Kultúra

Íme Magyarország legdrágább gyémántjai és ékszerei

Hazánkban sokat kellett várni arra, hogy megjelenjen az igény és a vásárlói kör az igazán értékes ékszerekre. Azóta azonban elkelt néhány rekord árú csoda.

Ma már egy átlagos jegygyűrűért sem ritka, hogy valaki egymillió forint feletti összeget fizet. Ennek ellenére hazánkban csak 1998-ban lépte át először a milliós határt egy ékszer, amikor egy 1,7 karátos brill fülbevaló 1,7 millió forinttért kelt el a BÁV árverésén. Azóta is két tárgytípus, a luxusórák és a magas karátszámú ékszerek vezetik az ékszereladások toplistáját.

A világ legdrágább órái, amelyek nem az arany és a gyémánt miatt kerülnek felfoghatatlanul sok pénzbe
Amikor a világ legdrágább óráiról beszélünk, akkor érdemes pár kikötést tenni. Például azt, hogy meddig óra egy óra, és mikortól számít ékszernek. Mert a világ legdrágább órái között rengeteg olyan darab van, ami azért is drága, mert elképesztően ritka vagy nemes anyagból készült és nem feltétlenül azért, mert olyan egyedi funkciókat építettek bele, amelyeket senki más.

A 2000-es években aztán egyre több igazán értékes brillékszer kezdett felbukkanni az aukciókon, ezeket a jellemzően 1-2 karátos ékszereket, általában egymillió forint körül vásárolták meg. Ritka volt az ennél nagyobb brill, így nem meglepő, hogy amikor 2002-ben felbukkant egy 8,30 karátos brillgyűrű, annak már kikiáltási ára (3,3 millió forint) is rekord volt, amit aztán bőven megdupláztak, mire a gyűrű elkelt. A 6,9 millió forintos eladási ár igazi szenzáció volt, pedig nemzetközi szemmel igencsak nyomott árnak számított, főleg, ha ahhoz viszonyítjuk, hogy két évvel később Jennifer Lopez 8,5 karátos, ritka, különleges kék gyémánttal díszített gyűrűjének értékét 1,12 milliárd forint körüli dollárra becsülték.

Gyémánt nélkül ma már nincs eljegyzés, és erről is a celebek tehetnek
Pedig nem az ő ötletük volt. Avagy hogyan hódították meg a nagy brilles gyűrűk a világot?

A magyar piacon azóta a legnagyobb brill egy öt karátos volt. De hasonló árat azért láttunk: 2004-ben egy fülbevaló szintén 6,9 millió forintért kelt el, ezt négy, összesen 8,05 karátnyi briliáns ékítette.

Ugyanebben az évben már meg is dőlt a rekord, ami aztán 14 évig tartotta magát: egy art deco Cartier melltűért, amelyen 142 darab, összesen 12,5 karátnyi briliáns és 67 darab, 8 karátnyi zafír kapott helyet, 11,5 millió forintot fizettek.

Az árnak csak egy részét adták a drágakövek, egy jelentős részét a Cartier márkanév tette hozzá.

Ilyen magas összegért a közelmúltig nem kelt el ékszer hazánkban. Közel azért került néhány: a már említett ötkarátos briliánssal ékített gyűrűt 9,6 millió forintért vásárolták meg, ezt követi a listán két luxusóra, egy Rolex és egy IWC, valamint egy 3,7 és 3,5 karátos brillekkel díszített fülbevaló és egy 4,8 karátos art deco brillnyakék, ezek mindegyike 9 millió forintért kelt el.

A Cartier melltű rekordját aztán ez év májusában döntötték meg, egyből kétszer is. A BÁV 72. művészeti aukcióján egy fehérarany, csüngő fazonú 4,24 karátos, egy háromszög alakúra csiszolt 0,74 karátos, illetve további 19 kisebb briliánssal ékített nyakéket 16,8 millió forintért vásároltak meg, majd ugyanezen az aukción egy 4,08 karátos, modern csiszolású és további 10 apró briliánssal ékített art deco gyűrű talált gazdára 15,6 millió forintért. Úgy tűnik, hogy a piac tovább élénkül, mert novemberben szintén a BÁV aukcióján egy smaragddal és egy 3,12 karátos brillel ékített nyakék érte el a legmagasabb, 12 millió forintos árat.

Ahogy látható, a legmagasabb árat azokért az ékszerekért fizetik, amelyek nagy karátszámú brilleket tartalmaznak, hiába van tehát egy ékszeren több, kisebb brill, azokért sosem fognak ekkora árat kifizetni. Hacsak nincs valami más, komoly fegyvertény a tarsolyban, mint például az art deco stílus, ami máig hagyományosan magasra értékelt, vagy az, ha a gyémánt mellett zafír is díszíti az adott ékszert, esetleg a márkanév, ami a Cartier melltűnél bevált. Az idei rekordoknak valószínűleg még nincs vége, mert a BÁV karácsonyi ékszeraukcióján egy 5,7 karátos brillgyűrű kerül kalapács alá 8 millió forintos kikiáltási árral. Ha ez nem lenne elég egy 15,5 karátnyi 315 apró briliánssal és 7 nagyobb, összesen 5,5 karátnyi brillel ékített art deco karkötő is árverésre kerül 5,5 millió forintos kikiáltási árral.

Szponzorált tartalom

A cikk a BÁV támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik