Kultúra

A brit vidéken dagonyázik Trump és Kim Dzsongun

Trump és May meglátogatnak egy lerobbant lakókocsit, Farage és Kim kidobott bútorokon ülve tárgyalnak. Egyre népszerűbb a világpolitika abszurditását megéneklő Twitter-művész.

Egyre nagyobb népszerűségre tesz szert az a Twitteres felhasználó, aki azzal múlatja az idejét, hogy fontos világpolitikai szereplőket szerkeszt be a brit munkásosztály hétköznapjaiba. A McFadden’s Cold War nevű fiók egy Mike Leigh-film lecsupaszított realizmusával keveri az aktuálpolitikai abszurdot, és ezzel az egyszerű, de nagyszerű ötlettel már 70 ezer követőt szedett össze.

A társadalom züllő, lecsúszott alakjai között láthatjuk parolázni többek között Donald Trumpot, David Cameron volt brit miniszterelnököt, és Kim Dzsongunt. A szegényesen megszerkesztett, de fájóan evokatív képek egyszerre elszomorítóak és hihetetlenül viccesek.

Itt például Kim tüntet Trump ellen, aki az angol királynő és egy tapír társaságában hagy el egy kultúrházat:


Itt pedig a Brexit egyik fő támogatója, Nigel Farage próbál valamit kezdeni széteső lakókocsijával, míg az épp megbukott külügyminiszter, Boris Johnson élvezettel fotóz valamit a távolban.


Farage és Kim végül egy sáros út mellett futnak össze, ahol egy kidobott fotelen és hűtőn ülve vitatnak meg valamit:

A fiók, nem meglepő módon közvetlenül a Brexit-referendum után kezdte ontani a keserű politikai humort, és azóta számos komikus és tévés személyiség is felfigyelt rá. Nemrég a Guardian kérdezte meg a felhasználót, a 43 éves birminghami állami dolgozót, Christopher Spencert arról, hogy mi indította a karikatúrák készítésére. A férfi elmondta, hogy a referendum környékén mentális problémákkal küzdött, és szüksége volt egy kreatív tevékenységre, hogy elfoglalja magát. Elkezdte hát bevagdalni Steve McFaddent az évtizedek óta futó, munkásosztályról szóló EastEnders egyik szereplőjét világvezetőket ábrázoló fotókra, és nem is volt megállás: a képek egyre bizarrabbak, elborultabbak lettek, és mégis egyre inkább visszaadták a Brexit utáni valóságot.

A Guardian egyik képregényese így méltatta a művészt:

Azért jó szatíra, mert megmutatja, hogy ezek a nagy emberek ugyanúgy szarnak és meghalnak, mint mi. (…) Lehozza őket a mi szintünkre.

Kép: McFadden’s Cold War/Twitter

Ajánlott videó

Olvasói sztorik