Kultúra

Megszórta állami kitüntetésekkel híveit a Fidesz

Persze nem csak őket, de azért akad jó néhány volt és jelenlegi Fidesz-katona az augusztus 20-i kitüntetettek között.

Pénteken adta át Kásler Miklós, Gulyás Gergely és Rétvári Bence az augusztus 20. alkalmából évente kiosztott állami kitüntetéseket.  Az Index megnézte a listát kicsit közelebbről is, és láss csodát, tele van volt Fidesz-katonákkal és szimpatizánsokkal. Ez persze egy állami kitüntetés esetén nem meglepő, de azért ad némi perspektívát.

Így például Lovagkeresztet kapott Menczer Erzsébet, aki egykor a Szovjetunióban a magyar rabokat és kényszermunkásokat képviselte – és ez utóbbi két választáson is fideszes színekben indult az országgyűlési választásokon. Tisztikeresztet kapott Varga István ügyvéd is, aki szintén fideszes képviselő volt, amikor is felvilágosította a magyar nőket az évezredes rejtély megoldásáról, mégpedig, hogy családon belüli erőszak azért van, mert nem szülnek eleget, ha megtennék, ez fel sem merülne. Illetve ő perelte be az MTA-t is, hogy rehabilitálja a Horthy-korszak kultuszminiszterét, Hóman Bálintot, de azt is tőle tudtuk meg, mikor van helye a nők karrierjének:

ha mindenki a két-három vagy négy gyermekét megszüli, és eleget ad a hazának, és mindenki boldog lesz, ezt követően mindenki megvalósíthatja saját magát.

Tisztikeresztet kapott az a szobrász, Párkányi Raab Péter is, akinek a vitatott német megszállási emlékművet köszönhetjük a Szabadság téren, és nem maradt ki a nemzet vastagon támogatott hegedűse, Mága Zoltán sem.

A Magyar Érdemrend középkeresztjét – kapta meg többek között Patyi András, aki nemrég távozott a Nemzeti Választási Bizottság éléről, de amikor még ott volt, megkövette a miniszterelnököt, amiért a bizottság merészelte megbüntetni a választási szabályok megsértéséért. Középkereszt a csillaggal kitüntetést kapott a kormányközeli Magyarország Barátai Alapítvány elnöke, Fodor István is.

A Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat, valamint a Magyar Arany, Ezüst és Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetéseket és egyéb díjakat elnyertek teljes listája – mások mellett Sasvári Sándorral, Alapi Istvánnal az Eddából, Majoros Sándor íróval és Harsányi Gábor színművésszel a díjatzottak között- itt és itt érhető el, jó hosszú.

Kiemelt kép: MTI Fotó / Mónus Márton

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik