Kultúra

Kubrick elveszett forgatókönyvét megtalálták, és akár le is lehetne forgatni

Stefan Zweig 1913-as kisregényénének adaptációját egy Stanley Kubrick-szakértő, a Bangor Egyetem professzora, Nathan Abrams találta meg, és állítólag annyira egyben van, hogy akár meg is lehetne valósítani a filmtervet – írja a Guardian.

A professzor a Burning Secret című könyvet és forgatókönyvet a Lolita fordítottjaként írta le: „A Burning Sercretben a főszereplő összebarátkozik a fiúval, hogy megkapja az anyját. A Lolitában elveszi az anyát, hogy megkapja a lányát” –Abrams hozzátette, hogy az 1956-os forgatókönyvet kockázatos lett volna bemutatni, a Lolitát mégis megvalósították 1962-ben. Az eredeti regényben egyébként az anya és a fia zsidó származásúak, és a történet Ausztriában játszódik, Kubrick viszont Amerikába helyezte a cselekményt. A novellából pedig éppen Kubrick asszisztense, Andrew Birkin készített filmet 1988-ban, de egy másik forgatókönyv alapján.

A rendező 1956-ban írta a Burning Secretet Calder Willingham regényíróval közösen, vele jegyzi A dicsőség ösvényei című háborús filmet is.

A Kubrick-rajongók tudják, hogy meg akarta csinálni a filmet, de azt senki sem gondolta, hogy a forgatókönyv elkészült. Most azonban van belőle egy példányunk, ami bizonyítja

– nyilatkozta Nathan Abrams.

A könyvön még az MGM stúdiójának pecsétje is szerepel, de valószínű, hogy a befektetők megtudták, hogy Kubrick A dicsőság ösvényein kezdett el dolgozni közben, így szerződést szegett. A másik teória szerint csak nem láttak az ötletben elég filmes lehetőséget.

(MTI)

Kiemelt kép: John Springer Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik