Kultúra

Négy napig a könyveké lesz a főszerep

2018. október 18–21. között a Várkert Bazárban rendezik meg a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásárt, ahol idén már negyven kiadó mutatja be legfrissebb megjelenéseit, ezzel felvezetve a karácsonyi könyves időszakot. A vásár mellett száz program zajlik majd öt színpadon, és hat külföldi író is Budapestre érkezik.

A fesztiválon mutatja be új könyvét többek között Al Ghaoui Hesna, Cserna-Szabó András, Lackfi János, Kollár-Klemencz László, Máté Gábor, Nyáry Krisztián, Simon Márton, Szentesi Éva, Tóth Krisztina és Varró Dániel. Fellép 2018 Aegon Művészeti Díjasa, Nádas Péter, akinek tavaly jelent meg monumentális memoárja, a Világló részletek. Ennek kapcsán készült decemberi nagyinterjúnkat itt olvashatja. A Margón debütál Breier Ádám a tavalyi Aegon Művészeti díjas Krasznahorkai Lászlóról készült dokumentumfilmje, de vetítik a Nádas Péterrel a Világló részletekről készült riportfilmet is.

Nemcsak a magyar, de a fesztiválra érkező nemzetközi írók is izgalmasnak ígérkeznek. Amerikából érkezik Susan Faludi, aki Előhívás című könyvében magyar származású apja története után nyomoz. Új regényét mutatja be a francia művészettörténész és író, Catherine Millet, akinek fontos memoárjáról annak idején azt mondták, hogy ilyen explicit könyvet a szexről még nő nem írt. Az egyik legismertebb norvég író, Roy Jacobsen eddigi tizenegy regénye huszonegy országban jelent meg, A láthatatlanok megjelenése miatt érkezik a Margóra. A német Maxim Leo regényében, a Volt egyszer egy NDK-ban a berlini fal leomlása után 18 évvel igyekszik megérteni családja történetét. A Budapesten született német író, Akos Doma A vágyak útja című regényében egy hetvenes évekbeli magyar disszidens család történetét írta meg. Az Irakból menekülő Abbas Khider Németországban telepedett le, A pofon című regényében egy bevándorló hiteles történetét meséli el, aki szembesül a német bürokrácia nehézségeivel.

Ősszel negyedik alkalommal adják át a legjobb első prózakötet szerzőjének járó Margó-díjat, amit a korábbi években Totth Benedek, Milbacher Róbert és Szöllősi Mátyás kapott meg. 2018-ban ötven feletti nevezés érkezett a pénzdíjjal, kereskedelmi és médiatámogatással és próbafordítással járó díjra, amit a Bookline, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és az Aegon támogat.

A könyvek mellett az okostelefonjainkat is böngészhetjük majd a fesztivál alatt, új felolvasásokkal frissül ugyanis a Margó.fm nevű, ingyenes, iOS-en és Androidon is elérhető mobilalkalmazás: a díjra jelölt legjobb tíz alkotásból olvasnak fel színészek. Így hallhatóak lesznek többek között Nádas Péter, Nádasdy Ádám, Parti Nagy Lajos, Rakovszky Zsuzsa, Tompa Andrea és Tóth Krisztina szövegei.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik