemi kiadót. Több, mint tíz évig a Kellék szakfilozófiai folyóirat szerkesztőjeként is tevékenykedett (jelenleg szerkesztőbizottsági tagja). 2008-2014 között Tőkés László püspök, európai parlamenti képviselő mellett dolgozott előbb mint sajtófőnök, később irodavezető. 2014-től a Századvég Alapítvány kutató-elemzőjeként dolgozik. Prózaíróként 2000-ben mutatkozott be, a legelső írásával megnyerte a Tiszatáj novellapályázatát. Hat kötete jelent meg, legújabb regénye a Kéket kékért című (2017).

Kiemelt kép: Mohai Balázs / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik