Kultúra

Itt egy részlet a Casablanca legendás magyar rendezőjéről szóló filmből

A Curtiz című alkotás Kertész Mihály életének azon szakaszát mutatja be, amikor a nagy klasszikust rendezte.

A hónap elején véget ért 42. Montreali Filmfesztiválon mutatták be Topolánszky Tamás Yvan rendező és Sümeghy Claudia (ők csinálták a DVNA teaserét) producer Curtiz című első nagyjátékfilmjét, amely a filmtörténeti jelentőségű Casablanca magyar származású rendezőjéről, Michael Curtizről, azaz Kertész Mihályról szól. A rangos mustráról utóbb a fődíjat lehozó alkotásból mára megjelent egy rövid részlet.

A teaser trailerként is funkcionáló jelenetben a Casablancában Herr Strassert alakító német színész, a Curtizben Christopher Krieg (Tetthely, Érzelmek vihara) által megformált Conradt Veidt és a nehéz természetű magyar rendezőzseni, Michael Curtiz (szerepében Lengyel Ferenc, a Magyar Színház színésze és főrendezője, illetve a Parkoló, Anyám és más futóbolondok… szereplője) a II. világháborúhoz való kapcsolódás, valamint az anyakontinens, Európa jövőjét érintő párbeszédét láthatjuk.

Topolánszky és Sümeghy Claudia filmje egyrészt a Hollywood aranykorának hangulatát igyekszik bemutatni, másrészt azt, hogyan készült a Casablanca. Magyar színészek így alig szerepelnek Lengyelen és a Curtiz lányát alakító Dobos Evelinen kívül. A Curtizt idehaza várhatóan februárban fogják bemutatni.

Kiemelt kép: Sparks/JUNO11 Pictures

Ajánlott videó

Olvasói sztorik