Kultúra

Rekordáron kelt el a Casablanca egyedülálló plakátja

Korábban még soha nem fizettek annyit egy poszterért, mint a Kertész Mihály filmjéhez készült olasz alkotásért.

Rekordot jelentő, vagyis a nyilvános árverésen elkelt filmplakátok jelenlegi rekordjával megegyező áron,

478 ezer dollárért (124 millió forint) cserélt gazdát az 1942-es Casablanca olasz plakátja egy hétvégén megrendezett dallasi aukción.

Az olasz Luigi Martinati munkája az Oscar-díjas alkotás egyesült államokbeli bemutatója után pár évvel, 1946-ban készült. A Heritage Auctions szerint Martinati alkotásának ez az egyetlen ismert megmaradt példánya, és talán a legsikerültebb a filmet reklámozó összes plakát közül.

A körülbelül 2 méterszer 140 centiméteres plakáton kisebb helyreállítási munkálatokat is végeztek az aukciót megelőzően. A filmklasszikus szereplőit ábrázoló kép korábban egy londoni gyűjtőé volt.

A Casablanca című film Luigi Martinati által készített olasz posztere.

A három Oscar-díjjal jutalmazott második világháborús szerelmi történetben Humphrey Bogart játssza Rick Blaine bártulajdonos szerepét, Ingrid Bergman pedig Ilsa Lundot, Victor Laszlónak (Paul Henreid), az antifasiszta ellenállási mozgalom vezetőjének feleségét, Rick egykori szerelmét alakítja.

Az aukciósház szóvivője, Eric Bradley szerint a plakát új tulajdonosa nem kívánta megnevezni magát.

A nyilvános árverésen elkelt filmplakátok másik rekordere a London éjfél után (London After Midnight) című, 1927-ben bemutatott amerikai horrorfilm plakátja, amely ugyancsak 478 ezer dollárért talált új gazdára a Heritage Auctions 2014-es árverésén.

A képen, amelyet a Tod Browning rendezésében készült némafilm egyetlen fennmaradt plakátjának tartanak, a húszas évek egyik sztárja, Lon Chaney vámpírként jelenik meg.

Forrás: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik