Kultúra

Három hónapja éhségsztrájkol az ukrán rendező

Május 14-én hirdetett éhségsztrájkot Oleg Sentsov ukrán író-rendező, aki 2014 óta raboskodik politikai fogolyként egy szibériai börtönben. A művész annak a 70 ukrán politikai fogoly szabadon engedését követeli, akiket a Krím-félsziget 2014-es megszállása óta börtönöztek be. Maga is közéjük tartozik ő 20 évet kapott azért, mert felemelte hangját a megszállás ellen. A sztrájk kezdete óta Sentsov 30 kilót fogyott, valamint vérelégtelenségben szenved.

A helyzet nemcsak rossz, hanem katasztrofális

– nyilatkozta Natalya Kaplan, a rendező unokatestvére.

Az Európai Filmakadémia sajtóközleményében kérte a rendező melletti kiállást, és felhívta a figyelmet az orosz hatóságok és Vlagyimir Putyin elnök hallgatására az üggyel kapcsolatban. A rendező érdekében már petíciók tömegeit nyújtották be az orosz kormánynak, és több tüntetés is szerveződött miatta, de jelenleg hivatalos álláspont nincs az ügyben.

Korábban már Finnország és az EU is felszólította Oroszországot, hogy biztosítson megfelelő orvosi ellátást Sentsov részére. A művész nemrég unokatestvérének írt levelében azt írta, hogy már érzi, közel a vég.

Az Európai Filmakadémia arra buzdítja a közt, hogy a mai napot nyilvánítsák Oleg Sentsov Nappá, illetve hogy a #FreeSentsov és a #SaveOlegSentsov hashtagekkel hívják fel a figyelmet a helyzetre.

Kép: Antonymon/Wikimedia Commons

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik