Kultúra

Megdöbbentette a színészeket a szombathelyi döntés

Törőcsik Marit, Cserhalmi Györgyöt, Molnár Piroskát és Szacsvay Lászlót is elkeserítette a színigazgatói pályázat ügyében született határozat.

Miként beszámoltunk róla, tegnap este a szombathelyi közgyűlés két szavazási kör után sem támogatta egyöntetűen Jordán Tamás színigazgatói pályázatát, ezért végül új pályázatot ír ki a város.

Ma az Index több jeles magyar színművészt is megkeresett, hogy mi a véleményük a döntéssel kapcsolatban, melyre a Nemzet Színésze és a Nemzet Művésze, Törőcsik Mari így reagált:

Egészen megdöbbentem. Hányan kiálltak Jordán Tamás mellett, és senkit nem vettek tudomásul! Ez döbbenetes. Kiállt a város, kiállt a saját színháza, kiálltak a nemzet színészei, kiállt az egész szakma, mert egyszerűen imádják. Kapkodom a fejemet. Nem értek én már semmit.

A színésznő mellett a történtek fényében a Kossuth-díjas és Balázs Béla-díjas Cserhalmi György is úgy érzi, ők sem számítanak senkinek:

Az ember azért ír alá ilyenkor, mert van szakmai önérzete, szakmai biztonságérzete és egy jó adag igazságérzete. Utálom, ha valaki beleül a készbe; én szégyellném magam, ha csak úgy belecsüccsennék a más által készített készbe. Tudom, hogy ez idealista álláspont, hiszen végül is a kenyéradó, az önkormányzat dönt – de az nagyon fura, hogy még dönteni sem tud. Kiállt a szakma színe-java: ha ez sem számít, az azt jelenti, hogy mi egyáltalán nem számítunk.

A Kossuth-díjas és Jászai Mari-díjas Molnár Piroskát nagyon feldühítette a határozat:

Olyan indulatok kavarognak bennem, hogy az egyszerűen nem tűrné a nyomdafestéket. Csak a káromkodás jönne ki belőlem a dolog lehetetlensége miatt. Nem tudom, érdemes-e itt bármi jót csinálni.

A Jászai Mari-díjas és a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Szacsvay László szerint

A józan ésszel ütközik ez a történet: végül is Tamás alapította ezt a színházat, ő hozta össze a társulatot, ami jól is működik, szereti a szakma és a társulat is. Nem jó, ha a politika beleszól a dolgokba, persze én nem ismerem a pontos hátteret, sem Szombathely közigazgatási elképzeléseit. Előfordult már nem egyszer, hogy valami jól működött, aztán elvették, hogy más csinálhassa tovább. De hát most nem is pályázik más, úgyhogy érthetetlen a dolog. Ráadásul az ilyesmi mindig társulatfelbomlással jár, mert amit valaki eddig épített, azt más lerombolja, egzisztenciák kerülnek veszélybe, színészek kerülnek megint utcára. Ezer éve ismerem Jordánt: létrehozta a Merlint, igazgatta a Nemzeti Színházat, valamicskét talán csak ért hozzá. Üssön valaki más a hasára, hogy jönne Szombathelyre színházat igazgatni? Valószínűleg a politika van a háttérben, mást nem tudok elképzelni. A dolog, összegezve: szomorú.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik