Közélet

Így használja fel Jan Kuciak meggyilkolását az orosz propaganda

2018. február 21-jén gyilkolták meg Ján Kuciak szlovák újságírót és menyasszonyát, Martina Kušnírovát. A szlovák ügyészség szerint a gyilkosság körülményei egyértelműen kivégzésre, leszámolásra utalnak: Kuciak szívét két találat érte, míg menyasszonyát fejbe lőtték. Noha a szlovák hatóságok hivatalosan nem sokat árultak el a nyomozásról, Kuciak kollégáitól és a sajtóból annyit lehet tudni, hogy

az újságírót minden bizonnyal a szlovák politikusok és az olasz maffia viszonyát boncolgató tényfeltáró munkája miatt gyilkolták meg.

A cseh és a szlovák oroszbarát dezinformációs portálok azonban az esetet követő szlovák belpolitikai krízist a visegrádi országok elleni amerikai vagy brüsszeli összeesküvésként tálalták – tovább élezve a viszonyt Európa keleti és nyugati fele között.

Az ügy nagy port vert fel Szlovákiában, a bársonyos forradalom óta a legnagyobb, több tízezer embert megmozgató tüntetések szerveződtek, nemcsak Pozsonyban, hanem más szlovák, sőt, cseh városokban, a politikusok felelősségre vonását és az újságírók védelmét követelve. Andrej Kiska szlovák elnök szintén megdöbbenését fejezte ki, a kormány átalakítását vagy előrehozott választásokat helyezett kilátásba. Robert Fico akkori miniszterelnök először még egy Soros György által szervezett puccsal vádolta meg a szlovák elnököt, az eset körülményei és a nyomozásról kiszivárgó adatok azonban gyorsan hiteltelenítették ezt az összeesküvés-elméletet. Előbb Marek Maďarič kulturális miniszter és Robert Kaliňák belügyminiszter távozott, de Fico sem menekült: részben zavaros magyarázkodásának, részben az eset generálta egyre szélesedő kormányzati, belpolitikai válságnak köszönhetően végül március 14-én mondott le.

A szlovák és a cseh „alternatív” médiahálózat, oroszbarát politikusok az esetet arra használták fel, hogy a közvéleményt a Nyugat, az Európai Unió és az Egyesült Államok ellen hangolják, a gyilkosságot nyugati politikai megrendelésként állítva be.

A szlovák Hlavné správy (Legfontosabb Hírek) oldal névtelen szerzője vetette fel először azt az abszurd elméletet, hogy a szlovák ellenzék Kuciakot valójában „áldozati bárányként” használta fel a média áldozatként való beállítására, ezáltal a kormány leváltására. Hasonló következtetésre jutott a cseh Aeronet.cz dezinformációs oldal is. Az Aeronet szerint a gyilkosság „forgatókönyve” a 2014-es kijevi Euromajdan eseményeit követi, amennyiben a gyilkosságot az Atlanti-óceán túloldalán rendelték meg a szlovák civilek soraiba beférkőzött amerikai és Soros-ügynökök érdekében. Kuciak „mártírhalála” tehát előre megtervezett, kormányellenes demonstrációkat és zavargásokat volt hivatott előidézni. Mindkét oldal külön kiemelte, hogy a szlovák gyilkosság hasonlóan megrendezettnek tűnik, mint a neves ellenzéki és Putyin-kritikus Borisz Nyemcov vagy Anna Politkovskaya ellen megrendelt („nyugati”) merénylet. Ezzel szemben a valóság az, hogy a széleskörű tüntetésekre spontán módon, helyi civilek szervezésében került sor, azokat sem a Fico-kormány, sem „külföldi ügynökök” nem láthatták előre, sőt, a demonstrációkat éppen Fico teátrális, mindenféle professzionalizmust nélkülöző reagálása tüzelte.

Forrás: globsec.org

A neonáci A Mi Szlovákiánk Néppárt egyik pozsonyi regionális vezetője egyenesen azt állította, hogy Kuciak „nemzetközi bűnöző volt, aki a törvény által védett személyes információkban, e-mailekben és banki adatokban kutakodott”, s aki a „CIA információs hálózatának” volt aktív tagja.

A Hlavné Správy márciusban még inkább ráerősített a geopolitikai összeesküvés-elméletre. A „Milyen játék folyik a ’Kuciak-játszámában’” című cikk Brüsszel elitjét vádolta azzal, hogy az EU-, muszlim- és liberalizmus-ellenes visegrádi országok és Ausztria további konzervatív együttműködését akarja megakadályozni, és ennek érdekében még egy politikai gyilkosságtól sem riad vissza. Az állítás képtelensége és zavarossága nyilvánvalóvá válik, ha figyelembe vesszük, hogy Jan Kuciakot egy alapvetően olasz és szlovák korrupciós ügyeket vizsgáló tényfeltáró üggyel kapcsolatban végezték ki, aminek csak „olasz” vonatkozása lehet, és semmi köze a V4-es országokhoz vagy a migrációhoz, a kelet-közép-európai országok kulturális identitásához.

Az egyik prominens összeesküvés-elméleti oldal, a Zem a Vek (Föld és Idő) a floridai Parklandban elkövetett iskolai lövöldözés és a Kuciak-gyilkosság közötti párhuzamokat emelte ki: a gyilkosságok áldozatai mind fiatalok voltak, ezáltal pedig a közvéleményt kitűnően lehetett manipulálni politikai érdekek céljából. A párhuzam „nyilvánvalóan létezik”, ha eltekintünk például attól, hogy a parklandi lövöldözést követő amerikai tüntetések a fegyvertartás szabályainak szigorításáról szóltak, az amerikai kormányzat vagy az elnök felelőssége, esetleges lemondása pedig fel sem merült.

Forrás: srspol.sk

A Kremlnek kedvező, a gyilkosságot valódi manipulációra és konteó-gyártásra felhasználó dezinformációra a koronát Ján Čarnogurský – a Szlovák-Orosz Társaság elnöke, egyébként Szlovákia volt miniszterelnöke (1991-1992) és a Kereszténydemokrata Mozgalom volt vezetője (1990-2000) – nyilatkozata tette fel. Szerinte „miután Orbán Viktor sikeresen ellenállt Sorosnak, Soros Szlovákián keresztül próbálja megtörni Közép-Európa egységét, az ő ügynökei szervezik a demonstrációkat” és taszítják „káoszba” Szlovákiát – ami ugyanazon okoknál fogva képtelenség, mint Robert Fico már említett állítása.

Ezáltal az oroszbarát oldalak egy a politikai korrupcióhoz és szervezett bűnözéshez köthető, alapvetően csak a szlovák belpolitikában hullámokat verő gyilkosságot sikeresen a geopolitikai összefüggések szintjére emeltek. A dezinformáció sikerét a manapság divatos Soros-, CIA-, ukrán konteókhoz való kapcsolódásnak köszönheti, melynek során a gyilkosságot vélhetően elkövető olasz maffia helyébe a „háttérhatalom”, a CIA vagy Soros György lépett.

Győri Lóránt (Political Capital)

A cikk eredetileg a szlovák Globsec Policy Institute oldalán jelent meg a National Endowment for Democracy által támogatott szlovák-cseh-magyar dezinformációs monitor részeként a cseh Prague Security Studies Institute és a magyar Political Capital Institute közreműködésével.

Kiemelt kép: AFP / VLADIMIR SIMICEK

Ajánlott videó

Olvasói sztorik