Kultúra

Palya Bea és a Kárpátia is többmilliós állami támogatást kap

Kihirdette júliusi támogattainak listáját a Nemzeti Kulturális Alap. Az NKA miniszteri keretéből és a kormány bankjának, az Eximbanknak a költségvetéséből érkező tízmilliókat ezúttal is a szélrózsa minden irányába osztogatták: kaptak abból kormányközeli arcok, egyházközségek, elismert zenészek, valamint önkormányzatok is. A döntéseket még Balog Zoltán hozta meg, de a pénzeket már Kásler Miklós keretéből fogják kifizetni.

A legjelentősebb összeg, 40 millió forint a MÜPÁ-nak jutott, ők ennyi pénzből szervezhetnek Kálmán Imre-emlékestet. Második legnagyobb összeggel Palya Bea énekesnőt támogatja az állam: ő 12 millió forintot kapott Szívzár című új lemezének elkészítésére, koncertek és színházi fellépések szervezésére, valamint videoklipgyártásra is.

A Szent László Király Alapítványnak 5 millió forint jutott: ők ebből fognak dokumentumfilmet készíteni a Kárpátia zenekarról. Úgy tűnik, hogy a díjakról döntő Balog Zoltán megszívlelte az alapítvány krédóját, és egyetértett abban, hogy a nemzeti radikális együttesről készülő alkotás azon művek közé fog tartozni,

melyek a magyar nemzet erkölcsi megújulását elősegíthetik, kultúráját gyarapítják, a nemzet tagjainak önérzetét erősítik.

Nem maradt hoppon Orbán János Dénes, a Magyar Idők kulturális rovatának vezetője sem. Orbán, aki az NKA Szépirodalmi Kollégiumának is tagja, aki 3 millióból fogja kiadni Magyar Faust című könyvét. Ezen felül 7 millióval erősít a Budapester Zeitung, amit a magyar kormánnyal szimpatizáló német újságíró, Jan Mainka ad ki, aki nemrég Schmidt Máriával készített alákérdezős interjút.

Az NKA döntéseinek listája itt tekinthető meg.

Kép: Kovács Attila/MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik