Kultúra

A verőlegény és a zongorista kihúzzák a gyufát a rasszistáknál

Előzetes érkezett a Green Book című történelmi filmhez. A hatvanas években játszódó sztoriban egy fekete klasszikus zongorista (Mahershala Ali) koncertezni megy az akkoriban még szegregált amerikai délre, és az úthoz egy nem túl tiszta előéletű sofőrt/testőrt fogad (Viggo Mortensen).

Az igaz történeten alapuló filmet Peter Farrelly írta és rendezte, azt a Torontói Filmfesztiválon mutatják be, majd az ősz végén kerül a mozikba. A főszereplő Ali friss Oscar-díjas, a Holdfényben nyújtott alakításával nyerte el az elismerést.

Az Ali által játszott zongorista, Don Shirley 2013-ban hunyt el,  több mint 30 lemezzel a háta mögött. Sofőrje, Tony Lip a valóságban is elég balhés arc volt, de később színészként is megismerhettük, például a Maffiózókban alakította Carmine Lupertazzit.

A film címében szereplő green book, azaz zöld könyv kifejezés valószínűleg a The Negro Motorist Green Book nevű éves kiadványra utal, ami az amerikai szegregáció évei alatt nyújtott útmutatást fekete utazóknak arról, hogy mely motelek, éttermek, és benzinkutak számítanak biztonságosnak számukra az országban.

Kép: Dreamworks/Universal

Ajánlott videó

Olvasói sztorik