Belföld
Budapest, 2015. január 29.
L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára (b), Schmidt Mária, a XX. Század Intézet fõigazgatója (b2), Békés Márton, a XX. Század Intézet kutatási igazgatója b3), Ihász István muzeológus (j2, takarva) és Gerõ András, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója (j) az Új világ születik címû rendezvényen a Terror Háza Múzeumban 2015. január 29-én. A mûhelybeszélgetésen bejelentették, hogy az elsõ világháború történetérõl májusban a Várkert Bazárban nyílik kiállítás.
MTI Fotó: Illyés Tibor

A Terror Háza kutatási igazgatója szerint „meg kell szabadulni attól a sablontól, hogy Esterházy a jó író”

24.hu
24.hu

2018. 07. 11. 17:35

Békés Márton a Fidesz győzelméből azt a következtetést vonta le, hogy Jancsó és Esterházy helyett népibb értékekre van szükség.

Nem az Esterházy vagy Jancsó képviselte kulturális mércére van szüksége az új Magyarországnak, a sztenderdeket a plebejusabb értékek alapján kell kijelölni, amelyek összhangban vannak a Fidesz-szavazó VIII. kerületiek világával is – így foglalja össze a klubradio.hu Békés Márton, a Terror Háza Múzeum kutatási igazgatójának interjúját, melyet a Klubrádiónak adott.

Békés véleménye szerint a rendszerváltás után korszakváltásra is szükség van, új századot, új országot kell építeni. A Fidesz győzelmét történelmi felhatalmazásnak nevezte, mely után már másféle mércék, másféle sztenderdek vannak, mint amit egy Jancsó vagy egy Esterházy lefektetett, mondta. Plebejusabb, népibb értékekre van szerinte szüksége .

Azt gondolom, ma konzervatívnak, népinek, nemzetinek lenni nemcsak, hogy szexi, de ez a forradalmi

– tette hozzá.

Akiket Bolgár György riporter újítónak nevezett (Jancsó, Esterházy, Spiró) Békés Márton szerint ők az ásatag, a múlt. Továbbmegy:

Új konzervatív, kulturális korszakot kell teremteni Magyarországon. Az első lépés, hogy a vállaltan populista, jobboldali, nemzeti közeg dekolonizálja saját gondolkodását, szabaduljon meg azoktól a sablontól, hogy például az Esterházy a jó író, a liberális közegnek kell megfelelni, az a fontos, amit a Magyar Narancs ír.

(Békés Márton a képen balról harmadikként látható, MTI Fotó: Illyés Tibor)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Demonstrators hold flags of Europe and of Romania as they protest in the front of the Romanian Parliament in Bucharest March 6, 2018.
Hundreds of demonstrators from around the country staged a rally following a nation wide mobilisation on social media to protest against the corruption and against PSD, the ruling Social Democrat Party. Romania's justice minister launched a procedure to sack the popular and internationally respected head of the anti-corruption investigation body. As chief prosecutor in the DNA anti-corruption body, Laura Codruta Kovesi has helped bring a raft of corrupt officials to justice in recent years in one of the EU's most graft-ridden countries. / AFP PHOTO / Daniel MIHAILESCU
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.