Belföld

Öntik az állami tízmilliókat a zenészeknek

Szekeres Adriennhez, az Eddához, Zalatnay Cinihez, Szörényiékhez, Illényi Katicához és Balázs Fecóhoz is jutott pénz az állami bőségszaruból.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) miniszteri keretéből és a kormány bankjának, az Eximbanknak a költségvetéséből is tízmilliókat juttattak zenekaroknak, együtteseknek és énekeseknek. Akadnak közöttük ragyogó ifjú tehetségek, és Fidesz-rendezvényekről ismert milliárdos celebek is.

Az állami pénzből működő Eximbank több civil- és sportszervezetet is támogat — például 10 millióval a Szivek Norbert MNV-vezér elnökletével működő golfszövetséget  —, de kulturális célokra is jut pénz. Szekeres Adrien énekesnő  G-Mega Music Kft.-jével már 2016-ban 8 millió forintos szponzorációs szerződést kötöttek, 2017-ben pedig az énekesnő friss életmódblogjába toltak ugyanígy 10 millió forintot. Az állami bank tavaly 10 millióval járult hozzá Horváth Charlie művészetéhez.

Ennél jelentősen többet költött az NKA, ami nem szponzorációs pénzt, hanem támogatásokat osztogat. Balog Zoltán miniszteri keretéből oktatási intézmények, civilszervezetek, művészek és előadók is segítséget kaptak, gyűjtésünkhöz kifejezetten a könnyűzenére és a közéletben erősebben exponált előadókra, illetve a tavalyi és idei támogatásokra fókuszáltunk.

  • 30 millió forint jutott Balázs Fecó cégének, az Újjászületés 60 Művészeti Kft.-nek. A Korál 40 éves jubileumára dupla CD-t adnak ki és koncertet szerveztek, erre kapták a pénzt. Nem először: 2016-ban 15 millió segítség érkezett a minisztertől.
  • A Rózsa Records két év alatt 50 millió forintnyi támogatást kapott a Tabán Fesztivál megrendezésére. A tulajdonos, Rózsa István 1991-ben hozta létre a Rózsa Records produkcióirodát a V’ Moto-Rock zenekar frontembereivel, Demjén Ferenccel, Menyhárt János gitáros-zeneszerzővel és Siklós György basszusgitárossal, üzletrészüktől azonban mindhárman megváltak 1998-ban. A Rózsa-istállóhoz tartozik Demjén Ferenc, a Piramis, Szinetár Dóra, Révész Sándor, Charlie, Fenyő Miklós, a Kispál és a Borz, a Tankcsapda, Friderika, Cserháti Zsuzsa, Balázs Fecó és Tóth Vera is. Rózsa másik cége, a Kővár-Park szervezi a Rózsa Kiadó nagyágyúinak, például Fenyő Miklósnak és Demjén Ferencnek a koncertjeit is.  A Fidesz-közeli Rózsa-csodáról bővebben a Magyar Narancs írt.
  • Gömöry Zsolt, az Edda Művek billentyűse 2 milliónak örülhetett, a Cinderella mesemusical zeneszerzői tevékenységére kapta.
  • Az Edda sem maradt ki az osztogatásból:  a P. Management Kft. 6 millió forintos támogatással rendezhette meg a zenekar koncertjét a Papp László Arénában. Az Edda dupla CD-jének kiadására is jutott a pénzből.
  • Illényi Katica IKP Music Kft.-je két év alatt összesen 4,5 millió forintot kapott két koncert megrendezésére. A hegedűművész, az Edda és Szekeres Adrien is szerepelt a Fidesz Retro CD-jén. A párt webshopjában már nem érhető el a termék.
Forrás: fidesz/webshop archívum
  • Szörényi Levente és Szörényi Örs cége, a Feketebács Kft. 2 milliót kapott a Milliók hangja című DVD kiadására, Szörényi Szabolcs Zikkurat Kft.-je pedig 5 milliós segítséggel hozhatta tető alá a Hegedűs a háztetőn című musical bemutatóját és turnéját.
  • Az ArtGroup 2,2 millió forintot kapott a Zalatnay Sarolta 70. születésnapjának alkalmából rendezett koncertre, ahogyan erről a 444.hu is beszámolt.
  • Nyári Károlyt sem hagyták az út szélén: a Charles Music Művészeti Produkciós Közhasznú Nonprofit Kft.  4 millió forinttal gazdagodott, karácsonyi koncertre és a Budapesti Jazz Szimfónikus Zenekar programjaira kapták.
  • 5 millió forinttal támogatták a Rákfogó együttes koncertturnéját, ez Szakcsi Lakatos Béla formációja. A művész A tudás fája című egész estés misztériumjáték zenéjének megalkotására 4 millió forintot kapott. Szakcsi egyike volt azoknak az előadóknak, akik 16 évvel ezelőtt a Fidesz Koncert a demokráciáért című rendezvényén felléptek. A Fidesz-koncerten részt vett az Edda és a Beatrice is, a házigazda az a Rákay Philip volt, akinek cége tavaly honlap nélkül is 146 millió forintot hozott.
  • Sasvári Sándor színművész az országgyűlési választások előtt Pataky Attilával, az Edda énekesével a TV2 Tények Facebook-oldalára feltöltött videóban arról beszélt, hogy miért jó Orbán Viktorra és a Fideszre szavazni. 60 éves jubileumi koncertjének megrendezésére 8,5 millió forintot kapott a cége.
  • Az Anyát ézes fiáal című CD és DVD kiadására és a lemezbemutató koncertsorozat megvalósítására 5 millió forintot szánt Balog Zoltán. A pénzt a Trend Group Kft. kapta, amiben egyetlen művészt sem találtunk, azonban az Ómagyar Mária-siralom feldolgozását Pitti Katalin jelentette meg CD-n. Pitti a 2006-os Fidesz-nagygyűlésen a színpadon ült Orbán Viktor mögött. Korábban a Bors Kitüntetést kap, aki Orbán Viktor mögé ül címmel jelentetett meg cikket, ebben Pitti Katalinra is kitérnek.
  • Zeffer András feleségének cége, a Mánia-Projekt Kft. 6 milliós segítségnek örülhetett. Arra a jubileumi koncertre kapták, amin Vikidál Gyula, Zeffer András és a Mobilmánia kerek évfordulóit ünnepelték. Zeffer András a P. Mobil egykori tagja volt.
  • Az Irie Maffia 9 millió forintos segítséggel rendezheti meg az Első Magyar Ghánai Fesztivált.

Kiemelt kép: MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik