Kultúra

Péterfy Gergely: A szexi hulla

Az író ezzel a címmel üzen a Terror Háza kutatási igazgatójának.

A hvg.hu szúrta ki, hogy Péterfy Gergely Facebook-oldalán reagált arra, hogy a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatója, Békés Márton előbb írásban követelte a kultúra felszabadítását a gyarmatosító ballib hatalma alól, majd szóban is a megerősítette, mennyire érződik a ballib helyzeti előnye az olyan eseményeken, mint a Frankfurti Könyvvásár vagy a Budapesti Könyvfesztivál.

Péterfy Gergely szerint Kötcse óta tudható,

hogy a választási kétharmadot a kultúrában is érvényesíteni kell. Hogy ez mennyire ellentmond mindenfajta demokratikus alapelvnek,

azt nem részletezi, de Prőhle Gergelyhez hasonlóan ő is felhívja a  figyelmet, hogy még senki nem tudott felmutatni elnyomott népi vagy jobboldali írót,

elhallgatott, fiókban maradt opust, méltatlanul elfeledett életművet nem tud előszámlálni. Ez így nem sztori.

A sztoriban akkor lenne „valami”, ha lenne csak egyetlenegy szerző, akit méltatlanul került el az olvasói vagy kritikai figyelem.

Így csak „üres politikai marketing”, hogy „a NER rablóhadjáratát forradalomnak lehessen hazudni”.

Péterfy Gergelynek az a rossz híre, hogy az autoriter rendszerek és a kötelezővé tett ideológiák ellen mindig létrejön új irodalom. Erre tud példát, arra nem, hogy a ballib elnyomás után, most a fiókokból remekművek kerülnének elő,

kiadnák végre a népi Hamvas Bélát és hazatérne az emigrációból a népi Márai Sándor.

Lesz a Békés Márton által áhított új irodalom, de az a NER nacionalizmusának paródiájaként jön létre, mert a nacionalizmus  pont annyira menő és szexi,

mint az elmúlt évszázadokban minden nacionalizmus és konzervativizmus, és mára már pont annyira friss is: mint egy kirúzsozott, topless hulla.

Csak a nagyon ostoba diktatúrák hiszik, hogy saját dicsőítésük üdvükre is válik, amire példának a tavalyi Frankfurti Könyvvásár hivatalos török standját hozza.

A nyugati közönség szörnyülködve kuncogott, miközben az állami standról kitiltott – és részben börtönbe zárt –  írók műveit adták-vették.

A NER az ellenzéki írókkal azzal tenné a legjobbat, ha betiltaná őket, mert így még a közepesebbeket is keresnék. A jobboldali szerzők a diktatúrának csak a vesztesei lehetnek, hiszen még a tehetségesek sem lesznek olyan szexik és menők, mint a betiltottak. Péterfy Gergely a legjobbnak azt tartaná, ha az állam békén hagyná a kultúrát, egyformán segítene minden tehetséget.

Péterfy Gergely: Írókat nem lehet tenyészteni
A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnökét a regényírásról, irodalompolitikáról, a NER-kompatibilitásról és a Moszkva-téri bulikról kérdeztük.

Kiemelt fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik