Kultúra

Meghalt Harlan Ellison, A fiú és a kutyája írója

A Variety számolt be róla, hogy 84 éves korában elhunyt Harlan Ellison amerikai sci-fi és fantasy író, forgatókönyvíró. Halálhírét a felesége, Susan Ellison kérésére a család ügyvédje jelentette be a Twitteren:

Ellison 1934-ben született az Ohio állambeli Cleveland városában. Nehéz gyermekkora volt, gyakran bántalmazták otthon, ezért 13 évesen megszökött és egy vándorcirkuszhoz csatlakozott. A következő években favágóként, halászként és még dinamitszállító teherautó vezetőjeként is dolgozott. Később az Ohiói Egyetem hallgatója lett, amelyet aztán otthagyott és New Yorkba költözött, hogy író legyen. Besorozták és 1958-ban már a seregben írta meg első regényét, a Web of the Cityt.

A következő évtizedekben Ellison roppant termékennyé vált: több, mint 1000 novellát írt, melyek közül az egyik leghíresebb az 1969-es A fiú és kutyája, amelyből nagyjátékfilm is készült 1975-ben. Mindemellett számos esszé, képregény és forgatókönyv fűződik a nevéhez, a ’60-as évektől kezdődően

olyan tévésorozatokon dolgozott forgatókönyvíróként, mint Az U.N.C.L.E. embere, a Star Trek, The Starlost, az Alkonyzóna, a Kiéhezve, a Babylon 5 és a Végtelen határok.Pályafutása során nyolc Hugo-díjat, két Nebula-díjat és egy Edgar Allan Poe irodalmi díjat nyert a műveiért, illetve háromszor kapta meg a legjobb tévés forgatókönyvért járó Writers Guild of America-díjat.

Kiemelt kép: Getty Images/FilmMagic/Gabe Ginsberg

Ajánlott videó

Olvasói sztorik