Kultúra a világ egy fura hely

Afrikában még a fodrászüzletekben is helyet kapott a művészet

A legdivatosabb viseleteket bemutató festmények ma a nyugati világ fura tárgyakra vágyó gyűjtőinek féltve őrzött kincsei.

Az afrikai államokról a legtöbbeknek ma talán leginkább az egyiptomi és tunéziai nyaralások, a déligyümölcsök, a rendszeres háborúk, illetve a fenomenális sportolók jutnak eszébe, pedig a sokak számára ismeretlen államok és kultúrájuk elképesztő mennyiségű érdekességet tartogatnak.

Igaz ez az Egyenlítő által kettészelt, Magyarország területének két és félszeresén elterülő Ghánára is, ami az egykori gyarmatállamok közt elsőként, 1957-ben nyerte el függetlenségét, idén pedig jó eséllyel a világ leggyorsabban fejlődő gazdaságává válik.

A hirtelen fejlődés ellenére a ma is óriási társadalmi különbségeket felmutató ország nem veszti el a sajátságos népművészeti jegyeit – így a korábban általunk is bemutatott fura, nem ritkán repülőgép kakas, távolsági busz, vagy szandál alakú koporsókat, vagy épp a fodrászüzletekben felbukkant jókora festményeket, melyek nem csak díszítményként és cégérként, de a leginkább divatos frizurák listájaként is működtek.

A harmincas évektől egészen az ezredfordulóig nagy számban készített képek közt az egyszerű, profilból készült portréktól a már-már élő arcokig minden előfordult, tükrözve a nyugat-afrikai függetlenségi mozgalmak, a népszerű zenészek, illetve a média által formált frizuraideálokat.

A XX. századi afrikai művészet ezen ága egészen a hetvenes évekig teljesen ismeretlen maradt a nyugati gyűjtők előtt, a hetvenes években azonban a Ghánába érkező amerikaiak és európaiak sorra elkezdték felvásárolni a szalonokban már nem használt képeket.

Az egy ebéd áráért vásárolt darabokat hazatérve természetesen már húsz-harmincszoros  haszonnal adták tovább, áruk azonban még mindig jócskán a súlyos százezreket érő, szintén Ghánából érkező filmplakátoké alatt maradt, így a nyugati műgyűjtők pillanatok alatt szippantották fel a piacra került példányokat.

Ma sajnos már hiába készülnek néha új példányok, azok jó eséllyel egyenesen a műtárgypiacra kerülnek, és nem egy egyszerű fodrászat falára – ezeket ugyanis már a legkisebb településeken is elárasztják a fillérekért kinyomtatott, Internetről halászott képek.

Fotók: Nigerbend, Atlas Obscura, Nora Morgan, Gwyneth Dunsford, Jeremy Weate, Indigo Arts, Chris Parsley

Ajánlott videó

Olvasói sztorik