Kultúra

Az Oscar-díjas dokumentumfilmes ezúttal Trumpnak megy neki

Michael Moore az egyik legismertebb amerikai dokumentumfilmes, aki a 2002-es Kóla, puska, sültkrumplival vált először közismertté, amely a már akkor érthetetlen magasságokba csapó amerikai fegyvermániával foglalkozott a columbine-i lövöldözés kapcsán, Oscar-díjat hozva a rendezőnek. Később, a Fahrenheit 9/11-ben George W. Bush elnöknek ment neki teljes gőzzel, erre Arany Pálma díjat kapott.

A bevallottan baloldali filmes ezúttal a 2016-os elnökválasztásról, és annak következményeiről értekezik ennek a filmnek a szellemi folytatásában, a Fahrenheit 11/9-ben (a címben szereplő szám arra a dátumra utal, amikor bejelentették Trump elnökségét). Az előzetes tanúsága szerint az alkotásban a jelenlegi politikai élet több fontos baloldali szereplője megszólal, köztük a parklandi lövöldözés egyik túlélője, David Hogg, valamint Alexandria Ocasio-Cortez demokrata párti politikus.

A film a Torontó Filmfesztiválon mutatkozik be. A mozikba azért csak most tud kerülni, mert az eredetileg Harvey Weinstein cége által kiadandó alkotás premierjét elhalasztva a rendező a producer zaklatási botránya miatt jobbnak látta új kiadót keresni.

Kép: Midwestern Films/Briarcliff Entertainment

Ajánlott videó

Olvasói sztorik