Belföld

Mindent megfontolt, de a birodalma elpusztult – 100 éve halt meg Ferenc József

Molnár Zoltán
Bihari Dániel
Molnár ZoltánBihari Dániel

2016. 11. 21. 14:58

Apafiguraként és gyűlölt kényúrként is tekintenek a 100 éve meghalt Ferenc Józsefre. Sokan a legnagyobb királyaink közé emelik - már csak 68 éves uralkodása miatt is -, de többekben az 1848-as eltipró és az 1914-es katasztrófába sodró vezető képe maradt meg róla. Ugyanakkor akkora fejlődést és virágzást tán azóta sem élt meg Magyarország, mint a boldog békeidők során. Képekkel, történésszel és monarchistával emlékezünk vissza az utolsó előtti magyar királyra.
Korábban a témában:

November 18-án, azt követően, hogy mintegy egymillió ember maradt ott a marsbéli képet öltött csatamezőn, és az antanterők előrebukdácsoltak pár hónap alatt pár kilométert, véget ért a somme-i ütközet. Az első világháború sorsfordító évének sorsfordító csatája volt ez, ahogy az egész 1916 sorsfordító volt. A hadseregek mindenhol kimerülőben voltak, megágyazva az 1917-es összeomlásoknak, az olaszok kilencedszerre támadtak mindhiába az Isonzónál, a román fővárost körbevették a központi hatalmak és eleve mindenki látta már, ennek a háborúnak nem lesz nyertese. Egy nagy vesztes már volt: a régi világ, a belle époque, a hosszú 19. század. Aki még reménykedett ennek visszatérésében, annak minden kételyét eloszlathatta,

amikor 1916. november 21-én – három nappal Somme lezárulta után – elhunyt az agg osztrák-magyar uralkodó, Ferenc József.

Ferenc József mind osztrák császárként, mind magyar királyként kivételeset alkotott, bekerült a legek pantheonjába, pedig az uralkodása vérben tocsogva kezdődött. Az biztos, hogy soha magyar király nem uralkodott még ennyi ideig (68 évig), még ha annak idején sokan nem is tartották legitimnek a hatalomra kerülését és az 1848-67 közötti uralmát. Elképesztő hatással volt az országra, sikerült elérnie, hogy a gyűlölt megtorlóból sokak hőn szeretett (nagy)papafigurája legyen, aki egy olyan államalakulatot vett át, amit ekkor már nagyon húztak szét a nemzetiségei. Ferenc József maltere lett a birodalmának, összetartó erő, ami nélkül pár éven belül kártyavárként omlott össze a Monarchia.

A 100 éve meghalt uralkodóra emlékezünk ezzel a cikkel, na meg két másik kiváló anyaggal, amiket ebből a cikkből is elérhet majd.

Ferenc József szerepének feltárásában két egészen különböző megközelítést alkalmaztunk: a történészit és a politikait, amiben Manhercz Orsolya történészt, az ELTE BTK Új- és Jelenkori Történeti Tanszékének adjunktusa és a hazai monarchisták képviselője, a Pro Regno Hungariae Alapítvány elnöke és a Regnum! Portál szerkesztője, Uhel Péter segített nekünk. Manhercz-cel nagyobb intejút is készítettünk, ezt két részre lebontva a lenti linkekre kattintva olvashatja, lejjebb ízelítőül összefoglaltuk az általa elmondottakat, ezután térünk rá a mai királyságpártiak álláspontjára.

Ferenc József 1 évesen és tízévesen (1831 és 1840). Forrás: Wikimedia Commons. Baloldali kép – Digital Library of Slovenia; jobboldali kép – Moritz Michael Daffinger

A gyermekcsászár

Ferenc József, születési nevén Erzherzog Franz Joseph Karl von Österreich 1830. augusztus 18-án született a Bécs melletti schönbrunni kastélyban, Ferenc Károly főherceg és a domináns Wittelsbach Zsófia Friderika gyermekeként. Ferenc Józsefet születésétől uralkodónak nevelték, pedig nem született trónörökösnek. Napjai már hároméves korától szigorú rend és beosztás szerint teltek, ami a legtöbb gyereknél komoly lelki törést okozott volna. És okozott is: Ferenc József fia, utóda Rudolf ugyanezen neveltetés miatt komoly lelki gondokkal küzdött, felnőttként önkezűleg vetett véget életének. Ő viszont alkatilag bírta, sőt később már igényelte, ő maga szorította mindennapjait a legpontosabb napi beosztással szigorú szabályok közé. Tanulóévei hasonlóan teltek, mint a mai tanulóké, azzal a különbséggel, hogy természetesen magántanuló volt, és 15 éves korára már elsajátította a középiskolai tananyagot is. Édesanyja, Zsófia főhercegnő szerető, bensőséges családi légkört teremtett a gyerekeknek. Bálokat szervezett nekik, családi rendezvényeket, amelyekre rendre meghívta a kor “hírességeit”: az egyik zsúron például Liszt Ferenc zenélt, a másikon Andersen, a nagy mesemondó szórakoztatta a gyerekeket.

AUSTRIA - JANUARY 01: Meeting between Emperor Franz Josef I and Emperor Napoleon III in Villafranca, to sign an armistice (July 12, 1859) and end the Italian campaign. (Photo by Imagno/Getty Images) [Zusammenkunft zwischen Kaiser Franz Josef I. und Kaiser Napoleon III. in Villafranca, zur Unterzeichnung eines Waffenstillstandes. 12.Juli 1859.]
1859 júliusa, Ferenc József és III. Napóleon találkozója Villafrancában, ahol aláírták a tűzszünetet az osztrák vereséggel végződő olasz háborúk végén. Forrás: Imagno/Getty Images

1848-ban, 18 éves korában a család többször is menekülni kényszerült, a forradalmak hatására úgy tűnt, a Habsburg dinasztia számára eljött a vég, elvész a birodalom. Ferenc Józsefnek hirtelen kellett felnőnie, ami talán túlzottan is megkeményítette őt, és biztos, hogy ez uralkodóként nem vált az előnyére. Amikor a szabadságharc utáni években a magyarok Kossuth-szakállt növesztettek a Ferenc József elleni tiltakozás kifejezésére, az uralkodónak nemhogy szakálla nem volt, a bajsza sem pelyhedzett – 23 éves korában “tudott” legalább bajuszt növeszteni.

Külsejében is gyerek volt még, nem csak lelkileg.

Ha érdekli tovább, hogy lett a gyerekből érett császár, kattintson ide!

(GERMANY OUT) Franz Joseph I. *1830-1916+Kaiser von ?sterreich 1848-1916K?nig von UngarnFranz Joseph I. als Erzherzog bei derSchlacht von Santa Lucia am (Photo by ullstein bild/ullstein bild via Getty Images)
Ferenc József élete első csatájában, az olaszországi Santa Luciánál. Fotó: ullstein bild/ullstein bild via Getty Images

A magyarok ma sem engednek a 48-ból

Mai szemmel nézve nem volt jó apa, hozzátéve, hogy a 19. század közepe óta sokat változott a felfogásunk a szülő–gyermek kapcsolatról. Sokkal inkább uralkodónak tekintette magát, mint apának. Nagyapaként viszont már egészen másként viselkedett, az unokáival való viszonyt érzelmesebben élte meg. A mai értelemben vett “mintaférjnek” sem nevezhetjük, de egy kapcsolat mindig két emberen múlik. Erzsébettel szerelmi házasságot kötöttek, ám kiderült, emberileg egyáltalán nem illenek össze, lassan minden értelemben eltávolodtak egymástól: olyannyira, hogy Ferenc József szeretőt tartott. Előbb Anna Nahowskival volt hosszabb kapcsolata, majd Schratt Katalinnal. Annával folytatott viszonya a császár testi vágyainak kielégítését szolgálta. Schratt Katalin a lelki társ szerepét töltötte be a sokszor távollévő Erzsébet hiányát pótolva.

UNSPECIFIED - JANUARY 01: Portrait of the emperor Franz Joseph and his wife the empress Elisabeth. (Photo by Imagno/Getty Images) [Portrait des Kaisers Franz Joseph und der Kaiserin Elisabeth.]
Fotó: Imagno/Getty Images

Másik nagy “szerelme”, mondhatjuk úgy is, hobbija a vadászat volt. Becsülettel űzte, tisztelte a vadat, a cserkészés izgalmát, az erdőjárás élményét kereste benne. Határozottan visszautasította például, hogy az egyre modernebb, pontosabb vadászpuskákra cserélje jó öreg fegyverét, mert úgy tartotta, azok nagyban csökkentenék a fair playt, a vad esélyét. Emellett egyetlen kedvtelését lehet még említeni: odavolt a hadseregért, a katonaságért, imádta a díszszemléket és gyűjtötte a katonai egyenruhákat.

A császár szokásairól, a magyarokkal való béküléséről és haláláról itt olvashat.

Millenniumi kiállítás: Ferenc József küldöttséggel távozik a Littkei pezsgőgyár pavilonjából. A felvétel 1896-ban készült. Fotó: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.10.136

Egy királypárti vallomásai

Uhel Péter magyar monarchistaként azért küzd, hogy Magyarország visszatérjen a második világháború végén kivégzett királyság államformájához. De hogyan is emlékeznek ők az utolsó nagy formátumú magyar uralkodóra? Uhel szerint Ferenc József ma “egységesen el van utasítva”. Már a 20. század elején elkezdődött a Kossuth-Petőfi-kultusz, ami szerinte a pártállam idején lett domináns. Ekkor neveztek át számos közteret, pl. lett az Eskü térből Március 15. tér. A kommunista logika szerint Ferenc Józseffel a következő volt a gond:

Aki német, az náci, a Habsburgok szerintük németek voltak, tehát megszállók és nácik.

Orczy-kert, a Ludovika Akadémia ünnepsége a millennium alkalmával Ferenc József tiszteletére. Középen a király és kísérete. A felvétel 1896. június 12-én készült. Forrás: Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.09.145

Uhel szerint pozitív a sok jelenlegi közterületi visszanevezés, de ez csak “kulturkampf, hatalomtechnika” a kormányzat részéről, sok az önkényes átnevezés is. Mégis egy újraszabott Kossuth térnek, Andrássy-szoborral és Tisza István szobrával csak örülni lehet, és ez fontos szimbolikus politikai tett. Ilyen húzás lehet a Budai Királyi Vár helyreállítása is.

Viszont nem értik például, a Roosevelt tér miért nem Ferenc József tér lett ismét (Széchenyi nevét kapta), a Köztársaság tér pedig miért II. János Pál pápa tér lett a régi Tisza Kálmán helyett.

AUSTRIA - JANUARY 01: Emperor Francis Joseph at an exhibition. Painting by Rudolf Bacher for Viribus Unitis. Around 1900. (Photo by Imagno/Getty Images) [Der Kaiser in der Ausstellung der Vereinigung bildender Kuenstler oesterreichs. Zeichnung von Rudolf Bacher fuer das Prachtwerk Viribus Unitis. Das Buch vom Kaiser. Gustav Klimt stellt Kaiser Franz Joseph I. anlaesslich der ersten Ausstellung der Secession (die im Fruehjahr 1898 noch im Gebaeude der Gartenbaugesellschaft in Wien I. am Parkring 12 stattfand) die Mitglieder des Arbeitsausschusses vor. Die Original-Bildunterschrift lautet (von links nach rechts): I. Fluegel-Adjut. Major Karl Ritter von Wessely; 2. Praesident Gustav Klimt; 3. Professor Rudolf Alt; 4. Josef Engelhart; 5. Carl Moll; 6. Franz Hohenberger; 7. Hans Tichy; 8. Architekt Josef Obrich; 9. Carl Mueller; 10. Eugen Jettel. Es war der einzige Besuch des Kaisers in einer Secessionsausstellung.]
Ferenc József egy szecessziós kiállítás megnyitóján 1900 körül. Vele szemben Gustav Klimt pukedlizik. Forrás: Imagno/Getty Images)

A ’48-as hóhér?

Ferenc József 1848-as tetteit Uhel szerint megmagyarázza, hogy még nagyon fiatal volt, eleve anyja, Zsófia mozgatta a szálakat. A megtorlásokban annyi szerepe volt, hogy a rettegett Haynaura hagyta azokat. Sok választásuk viszont nem volt, azok a tisztek, akik fegyvert ragadtak a császár ellen, esküszegést követtek el, aminek halál volt a büntetése. Ferenc József nem volt elég bölcs, mártírokat kreált, pedig a halálbüntetés kiszabása után meg is kegyelmezhetett volna a tiszteknek. Az is vitatott volt Magyarországon évekig, legitim király volt-e Ferenc József, akit 1848-ban vis maior helyzetben ültettek a trónra, 1867-es megkoronázásáig csak ún. örökös király volt az érvényes magyar alkotmány szerint.

L-R: Crown Prince Ferdinand of Romania, King Carol I of Romania, Queen Elisabeth of Romania (seated), Emperor Franz Josef of Austria, Crown Princess Marie of Romania, and Prince Alfred of Great Britain and Duke of Coburg. (Photo by © Alinari Archives/CORBIS/Corbis via Getty Images)
Ferenc József és a román királyi család (Photo by © Alinari Archives/CORBIS/Corbis via Getty Images)

Uhel elég kemény Kossuth Lajos megítélésében, aki szerinte “teljesen vállalhatatlan, menthetetlen” volt, mert a bukott forradalom után “szakállát leszedve, szerb nőként menekült”, majd Torinóból lázított (“mint Kertész Ákos vagy az Amerikai Népszava”), több volt tábornokát is bemószerolva. Ferenc József volt az szerinte, aki a forradalmi hévben Orsovánál elásott magyar koronát felkutatta, megtalálta, majd kápolnát emelt a helyén.

AUSTRIA - MAY 21: Festive procession in honor to Emperior Franz Josef I. to celebrate his 60th crown jubilee. Children honoring the Emperor. Vienna. Hand-colored lantern slide. 21. 5. 1908. (Photo by Oesterreichsches Volkshochschularchiv/Imagno/Getty Images)
Ferenc József osztrák császárra koronázásának 60. évfordulója Bécsben, 1908-ban. Fotó: Oesterreichsches Volkshochschularchiv/Imagno/Getty Images

A visszatért bölcsesség

Hogyan volt képes mindezek után Ferenc József is kiegyezni 1867-ben? Uhel Péter szerint egyszerű a válasz: ekkor már érettebb volt, megvolt az 1848-ban hiányzó bölcsessége. Nagy gesztusokat is tett, a koronázási ajándékokból befolyó pénzt egy honvéd hadirokkantakat segítő alapítványnak adta, sokaknak amnesztiát hirdetett, a jelképesen felakasztott Andrássy Gyula lett a miniszterelnöke. Belátta, hogy kell a stabilitás, 1861-re helyreállította az alkotmányosságot is.

Ferenc József kedvenc hobbija, vadászás közben. Itt épp Mitterweissenbachban (Bad Ischlnél), 1912-ben. Forrás: Josef Pollanschatz / Ebensee. (Fotó: Austrian Archives/Imagno/Getty Images)
Ferenc József kedvenc hobbija, vadászás közben. Itt épp Mitterweissenbachban (Bad Ischlnél), 1912-ben. Forrás: Josef Pollanschatz / Ebensee. (Fotó: Austrian Archives/Imagno/Getty Images)

A birodalom szerinte nem volt omladozó, sőt a háborúban négy éven át “bivaly módon” helyt állt. Uhel sajnálja, hogy Titóval vagy Kádárral hasonlítják össze Ferenc Józsefet, mivel “a monarcha máshonnan nyeri a legitimációját, mint egy ilyen néptribun”. Kádárék az elmét támadták, Rákosi a testet, Tito csak “egy szlovén-horvát parasztgyerek volt”, de egy Habsburg uralkodója volt a magyarnak, románnak, szlováknak, a princípium tartotta össze a birodalmat, aminek ezért szerinte nem a császár halála okozta a vesztét.

Tantestületi fotó valahonnan Magyarországról, a falon Ferenc József és Erzsébet királyné képeivel, 1913. Forrás: Fortepan/ Kurutz Márton

Mindent megfontolt?

Ferenc József másik bűneként szokás felróni 1848 után azt, hogy belevitte a Monarchiát a végzetes első világháborúba. Sok olyan dolog volt, amit se Ferenc József, se a sok szempontból  kontraszelektált tábornoki kar nem látott előre, pláne, hogy 50 éve nem volt háború. Kézenfekvő volt, hogy az osztrák-magyar ultimátumot visszautasító Szerbia ellen hadjárat kell, ahogy Uhel fogalmazott:

megölték a trónörökösünket, most mit csináljunk, megsimogassuk őket?

Franz Josef I of Austria s funeral procession . 30 November 1916 in Vienna, Austria. Emperor of Austria, King of Bohemia, King of Croatia, Apostolic King of Hungary, King of Galicia and Lodomeria and Grand Duke of Cracow, 18 August 1830 – 21 November 1916. (Photo by Culture Club/Getty Images)
Ferenc József gyászmenete Bécsben, 1916. november 21-én. Forrás: Culture Club/Getty Images

Szerbiát ugyan nem kellett volna teljesen lerohanni (Halt am Belgrad), de az olasz és román árulás volt a történész szerint a kulcsmotívum, de legalább mi nemesen buktunk el. A régi értékek ekkor elvesztek, hiába mondta Bismarck korábban, hogy “nekünk nem az orosz, francia, angol az ellenségünk, hanem a forradalmár”, végül épp a németek segítették be Lenint Oroszországba, az angol király pedig hagyta kivégezni rokonát, a cárt. Uhel szerint

A modern világ szabadkőműves-republikánus Franciaország vezette blokkja akarta elpusztítani ezeknek a monarchikus értékrendeknek az utolsó maradványait.

Bildnis auf dem Totenbett.
Ferenc József a ravatalon, 1916. Fotó: BildArchiv Austria

Ferenc Józsefet 1916-ra már túlnőtte a háború, nem volt lehetőség a kiugrásra, “az már élet-halál harc volt”. Az antant nem volt érdekelt a fegyverszünetben, a cél a Monarchia felszámolása volt, részben a cseh Edvard Beneš és Tomáš Garrigue Masaryk befolyása miatt. Uhel szerint senki sem akart a birodalomban egymillió halottat, “utólag vagyunk okosak, 1914-ben nem tudták, hogy egymillió halott meg mustárgáz lesz”. Ebből a helyzetből a legjobbat hozták ki,

ha Ferenc József helyett Orbán Viktor van ott, nem hiszem, hogy sokkal prudensebben cselekedett volna.

Az uralkodó halála aztán mindent felülírt, ekkorra megszerették népei és a stabilitás zálogát látták benne. Évtizedeken át volt hatalmon, az érzelmi szál mellett a háborús helyzet is sokat számított Uhel szerint. Utódját, Károlyt pedig nem érheti rossz szó, felkészítették, alkalmas volt a trónra, de a helyzeten már ő sem tudott segíteni.

A Királyi Palota fogadóterme. A falon Eduard von Engerth festménye: Ferenc József királlyá koronázása (1872). A felvétel 1895-1899 között készült.

(Cikkünket bő egy hónap múlva folytatjuk, IV. Károly megkoronázásának 100. évfordulóján, december 30-án.)

vissza a címlapra

Kommentek

A Google logo is seen on a portable device in this photo illustration on October 15, 2018 in Warsaw, Poland. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.