Kultúra

Térkép készült a főváros házai alatt rejtőző, rég elfeledett temetőkről

A városok fejlődésének megkerülhetetlen része, hogy a különböző korokban született épületek helyén mindig nagyobbak és újabbak jönnek létre, az azonban keveseknek jut eszébe, hogy nem csak lakóházak vagy középületek, de akár teljes sírkertek is ugyanígy járhatnak.

Néhány hónappal ezelőtt már összegyűjtöttünk néhányat a legismertebb esetek közül, sőt, egyikük a Duna medrébe vándorolt sírkövei közül is ráakadtunk egy még mindig tökéletesen olvasható példára, teljes körképet azonban nem készítettünk.

Lehet, hogy ön is épp egy régi temető fölött lakik
Piac, templom, oktatási épületek, jókora bérházak, égbe törő hotel és kulturális központ váltotta fel a sírok végeláthatatlan sorát. Körkép.
Ötven éve egy megszűnt budai temető sírköveit szórták szét a budai rakparton
Alacsony vízállásnál furcsa, feliratokat viselő kövekre is bukkanhatnánk a Duna partján. De mit keresnek ott?

Ezt tette meg most a Bátorfy Attila, Horváth László, Mikola Bence, Kovács Blanka, Putz Orsi és Tremmel Márk alkotta ATLO, az Átlátszó új, adatalapú vizuális tartalmak gyártásán dolgozó csapata, bemutatva az elmúlt ezer év fővárosi temetkezési helyeit.

A Holtakra épített város címet viselő projekt oldalán

a történelmi áttekintés mellett interaktív térkép is található, így az eredményeket vallás, vagy épp státuszuk (felszámolt, működő, illetve nem működő) szerint is szűrhetjük.

Az anyag megszületéséről, illetve a felmerült nehézségekről Bátorfy egy, az Átlátszón megjelent cikkben számolt be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik