Kultúra

Emlékeznek a Moncsicsi-Jézusra? Itt az újabb sírva röhögős restauráció

Ezúttal egy ötszáz éves spanyolországi lovasszobrot újított fel egy lelkes amatőr - parádésan bénán.

Emlékszik még a kedves olvasó a pár évvel ezelőtti internetes szenzációra, amikor egy művészi vénájú lokálpatrióta néni a spanyolországi Borja városában megállapítván, hogy a helyi templom egyik Jézust ábrázoló freskója kissé megkopott, önszorgalomból „restaurálta” azt – borzasztó rosszul? Az Ecce Homo részletéből maszatos, felismerhetetlen majomszerű alak lett, ami aztán Moncsicsi-Jézus néven vonult be a mémtörténelembe.

A 19. századi festő Elias Garcia Martinez eredeti verziója az Ecce Homóhoz, a megkopott változat – és amivé lett a nyolcvan éves Cecilia Gimenez keze alatt. Fotó: AFP/Getty Images/Agence France-Presse

Itt a következő játékos, szintén Spanyolországból – úgy tűnik, arrafelé nagy kultusza van az önkéntes művészeti restaurációnak. Ezúttal az Estella városában álló Szent Miklós-templom ötszáz éves Szent György-szobra esett áldozatául a jó szándékkal ötvözött ügyetlenségnek. A helyi amatőr a plébánia engedélyével kezdett ugyan a „helyreállításba”, de profik segítségét már nem vette igénybe, így aztán nem meglepő, hogy a szobor egészen parádésan nevetséges lett.

A fából készült lovasszobor valóban egészen leharcolt állapotban volt, ezért döntött úgy a plébánia, hogy helyreállíttatja, profi restaurátor helyett a munkát azonban egy helyi művésztanárra bízta – tudta meg a Guardian. Így lett az épp sárkányölésre készülő Györgyből egy leginkább egy félszeg tinire emlékeztető alak, aki épp próbálja felkérni táncolni az első lányt az életében.

Mutatom.

Előtte:

Fotó: Austrascope

…és utána:

Fotó: Julio Asuncion/ArtUs Restauración Patrimonio/Facebook

A városka polgármestere elmondta a Guardiannek azt is, hogy a probléma nem csupán annyi, hogy bénán néz ki a végeredmény, hanem hogy az amatőr próbálkozás alighanem komoly, visszafordíthatatlan kárt okozott a szoborban: nem megfelelő anyagot, gipszet használtak a javításokhoz, amit aztán nem megfelelő festékkel festettek le, ráadásul alighanem lekaparták az eredeti festéket is.

Egy 16. századi szobor nem ilyen restaurációt érdemel. Ez egy szakmunka, szakértőnek kellett volna elvégeznie.

– mondta Koldo Leoz polgármester. Hogy a Szent György-szoborral mi lesz, egyelőre kérdés, ám az Ecce Homo végül nem lett akkora katasztrófa, mint elsőre tűnt: a helyiek látogatóközpontot hoztak létre az elbaltázott freskónak szentelve, ami azóta is nagy sikerű turistalátványosság.

Minden idők legbénább restaurátora már örül a Moncsicsi Jézusnak
Az Ecce Homo elrontása miatt lett világhírű, de azóta minden jóra fordult!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik