Belföld
Budapest, 2018. május 14.
Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) miniszterjelöltje (k) érkezik a kinevezése előtti meghallgatásra az Országgyűlés kulturális bizottságának ülésére az Országházban 2018. május 14-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás

Így gazdagodhattak az egészségügy orvosbárói

Spirk József
Spirk József

újságíró. 2018. 08. 13. 06:00

  • Az egészségügyi-szociális szektorban 2017-ben emelkedtek a bérek, de a havi átlagkereset így is 200 ezer forint alatt maradt.
  • A legjobban kereső egészségügyi szakdolgozók bruttója 400 ezer forint körül volt.
  • Akadtak azonban olyanok, akik a nagy átlag 20-25-szörösét tehették zsebre.

Kásler Miklósnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető miniszternek 2017-ben –, amikor még az Országos Onkológiai Intézet főigazgatói székében ült – 4,75 millió forintos hivatalosan bevallott havi bruttó jövedelme volt. Már írtunk róla, hogy hiába kérdeztük kitartóan a minisztériumot, hónapok óta nem árulják el, hogy az egészségügy kormányzati felelőse hogyan tudott összeszedni ennyi pénzt.

Pécs, 2011. május 30.
Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója áll a Novalis Tx készülék átadásán, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának Onkoterápiás Intézetében. A több mint egymilliárd forint értékű sugárterápiás berendezés a világon elérhető legkorszerűbb technológiát képviseli.
MTI Fotó: Kálmándy Ferenc
Miből szedett össze Kásler kórházigazgatóként 57 milliós jövedelmet?
Az új Orbán-kormány tagjai közül messze Kásler Miklósnak ment a legjobban a 2017-ben. Az 57 milliós összjövedelem töredékét kapta a kórházigazgatásért.

Az állami egészségügyben az elmúlt években, évtizedekben hatalmas szakadék alakult ki: miközben szakképzett ápolók és orvosok tömegei hagyták el az országot a megszégyenítően alacsony bérek miatt, egyes vezető pozíciók birtokosai olyan keresetre tehettek szert, amely a nyugati országok elitjében is versenyképes lehetne. A Mercedesekben, ingatlanokban realizálódó milliók egyik – és nem az egyetlen – forrását a külföldi gyógyszercégek biztosították.

A klinikai gyógyszervizsgálatok (más néven gyógyszer study-k) egészen a legutóbbi időkig jelentős magánvagyonokat generáltak, és csak elenyésző részben járultak hozzá a költségvetési intézmények bevételeihez.

A klinikai vizsgálatok a vadonatúj, innovatív gyógyszerek piaci megjelenését megelőző főpróbát jelentik. Ilyenkor sok páciens bevonásával, néha több országban párhuzamosan nagy csoportokon vizsgálják a hatóanyagok működését.

A főpróbát csak akkor lehet megtartani, ha előtte már bizonyították, hogy a készítmény hatásos és nincsenek ártalmas mellékhatásai. Ezért a klinikai vizsgálatokat évekig tartó, hatalmas összegeket felemésztő kutatások, laborkísérletek előzik meg. Majd amikor az önkéntes jelentkezőkön végzett emberi tesztek is lezárultak, a cégek ismét mélyen a zsebükbe nyúlnak, hogy ellenőrzött körülmények között, szaktekintélyek bevonásával végső próbának vessék alá a készítményt.

A külföldi gyógyszergyárak Magyarországon végzett klinikai vizsgálatainak pozitív oldala, hogy a programokba bevont betegeknek nem kell évekig várniuk a szerek magyarországi törzskönyvezésére, a fejlesztéssel egyidőben részesülhetnek a legmodernebb gyógyszeres kezelésben. Az igazán nagy előny pedig az, hogy ingyen juthatnak hozzá a piacra dobás után már csak megfizethetetlenül drágán beszerezhető gyógyszerekhez. Ez különösen fontos a Kásler dominálta onkológia területén, amelyen az utóbbi időszakban nagyon felgyorsultak kutatások, de csillagászati összegekbe kerül egy-egy új termék kifejlesztése.

Szolnok, 2017. szeptember 21.
Gyógyszerek a Béres Gyógyszergyár szolnoki üzemének gyártósorán a kapacitásbővítő beruházás avatásának napján, 2017. szeptember 21-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Képünk illusztráció: Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A gyártók nemzetközi közvetítő irodákon keresztül keresnek olyan kórházakat, amelyekben ismert elméleti kutatókat, klinikavezető orvosprofesszorokat vonhatnak be a vizsgálatokba. A megállapodás létrejöttéhez szükség van a gyógyszerügyi hatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyére.

A magyar hatóság szigorú kritériumok alapján adja ki a hozzájárulását, a tényleges lebonyolítás azonban a 24.hu-nak nyilatkozó orvosok szerint kevésbé akkurátusan volt szabályozva. Nem mindig volt világos például, hogy az intézményi dolgozóknak munkaidőben vagy azon túl kell-e végezniük a kutatáshoz szükséges tevékenységeket.

Forrásaink szerint általános gyakorlat volt az is, hogy a gyógyszercégek kettős szerződést kötöttek. A kisebb összeget a lebonyolításnak helyet adó intézmény kapta, a nagyobbat pedig a professzor. 

A szerződéseket legálisan kötötték, de a részleteket természetesen nem kötötték senki orrára. A szürke zónában voltak olyanok is, akik trükközni próbáltak a megbízásokkal. Egy intézményvezető azt mesélte, hogy jóval a projekt lezárulta után derült ki, hogy az egyik orvosa külföldi számlát nyittatott, és oda utaltatta a pénzt, elrejtve az extra jövedelmet a hatóságok és a kollégák szeme elől.

A díjazás projektenként változott, egy orvosigazgató elmondása szerint többnyire a bevont páciensek létszámához igazították.

A vizsgálati alanyok után járó fejpénz elérhette az egymillió forintot is, így egy százfős csoporttal rövid idő alatt egy átlagos egészségügyi dolgozó 40-50 évi bérét is megkereshette a kutatásvezető.

Egy másik forrásunk azt hangsúlyozta, hogy korábban sem mindenhol engedték a magánérdekek érvényesülését, napjainkban pedig általánossá vált az úgy nevezett egykapus szerződési rendszer, amelyben csak az intézmény köthet megállapodást a cégekkel, és házon belül dől el, ki és mekkora arányban részesül a bevételből.

Félmilliárdos autópark Kásleréknál

Kásler Miklós miniszteri vagyonbevallása alapján nem tartozik a legvagyonosabb kormánytagok közé. 50 milliót meghaladó korábbi éves jövedelme ellenére csupán egyetlen kisméretű lakás van a tulajdonában, a többi négy megemlített ingatlanon csak haszonélvezeti joggal rendelkezik. A miniszternek mintegy 50 milliós megtakarítása van, az egyik családi vállalkozásban azonban felbukkan egy félmillárdos értékű autópark is. Kásler Miklós I. kerületi címén 2001-ben óta működik a járóbeteg-ellátással foglalkozó Ars Aesthetica nevű kft. Ez volt a miniszter egyetlen cége, amelyben rajta kívül a fia, Kásler András Miklós is tulajdonos. A Várfok utcai szomszéd lakásba jelentették be az ifjabb Kásler másik cégét, az Excellent VIP Rent Kft-t. A luxusautó-kölcsönző vállalkozásban tulajdonos volt a miniszter volt felesége is, menye és anyósa pedig jelenleg is az. A cég számos drága Mercedes-, BMW- és Audi-modell mellett rendelkezik Porsche-, Maserati-, Jaguar-bérautókkal is.

Kiemelt kép: Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) miniszterjelöltje (k) érkezik a kinevezése előtti meghallgatásra az Országgyűlés kulturális bizottságának ülésére az Országházban 2018. május 14-én.
MTI Fotó: Kovács Tamás

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.