Kultúra

„És akkor ezentúl a Laár András fog dobolni a KFT-ben?” – Hallgassa meg Márton András első szólólemezét!

„Olyan albumot akartam kiadni, amin a saját szerzeményeim vannak. Öt új szám mellé négy került fel KFT-lemezekről, amiknek én írtam a zenéjét és kettő kivételével a szövegét is. Ezek már a kétezres években jelentek meg, sokkal kevésbé ismertek, mint a korábbi KFT-k, ezért sokan újnak fogják hallani őket” – vázolta Márton András első szólóalbuma koncepcióját, jelezve, hogy a közönség nagy része számára ismeretlen dalok hallhatók a Szívgárda című lemezen.

A lemez a köztudottan Beatles-rajongó zenész 64. születésnapján, december 7-én jelenik meg (hogy ez miért is lehet érdekes, ahhoz itt a segítség), viszont a 24.hu olvasói előbb is meghallgathatják az egész albumot. Márton Andrástól egyébként annyira nem lehet meglepő ez a lemez, hiszen jóval több volt eddig is a KFT dobosánál: a zenekar menedzsere-producere is a nyolcvanas évek óta, írt pár dalt is KFT-albumokra, sőt a nagyobb koncertjeik forgatókönyvét is ő állította össze. Fordított továbbá Beatles-dalszövegeket, szerkesztett és kiadott napilap stílusú történelemkönyvet SzemTanú címmel, valamint megalapította a Sc.Art kortárs zenei együttest, melyben az űr hangjaira alapozva játszanak instrumentális zenét.

A lemezen hallható összes dalt Márton András énekli és dobolja. A lemez címadó dalát eredetileg 2003-ban rögzítették egy KFT-lemezre, de akkor nem készült el véglegesen. Játszik rajta minden KFT-tag. A demo angol szövege már olyan állapotban volt és annyira illett a dalhoz, hogy végül angolul került fel az albumra. (Az ének és Kelemen Angelika vokálja friss felvétel.)

Az albumon Márton KFT-s zenésztársain kívül (Bornai Tibor, Laár András, II. Lengyelfi Miklós) olyan ismert hazai zenészek dolgoztak, mint Háry Péter, Mohai Tamás, Premecz Mátyás, Szekeres András, ifj. Kurtág György, Kelemen Angelika, Péterffy Máté és a Csillag Kórus. A lemez alább hallgatható meg, és lejjebb egy miniinterjú is olvasható a zenésszel.

Ki az önhöz legközelebb álló, dob mögül előlépő popsztár: Phil Collins, Dave Grohl vagy Don Henley?

Hajszál híján Phil Collins (persze nem úgy értem).

Mi volt a legmeglepőbb reakció, amit a szólólemez ötletére/hírére kapott?

Az a kérdés, hogy „És akkor ezentúl a Laár András fog dobolni a KFT-ben?”.

Vannak-e olyan zenék, amik inspirálták a lemez készítésekor?

Nem közben, hanem már sokkal régebben beépült egy csomó minden a tudatalattimba. Azért stúdiózás közben is hallgattam mindenfélét a Beatlestől, Bowie-n át a Radioheadig, Ed Sheeranig. Mindegyikből leszűrtem valamit, több is inspirált, de nem olyasmik, amiket be lehet azonosítani.

Miért érezte szükségét, hogy egykori KFT-számokat is feltegyél a lemezre?

Olyan albumot akartam kiadni, amin a saját szerzeményeim vannak. Öt új szám mellé négy került fel KFT-lemezekről, amiknek én írtam a zenéjét és kettő kivételével a szövegét is. Ezek már a kétezres években jelentek meg, sokkal kevésbé ismertek, mint a korábbi KFT-k, ezért sokan újnak fogják hallani őket.

Ha már a lemez masteringja az Abbey Roadon zajlott: a Csak alszom című számot az I’m Only Sleeping című Beatles-szám ihlette?

A saját angol nyelvű demóm és annak az eredeti hangulata ihlette. Egy félig-meddig kész szöveget improvizáltam föl. Ebben többször szerepelt a sleeping szó. Ez adta az ötletet, hogy miről szóljon magyarul. Mivel én fordítottam a Beatles dalszövegkönyvet, és nagyon szeretem őket, persze ismerem az I’m Only Sleepinget és nem véletlen, hogy az Abbey Roadon készítettük a dal masterét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik