Kultúra

Marilyn Monroe még a gyémántra is rábeszél bárkit

De nem egyedül a gyémánt lehet a nők legjobb barátja. A legértékesebb drágaköveket mutatjuk be.

Egy film, egy híresség vagy egy új divat is bármikor trendivé tehet egy drágakövet. A gyémánt sem állt mindig az első helyen, ha a luxusékszerekről vagy az eljegyzési gyűrűkről volt szó. A gyémánton innen és túl összeszedtük, hogy mely drágakövek számítanak manapság a legnépszerűbbnek.

Gyémánt

Az abszolút győztes, az eljegyzések koronázatlan királynője egyértelműen a gyémánt. Pedig nem örvendett mindig ekkora népszerűségnek. A New York Post cikke szerint bár a századfordulón még sokan vásárolták, az 1930-as évekre egyszerűen kiment a divatból a gyémántos eljegyzési gyűrű, az emberek inkább másra költötték a pénzüket.

Az 40-es években egy jól sikerült reklámkampány próbálta elhitetni az emberekkel, hogy a gyémánt, akár a szerelem, örökre szól.

Egy vállalat döntötte el a gyémánt sorsát
A gyémánt örök, a gyémánt a nők legjobb barátja, a gyémánt a drágakövek királynője. Ma már hihetetlen, de nem volt ez mindig így. A gyémánt csúcsra törése igazi modern tündérmese.

Természetesen Hollywood is használni kezdte ezt a szimbólumot, ami Marilyn Monroe legendás kijelentésében csúcsosodott ki, miszerint a gyémánt a nő legjobb barátja. Mi mással kérte volna meg a kezét 1954-ben Joe Maggio, mint egy óriási gyémánttal ékített eljegyzési gyűrűvel? Innentől már mindenki a szerelem örök jelképét látta gyémántban.

Zafír

A zafír a rubinhoz hasonlóan több színben is előfordul, de a kék a legnépszerűbb. A legérdekesebb viszont, hogy mindkét drágakő ugyanabból az ásványból származik, a színüket a szennyeződéseknek köszönhetik. A színtelen korundon a titán okozza a zafír kékségét.

A leghíresebb zafíros ékszer Diana hercegné gyűrűje, amelyet ma Vilmos herceg felesége, Katalin visel az ujján. Az esküvő után érezhetőn megnőtt a kereslet a zafírral ékített gyűrűk iránt.

Rubin

A rubin a zafírral együtt a gyémánt után a legnépszerűbb drágakőnek számít. Ahogy a kék kőnek a titán, úgy a rubinnak a vas mellett a króm kölcsönzi a színét.

Az aukciókon elkelt rubin ékszerek közül – az 2012-ben 6,74 millió dollárért, azaz közel kétmilliárd forintért elütött „Remény rubintja” emelkedik ki.  A leggyönyörűbb rubinokat az angol királyi család tudhatja magáénak: Erzsébet királynő Burmától kapott több kifogástalan minőségű ékkövet, amelyeket 1973-ban foglaltak bele egy tiarába.

Smaragd

A zöld a tavaszt, a szerelmet és az újjászületést jelképezi, a smaragd a május születésköve. Emellett Vénuszhoz és a termékenységhez is kötik. Ma Kolumbiában bányásszák a legszebb darabokat, míg az ókori smaragdok valószínűleg Egyiptomból, a ma már csak történeti jelentőségű lelőhelyekről származtak, Kleopátra smaragdjait is innen bányászták ki.

Az egyik legértékesebb drágakő a kolumbiai Gachalá:, az 1967-ben talált kő 858 karátos. Egy másik ismert kő a szintén Kolumbiából származó Chalk smaragd , amely 37,8 karátos.

Szponzorált tartalom

A cikk a BÁV támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik