Kultúra

Itthon is mindenki Freddie Mercuryt akarta látni a hétvégén

A magyar mozikban is mindent vitt a Bohém rapszódia.

Amint arról beszámoltunk, a Bohém rapszódia még annál is nagyobb siker lett az észak-amerikai piacokon, mint várták – márpedig a film készítői igazán tutira mentek: óriási show, rengeteg zene, és mérsékelt őszinteség, mindez családbarátra hangolva, biztos, ami biztos. Nincsen ezzel gond, csak, mint kritikámban írtam, szomorú, hogy nem mertek belemenni a mélységekbe, no meg, hogy Freddie-re ráhúzták a vizes lepedőt, míg a többi zenekari tagot mennybe menesztették. Akárhogy is, a filmről teljesen egyértelmű volt, hogy gigasiker lesz, és az is lett: nálunk is óriási, 112 ezres nézőszámmal futott, és 164 millió forintot hozott – amiben alighanem sokat segített az is, hogy négynapos hétvégén vagyunk túl.

A Bohém rapszódiát ne nevezzük Freddie Mercury-filmnek, mert nem az
A Queen- és/vagy Freddie Mercury-filmként beharangozott Bohém rapszódia monstre PR-anyagként végezte, amit csak a hibátlan zene ment meg. Jó buli, nagyon jó, de méltatlanul kamuzik. Kritika.

A múlt heti friss premierek közül a másik négy már kevésbé muzsikált erősen, A végzet órája a negyedik, A Hunter Killer küldetés a hatodik, Ujj Mészáros Károly skandináv krimikre hajazó új filmje, az X – A rendszerből törölve a hetedik, a Bérgyilkost fogadtam a tizenötödik helyre volt jó, mindegyik filmnél nagyságrendnyii különbségekről beszélünk a Bohém rapszódiához képest: annak százezres nézőszámához képest még a legjobban szereplő A végzet órája is csak 14 ezer, míg a másik két film 12 ezer körüli nézőszámmal futott, a Bérgyilkost fogadtam pedig még egy nagyságrenddel alacsonyabb, 3800 fő körüli nézőszámmal zárta a hétvégét. Ugyanakkor tegyük hozzá, hogy az X esetében ez nem számít rossz eredménynek: sajnos magyar filmre még ma is ritkán tódulnak a nézők, pedig már régen nincs igazuk: évek óta lehet bízni már a hazai alkotásokban.

Itt az év legrosszabb magyar filmje
Még hátra van néhány bemutató, de remélhetőleg egyik sem lesz olyan rémes, mint az X – A rendszerből törölve.

A toplista élén a Bohém rapszódia után a Halloween és a Venom áll 23 és 14 ezer nézővel, ötödik az Apróláb, nyolcadik a Libabőr 2 – ez utóbbiaknál a hétvégi gyerekmoziztatás érezteti hatását. Kilencedik helyre befért még Lady Gaga és Bradley Cooper csodafilmje, a Csillag születik, és a 22 mérföld című akcikrimi, pont lecsúszott viszont a remek Nyitva, Nagypál Orsi nagyjátékfilmes debütálása és a nagy Oscar-esélyesként emlegetett Az első ember Ryan Goslinggal. A november sok remek különlegességet, magyar filmeket és fesztiválkedvenceket hoz majd, ám blockbuster csak egy várható, a Legendás állatok-franchise második része november 15-én, így a Bohém rapszódia még jó ideig alighanem tartani fogja pozícióját az élmezőnyben.

Forrás: Filmforgalmazók Egyesülete, kiemelt kép: Fórum Hungary

Ajánlott videó

Olvasói sztorik