Kultúra

Most öné lehet Ferenc József szakálla

Ha önnek is szőr vagy sztárfétise van, akkor szép napra ébredt. A Darabanth Aukciósház őszi árverésén ugyanis elárverezik Ferenc József szakállát, írja a Blikk.

„Az osztrák császár és magyar király tincsét feltehetően a halála utáni balzsamozáskor vágták le a szakállából. Az ereklye egy gyönyörűen hímzett, magyar és osztrák trikolórral díszített, üvegezett tablóban van. A díszes tabló hátulja az ereklye eredetére utaló feljegyzésekkel van tele: ezek szerint a relikvia Mater Valeriának, feltehetően a Miasszonyunk női kanonokrend rendfőnökének a tulajdonában állt” – mondta el Csonka Krisztián, az aukciósház vezetője.

Tulajdonképpen teljesen természetes, hogy a 200.000 forintos licittel induló szakáll ereklyének számít. Angliában például 150 éve szokás volt, hogy a szeretők nemi szőrzetét a férfiak kokárdaként a kalapjukon hordták afféle potencianövelő talizmánként.

Mindent megfontolt, de a birodalma elpusztult - 100 éve halt meg Ferenc József
Apafiguraként és gyűlölt kényúrként is tekintenek a 100 éve meghalt Ferenc Józsefre. Senki sem uralkodott nála tovább Magyarországon, képekkel és történészekkel emlékezünk vissza rá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik