Kultúra

Bojkottálnák a magyar írók Prőhle állítólagos utódját

Mint az nemrég kiderült, távozik a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) éléről Prőhle Gergely. A október végével menesztett igazgató kirúgásában erősen közrejátszott az a tény, hogy az állami forrásokból működő PIM lehetőséget ad olyan magyar íróknak is, akik nem éppen pozitív kritikákat fogalmaznak meg az Orbán-kormányról. Prőhle annak ellenére került a Fidesz kultúrharcának kereszttüzébe, hogy több korábbi Orbán-kormány idején is államtitkár volt.

Hogy kik is ezek a kormányellenes magyar írók, arra a Magyar Idők adott választ. Dragomán GyörgyKarafiáth Orsolya, Krasznahorkai László, Spiró György és Závada Pál is szerepelnek a nemkívánatos személyeket felvonultató listán. Az Index megkeresett néhány írót az előbb felsoroltak közül, akik közreműködtek az elmúlt időkben a PIM valamelyik rendezvényén.

„Biztos vagyok benne, hogy nem szakmai indokról van szó, mert Prőhle Gergely a tőle telhető legnagyobb gondossággal és hozzáértéssel vezette ezt a múzeumot, és ezt, azt hiszem, még a kirúgói is kénytelenek elismerni” – mondta Závada Pál az Indexnek, hozzátéve, hogy „már az is kétségbeejtő, hogy így kell találgatni, a háttérben kutakodni, mint a Kádár-rendszerben a kremlinológusoknak.”

Prőhle Gergely közös megegyezéssel távozik
Vége a találgatásnak. Elköszöntek tőle, érdemei elismerése mellett.

A PIM-ben szintén évente többször szereplő Dragomán György úgy fogalmazott, nem az ő dolga a kormány szándékait kitalálni, és bár Prőhle a politikából érkezett a múzeum élére, „ezt a munkát odaadóan, lelkiismeretesen és szakmai alapon igyekezett folytatni”.

„Eleve abszurdumnak tartom, hogy egy író vagy bármilyen más alkotó ember estében a művek minőségét egyesek szemében felülírhatja a politikai hovatartozás. A politikának egyáltalán nem dolga beleszólnia a kultúrába, vagy legfeljebb annyiban, hogy minden feltétel vagy elvárás nélkül támogatja, annak viszont örülnie kellene, ha alkotó emberek politikai kérdésekről írnak és vitatkoznak, mert ez az úgynevezett nyilvánosság és közbeszéd” – nyilatkozta.

Megszólalt még az üggyel kapcsolatosan Parti Nagy Lajos is, aki szerint Prőhle távozásának „egyértelmű és nyilvánvaló politikai oka” van:

Ezt még ők maguk sem tagadják. A szennyes sajtójukon keresztül ki is mondták: az a baj vele, hogy olyan írókkal paktált, akiket a hatalom egyes képviselői nem szeretnek. Más okot nem is akarnak felhozni ellene. Ez a logikus következménye annak, hogy nyáron a kultúrharc ürügyén elkezdődött az acsarkodás, a habzás és az őrjöngés.

Prőhle Gergelyt Takaró Mihály irodalomtörténész követheti a Petőfi Irodalmi Múzeum vezetőjeként a hvg.hu szerint. Parti Nagy erre azt mondta: „Ha ez így lesz, akkor teljesen természetes, hogy többet a lábamat be nem teszem az intézménybe – noha nem hiszem, hogy ez nagyon megterhelné a múzeumot –, és a bojkottra az összes írótársamat is felkérem.”

Kiemelt kép: MTI Fotó: Mónus Márton

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik