Kultúra

Kulka János: Haldokolnom kellett, ugyanúgy, mint a valóságban

Stroke-ja óta színpadra nem állhat, de kamera elé igen, és más tervei is vannak. Mi segített a betegség során, és hogyan tovább? Interjú Kulka Jánossal.

Valójában mindenkit, aki ismeri, szereti, egyetlen dolog érdekel igazán, muszáj tehát megkérdeznem: hogy van?

Jól vagyok.

Ujj Mészáros Károly X – A rendszerből törölve című filmjével tér vissza majd a vászonra. Színpadra nem akar állni, világos, hogy miért, a film ilyen szempontból miért más?

A betegségem nem teszi lehetővé, hogy színpadra álljak. Elfelejtem a szövegemet. Ez a filmen persze áthidalható. Megváltoztam. Most valahogy idegenül hat az, hogy „színész”. Elővettem néhány korábbi színpadi szövegemet és olvasgattam őket. Nem emlékszem a régi szerepeimre, pedig nagyon jó fejem volt a szövegtanuláshoz. Most meg úgy vagyok ezzel: „Micsoda? Ez én vagyok?!”

Mivel győzte meg az X produkció, a rendező, a szerep, miért vállalta el a filmet?

Ujj Mészáros Károly először 2011-ben keresett meg, akkor még a Liza, a rókatündér forgatókönyvével. Nekem szánta Henrik szerepét, de nem vállaltam. A Halál, azaz Toni Tani szerepének jobban örültem volna… Aztán 2016-ban a Magyar Filmdíj gálán a Vígszínházban találkoztunk futólag, és Károly már akkor megsúgta, hogy direkt nekem írt egy szerepet a következő filmjébe. Döbbenetes, hogy a szerep már akkor néma szerep volt, így a későbbi betegségem miatt semmit nem kellett megváltoztatni benne, nem kellett átírni.

Hogy nézett ki a forgatás? Mennyire volt szoros a tempó?

A forgatás csodálatos emlék a számomra! Nem volt szoros a tempó. Mindenki nagyon odafigyelt rám. Egy hatalmas házban forgattunk, ott előkészítettek nekem egy pihenőszobát, ahová bármikor visszavonulhattam.

Mit élvezett legjobban a munkában?

Az nagyon jólesett, hogy Károly végtelenül kedves és gondoskodó volt. Ez sokat segített abban, hogy ösztönösen tudtam játszani. Az különös volt, hogy a szerep szerint is beteg voltam, haldokolnom kellett, ugyanúgy, mint a valóságban is megtörtént velem. Amikor ezzel először szembesültem, sírtam.

Ujj Mészáros Károly rendező és Kulka János az X. című skandináv típusú krimi forgatásán
Fotó: Kallos Bea / MTI

Azt tudjuk, hogy sok a titok a film körül, de amit elmesélhet a sztoriról és az általa játszott karakterről, azt örömmel hallanánk.

Az általam játszott karakternek, mondhatjuk, hogy olyan a sorsa, mint egy pokoljárás. Rengeteget szenved, egy furcsa vezeklésen megy keresztül. Fizikailag cseppet sem volt egyszerű dolgom a szerep megformálásakor. Fizikailag megterhelő feladat volt, de jól bírtam. De hogy kit alakítok és mi történik a karakteremmel, az jobb, ha majd csak a filmből derül ki!

Egy olyan nagy projekt, akkora munka, mint az X, segíti a gyógyulást?

Igen, gyógyított. Azzal, hogy izgultam, és emiatt felszívtam magam. Nagyon élveztem! Azóta pedig lassan, de fejlődőm.

Ez egy krimi, sőt, az alkotók a skandináv krimikhez hasonlítják. Ebből mit tapasztalt a forgatáson, hogy jön létre például az a sötét, karcos hangulat? Az ön munkájára hogy hat?

Amit az előbb mondtam a pokoljárással, az erre a kérdésre is válasz. A borongós hangulat megteremtéséhez persze nagyon sokat hozzátesznek a film zörejei, a zene, a szűrők, a fényelés, de ezek nem feltétlenül színészi kérdések. Kiemelném az operatőrt, Szecsanov Martint, ő remekül végezte a dolgát! De mi, színészek nem úgy dolgozunk, hogy „na, ez most egy borongós film!”, hanem eljátsszuk az adott jelenetet, azt a feladatot, amit a rendező kér tőlünk.

Ujj Mészáros Károly mennyire vezette szorosan vagy mennyire érezte magát szabadnak?

Ötven-ötven százalék. Engedelmeskedtem neki és teljesen átadtam magam a feladatnak. Ez egyáltalán nem esett nehezemre. Ebben nem változtam. Mindig is alázatos voltam, a színpadon is. Igaz, akkoriban szorongásból tettem és megfelelni akarásból. Borzasztó volt! Mindig rettegtem, hogy tudom-e a szövegemet. Ebből persze kívülről semmi nem látszott. De megvilágosodtam! Eltűnt belőlem a szorongás, és ez csodálatos!

Nemrég a Klubrádióban a logopédusával együtt nyilatkozott, ő a forgatás alatt is segítette?

Varga Sarolta a kórházban, az intenzív osztályon az első perctől kezdve foglalkozott velem. Akkoriban heti 3-4 nap is találkoztunk, most már csak hetente egyszer.

Nemrég a arról beszélt, hogy a betegsége elhallgatott téma az egészségügyben, nincsenek statisztikák, és így tovább.

Évente ötvenezer ember kap stroke-ot ma Magyarországon. Erről hallgatnak. Afázia?! Arról pláne. Nem lehet tudni, hogy ma Magyarországon hány afáziás beteg van. Nagyon sajnálom ezeket az embereket. Beteg vagyok, afáziás vagyok. Ugyanakkor nagyon sokat fejlődött a beszédem, és remélem, ez erőt adhat másoknak is. Az afázia mostohagyerek. Az emberek nem tudnak arról, hogy a beszédüket is elveszíthetik, és azt sem, hogy az afáziás betegek intellektusa ép marad. A beteg nem azt nem tudja, hogy mennyi négy meg négy, hanem azt nem tudja mondani, hogy nyolc. Aztán – épp abból adódóan, hogy a beszédük, az önkifejező eszközük sérült – az afáziás betegek nem tudják úgy képviselni az érdekeiket, mint például a mozgássérültek. Ezért azon gondolkodom mostanában, hogyan lehetnék a hozzám hasonló helyzetben lévő emberek nagykövete.

Kulka János színművész és Szecsanov Martin operatőr Ujj Mészáros Károly X. című filmjének forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. 
MTI Fotó: Kallos Bea

Mik a lehetőségei egy stroke-on átesett betegnek, hogy elinduljon a rehabilitáció útján?

Stroke után a rehabilitáció gyógytornával  kezdődik. Ha van az osztályon logopédus, akkor párhuzamosan megindul az afázia terápia is. Az osztályról kikerülve „elengedik az afáziások kezét”, abbamarad a  beszéd-rehabilitációja, ami pedig sokak számára fontos lenne.

Hogy találta a szakembert, aki segítette? És még mi segített? A humor a rádióinterjú alapján például egész hangsúlyosnak tűnik.

A testvérem, Janina segített megtalálni a szakembereket. A humor, a kutya és az élet szeretetet sokat segített.

Egy tízes skálán mennyire unja, hogy folyton a stroke a téma? 

Egyáltalán nem zavar, ha erről kérdeznek. Kicsit tanácstalan vagyok még, hogy pontosan hogyan, de azt elhatároztam, hogy szeretnék az afáziások szószólója lenni.

Utólag hogy látja, megelőzhette volna bármivel a betegséget? Van-e bármi, amit tanácsolna másoknak megelőzendő a stroke-ot? Kik a veszélyeztetettek?

Akkoriban rengeteget dolgoztam, éjszakai forgatás, színház, próba, a stressz valószínűleg hozzájárult a stroke kialakulásához. Mindenkinek azt tanácsolnám, hogy csökkentse a stresszt az életében, illetve fontos, hogy az ember megtanulja kezelni a feszültséget. Ha felmegy az ember vérnyomása az egekig, akkor sajnos kaphat az ember stroke-ot, főleg, ha ez gyakran megtörténik. A magas vérnyomásban szenvedők veszélyeztetettek, illetve a magas koleszterinszint és a szív- és érrendszeri betegségek is hajlamosító tényezők. Meg kell tanulni levezetni a feszültséget. Én megnyugodtam, már nyugodt vagyok.

Kiemelt kép: Kallos Bea / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik