Kultúra

Meghalt a Star Wars Oscar-jelölt producere

Gary Kurtz 78 éves volt.

Elhunyt Gary Kurtz amerikai producer, second unit rendező és vágó, aki az első két Star Wars-film producere, aki a ’70-es évek elejétől dolgozott együtt George Lucasszal – jelenti a Vairety (via MTI).

Családjának közleménye szerint Kurtz rákbetegségben szenvedett, és vasárnap Londonban halt meg.

A Los Angelesben született filmes 1973-ban a Lucas rendezésében készült Amerikai Graffitivel szerzett hírnevet. Legnagyobb sikereit a Star Wars: Egy új remény (avagy a Csillagok háborúja) és a Star Wars: A Birodalom visszavág című filmekkel aratta Lucas társaként. Mindkét filmért Oscar-díjra jelölték.

Nyugodj békében Gary Kurtz. Egy nagyszerű filmes és ember távozott. Nélküle nem létezhetne az »Erő«. Hihetetlen filmekről emlékszünk majd rád, amelyekkel milliók életére voltál hatással

– írja Twitter-posztjában a Chewbacca megformálójaként világhírűvé vált Peter Mayhew.

Miután Kurtz és Lucas útjai elváltak, a ’80-as évektől kezdődően olyan további filmek producere volt, mint A sötét kristály (1982), a Visszatérés Óz földjére (1985), A pusztító szél harcosai (1989), A kis dobás (1995), a Cidri Bence története (2004) és a Friends and Heroes című animációs sorozat (2007).

Családja közleménye szerint Kurtz tehetsége a filmkészítéstől a fotózáson és a zenén át a filmtörténetig számos területen megmutatkozott, emellett szenvedélyes világutazó volt.

Kiemelt kép: Lucasfilm/20th Century Fox

Ajánlott videó

Olvasói sztorik