Belföld

A Terror Háza kutatási igazgatója szerint „meg kell szabadulni attól a sablontól, hogy Esterházy a jó író”

Békés Márton a Fidesz győzelméből azt a következtetést vonta le, hogy Jancsó és Esterházy helyett népibb értékekre van szükség.

Nem az Esterházy vagy Jancsó képviselte kulturális mércére van szüksége az új Magyarországnak, a sztenderdeket a plebejusabb értékek alapján kell kijelölni, amelyek összhangban vannak a Fidesz-szavazó VIII. kerületiek világával is – így foglalja össze a klubradio.hu Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatójának interjúját, melyet a Klubrádiónak adott.

Békés véleménye szerint a rendszerváltás után korszakváltásra is szükség van, új századot, új országot kell építeni. A Fidesz győzelmét történelmi felhatalmazásnak nevezte, mely után már másféle mércék, másféle sztenderdek vannak, mint amit egy Jancsó vagy egy Esterházy lefektetett, mondta. Plebejusabb, népibb értékekre van szerinte szüksége .

Azt gondolom, ma konzervatívnak, népinek, nemzetinek lenni nemcsak, hogy szexi, de ez a forradalmi

– tette hozzá.

Akiket Bolgár György riporter újítónak nevezett (Jancsó, Esterházy, Spiró) Békés Márton szerint ők az ásatag, a múlt. Továbbmegy:

Új konzervatív, kulturális korszakot kell teremteni Magyarországon. Az első lépés, hogy a vállaltan populista, jobboldali, nemzeti közeg dekolonizálja saját gondolkodását, szabaduljon meg azoktól a sablontól, hogy például az Esterházy a jó író, a liberális közegnek kell megfelelni, az a fontos, amit a Magyar Narancs ír.

(Békés Márton a képen balról harmadikként látható, MTI Fotó: Illyés Tibor)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik