Kultúra

Szász János filmet csinál a nándorfehérvári csatáról

Már a címe is megvan a produkciónak, amely a Filmalap támogatásával készül.

Az utolsó bástya címmel történelmi film készül Szász János rendezésében a nándorfehérvári csatáról és annak hőseiről – jelentette be közleményben a Magyar Nemzeti Filmalap. A Filmszakmai Döntőbizottsága 91 millió forint gyártás előkészítési támogatást szavazott meg a filmtervnek.

A közlemény szerint a produkció központi története a sorsdöntő nándorfehérvári diadal idején játszódik majd. Az alkotók a vár hősi védőinek kívánnak méltó emléket állítani a filmmel.

A készülő film „látványos, megrázó és felemelő történetével” minden generációt meg fog szólítani.

Ferenczy Gábor és Tőzsér Attila (A martfűi rém, Ernelláék Farkaséknál, Megdönteni Hajnal Tímeát) producerek Hegedűs Bálint (Kincsem, Liza, a rókatündér) forgatókönyvíróval közösen mintegy két éve fejlesztik a filmtervet. A nemrég elkészült forgatókönyvvel az alkotók Szász Jánost (Woyzeck, Witman fiúk, A nagy füzet) kérték fel rendezőnek és a filmtervvel pályáztak a Filmalaphoz.

A filmet rendező Szász János az Európai Filmakadémia tagja, 1999 óta Színház- és Filmművészeti Egyetem docense, 2001-2003-ig a Harvard Egyetem, az American Repertory Theater és a Moszkvai Művész Színház közös színésziskolájának igazgatója. Számos nagy sikerű filmet jegyez, ő volt az első magyar filmes, aki rendezőként elnyerte a Karlovy Vary-i mustra fődíját A nagy füzettel, amelyet az Oscar-díjakról döntő Amerikai Filmakadémia 2013-ban a kilenc legjobb külföldi film közé választottak.

Kiemelt kép: MTI Fotó/Kallos Bea

Ajánlott videó

Olvasói sztorik