Kultúra

Ez a férfi egyszerre német autószerelő, és kétmillió nyugat-afrikai királya

Vincze Miklós
Vincze Miklós

újságíró. 2016. 06. 01. 19:07

A hangzatos nevű férfi, Togbe Ngoryifia Céphas Kosi Bansah, a ghánai Hohoét körülvevő, kétszázezer lakosú Gbi Terület uralkodója, valamint a kétmillió, Togóban élő Ewe szellemi és legfelsőbb vezetője.

Na de hogyan történt ez az egész?

Az uralkodót nagyapja, Hohoe hetvenes évekbeli királya egy diákcsereprogramban küldte Németországba, hogy szerelő legyen belőle. Céphas Bansah végül autó- és mezőgazdasági gépszerelő lett, sőt, amatőr pehelysúlyú bokszolóként területi bajnoki címet is szerzett.

Tanulmányai végeztével nem tért azonban vissza népéhez, hanem inkább megnyitotta saját műhelyét, ahol közel tizenöt évig dolgozhatott anélkül, hogy milliónyi ember terhei nyomják a vállát.

“Két dolog miatt akartam Németországba jönni: először is karriert akartam, és megerősíteni a tapasztalataimat, másrészt viszont testközelből akartam látni a német attitűdöt: a megtörhetetlen kötelességtudatot, a fegyelmet, a szorgalmat és az ambíciót.”

Egy 1987-ben érkező, nagyapja halálhíréről szóló fax azonban mindent megváltoztatott, hiszen a hatalom ezzel rá szállt. Édesapja és idősebb testvére ugyan életben volt, de balkezesként tisztátalannak számítottak az Ewe-k szerint, így az öröklés vonala egyszerűen egy generációnyit ugrott.

Bansah nem esett kétségbe: továbbra is Németországban él – hiszen onnan többet segíthet –, de évente többször is felkeresi népét, sokszor német feleségével együtt.

Ghána 1992-ben ugyan demokratikus állam lett, de az egykori uralkodócsaládok továbbra is fontos szerepet töltenek be az ország életében, bár az alattvalóit a Skype-on át vezető férfi ezt egy kicsit másként teszi.

Énekesként és előadóművészként, saját sörének árusításával (ő maga egyébként antialkoholista), valamint egy nonprofit szervezeten keresztül is gyűjt pénzt szülőhazájának, de sokszor járműveket is adományoz, kutakat fúrat, hiányterméknek minősülő elektromos kábeleket küld, vagy épp iskolákat és hidakat építtet.

(dpa) - Cephas Bansah, King of the tribe of the Ewe in Ghana and resident in Germany, show his latest music CD and a bottle of lager beer showing his picture, in his home in Ludwigshafen, Germany, 24 July 2003. King Bansah has already released two CD with party hits, and now he is promoting his new German beer called Akosombo (brewed by the Hamburg-based company 'Haus der 131 Biere', the 'house of the 131 beers'). Part of the money King Bansah is earning with his music and alcohol productions is being spent for charity or aid projects in his native country. Bansah is married to a German wife and owns a car garage in Ludwigshafen. From Germany, he rules over the 200,000 people of the tribe of Ewe in eastern Ghana.
Fotó: RONALD WITTEK/AFP

Hohoe műszer- és orvoshiánnyal küzdő központi kórházának segített azonban a legtöbbet, hiszen létfontosságú orvosi műszereket, kerekesszékeket, mentőautókat és huszonkét német orvost szerzett nekik.

Felesége a Daily Mailnek elmondta, hogy az uralkodóban nagyon érdekesen keveredtek a kultúrák, így a nappaliban például

egy apró vudu oltárt is tart, amellyel felirata szerint Michael Schumacher mielőbbi felépüléséért könyörög.

Reméljük, tényleg használ majd.

Fotók: Christina Czybik. VICE
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.