Kultúra

A TV2 egyre csak zuhan péntekenként

A nézettségi sorminta általában nagyon egyhangú a kereskedelmileg fontos 18-49-es korcsoportban, az X-Faktor után a Konyhafőnök VIP adásai versengenek egymással, maximum egy-egy Sztárban sztár fér a toplista elejére. Utóbbi viszont nagyban függ az RTL Klub műsoraitól, a konkurencia kegyeire van bízva, milyen arányban választják a nézők Majkáékat. Ami viszont még feltűnt a múlt heti adatokból, az az, hogy a Csak show és más semmi durva számokat hoz, alulról is alig súrolja az elfogadható határokat. Ez persze nem gáz, más csatorna a fél karját odaadná a hét-nyolc százalékos közönségarányért 18-49-ben, csak nehéz konkurenciának tekinteni az RTL Klubbal szemben. Ezt kéne elfelejteni, és akkor talán nem döbbenünk meg minden alkalommal az elmúlt hetek hullámzó nézettségén.

Rácz Jenő: Most jött el az idő, hogy Magyarországon éljek
A Konyhafőnök VIP séfje Sanghajban már bizonyított, most viszont itthon építi tovább a karrierjét. Rácz Jenővel beszélgettünk az ázsiai konyháról, a vegyes magyar emlékekről, és a következő lépésről.

Múlt pénteken a második legrosszabb estét produkálta a Csak show és más semmi, mióta október közepén elindult. A kétszázezres nézőszám csak álom inkább a százezer környékén mozognak a Nielsen mérései alapján. És a legutolsó adás a TV2-nél sokat emlegetett teljes lakosságban sem érte el a tíz százalékos közönségarányt. Az alábbi pontok mellett pedig visszafelé olvashatóak ki a show közönségarányai 18-49-ben:

  • 47. hét: 7,5 százalék
  • 46. hét: 9,9 százalék
  • 45. hét: 8,2 százalék
  • 44. hét: 10 százalék
  • 43. hét: 7 százalék
  • 42. hét: 9,6 százalék
  • 41. hét: 10,2 százalék

Péntekre eleve furcsa egy ilyen kaliberű műsort pakolni, elvégre a nagyszabású szórakoztató formátumokat inkább szombaton és vasárnap szoktuk meg. Hogy megértsük, mit jelent egy 7,5 százalék, elég idetenni a pénteki Konyhafőnök VIP számait: 20,6 százalékos közönségarány. Az X-Faktorét gyakorlatilag fölösleges összehasonlítani a többiekkel, még akkor is, ha az élő műsor már nem üti meg a 30 százalékos közönségarányt (szombaton 27,8 százalékos volt 18-49-ben).

A TV2 évek óta a Sztárban sztárral tud igazán nagyot hasítani. Ha akarnánk, se tudnánk elfelejteni Gesztesi Károly Shrek-maszkját vasárnapról, és ezt láthatóan a nézők is értékelték. Valamennyire magára talált a műsor (18 százalékos közönségarány 18-49-ben), de ehhez az is kellett, hogy az RTL Klub a Vasember 2-t adja (9,1 százalék).

Fotó: TV2

Ne felejtsük el, hogy két hete a dupla X-Faktor a kispadra küldte a Sztárban sztárt nevetséges 10,7 százalékos közönségaránnyal. November elején ugyanez volt a helyzet (13,9 százalék).

X-Faktor: Amikor egy japán orvos Piramist, cuki fiúcskák meg Kis Grófót énekelnek
Az RTL telefonos applikációja néha megadta magát, szerencsés ember, aki tudott szavazni.

Az RTL Klubnál nincs ilyen ingadozás, az X-Faktor minden héten a biztos befutó, amit a Konyhafőnők adásai követnek szépen sorban. Rácz Jenővel éppen a múlt héten interjúztunk, amiből szintén kiderült, hogy a nézők imádják a főzős tartalmakat.

Kiemelt kép: TV2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik