Kultúra

Eltávolította a városvezetés Jordán Tamást a szombathelyi karnevál éléről

Az utóbbi években hagyománnyá vált Szombathelyen, hogy az évente megrendezett Savaria Karnevál legnagyobb felvonulásainak élén Jordán Tamás, a helyi Weöres Sándor Színház igazgatója vonul egy bigán. Most azonban helyi hírek szerint a fideszes városvezetés leváltotta Jordánt a számos helyi által látogatott látványosság éléről, amit péntek és szombat este tartanak.

Az LMP-hez köthető, Ungár Péter résztulajdonában működő ugytudjuk.hu írta meg, hogy Puskás Tivadar polgármester a múlt héten szólt az esemény szervezőinek, hogy nem Jordán fogja alakítani a jelmezes menet elején vonuló Claudius császárt. Erről állítólag Jordán értesült utoljára, mindössze a Karnevál előtt egy nappal tudta meg, hogy idén nincs rá szükség.

Az idei Karneválon ez a döntés elvett egy illúziót a város polgárairól és a Karneválra ide látogató vendégektől és én ezt nagyon sajnálom. Mondhatjuk azt is, hogy megszakítottak egy kétezer éves hagyományt. Abszolút nem értek egyet a koncepcióváltással

– nyilatkozta a színházigazgató, aki valójában nem kétezer, csupán 17 éve vezeti a felvonulást.

Az Éljen Szombathely-MSZP-DK-Együtt frakciójának vezetője, Nemény András a tegnapi közgyűlésen, napirend előtti felszólalásban kérte, hogy a városvezetés szavazzon meg 200 ezer forintot arra, hogy az élsportolók mellett Jordán is a menet élén haladhasson egy újonnan vásárolt bigában, de a közgyűlés ezt leszavazta.

Jordánt egyébként a helyi közgyűlés tavaly a színház éléről is megpróbálta kigolyózni, mikor nem fogadták el egyöntetűen a színházvezetésre benyújtott pályázatát egyedüli jelentkezőként. Az ekkoriban kialakuló pályázati botrányok miatt ezres tömeg tüntetett Szombathelyen Jordán mellett, és számos művész is kiállt mellette.

Jordán Tamás: A döntés mindenkit megalázott, aki támogatott
Létrehozta és tíz éve vezeti a szombathelyi színházat, egyedüli pályázó volt, mégsem kapott többséget a városi közgyűlésben az újrázásához. Jordán Tamás a közönség miatt aggódik.

Kép: Kászoni László/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik